Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
et-regeling

Werk bieden aan Oekraïense vluchtelingen

Laatste update op 6 oktober 2022 om 01:07 pm
Leestijd: 3 minuten

Oekraïense vluchtelingen mogen per 1 april zonder een tewerkstellingsvergunning voor een periode van een jaar aan het werk in Nederland! Wel moeten zij zijn geregistreerd bij de gemeente waar zij onderdak vinden. Dat geeft immers recht op een BSN. Daarnaast zijn alle werkgevers in Nederland, dus ook de uitzenders, verplicht om een melding te doen bij het UWV als zij een vluchteling uit Oekraïne aan werk helpen.

In dit artikel lees je onder welke richtlijnen Oekraïners per 1 april 2022 vallen en wat dit betekent voor jou als werkgever.

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming

Per 1 april 2022 kunnen Oekraïners die vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming 2001/55/EG van de Raad in Nederland aan het werk. Dit zijn:

 • Burgers van Oekraïne die tot en met 31 mei 2022 hun nationaliteit met een identiteitsbewijs kunnen aantonen. Voor hen vervalt de gebruikelijke plicht van een tewerkstellingsvergunning. In plaats daarvan is nu sprake van een vrijstelling met meldplicht.
 • Er wordt naar gestreefd om deze groep uit te breiden met staatlozen en onderdanen uit andere landen dan Oekraïne die kunnen aantonen dat zij voor 24 februari 2022 internationale bescherming of nationale bescherming genoten in Oekraïne of legaal in Oekraïne verbleven op basis van een geldige permanente verblijfsvergunning, afgegeven conform Oekraïens recht, en niet terug kunnen naar hun land van oorsprong.
Arbeidsbemiddeling van buitenlandse flexkrachten met een groot kostenvoordeel.

Onder welke voorwaarden mogen Oekraïners werken?

Hieronder een opsomming van de voorwaarden om als Oekraïner te mogen werken:

 • Oekraïners met de Oekraïense nationaliteit die dit middels een identiteitsbewijs kunnen aantonen.
 • Omdat nog niet elke vluchteling een document van de IND heeft waaruit blijkt dat ze verblijven op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming, geldt daarom tot en met 30 mei 2022 de vrijstelling voor alle Oekraïners als zij hun nationaliteit kunnen aantonen met een document, bijvoorbeeld een paspoort.
 • Om in Nederland te mogen werken is een BSN/RNI vereist. Oekraïners die zich bij de gemeente inschrijven kunnen een BSN/RNI krijgen. Zonder de vereiste documenten is het voor werkgevers niet goed mogelijk om vast te stellen of iemand onder de vrijstelling van de werkvergunning valt. Daarom is geregeld dat gedurende de overgangsperiode een vrijstelling van de werkvergunning geldt voor vreemdelingen met de Oekraïense nationaliteit die dit aan de hand van een identiteitsbewijs kunnen aantonen.
 • Wanneer iemand onder de regeling valt moet diegene zich inschrijven in de BRP (basisregistratie personen) via de gemeente. Per gemeente kan de inschrijfprocedure verschillen.

Voorbeeld kostenbesparing met de ET-regeling voor één medewerker

ET niet toegepast ET toegepast
Bruto uurloon €13,50 €13,50
Aantal uren per week 40 40
Weekloon €540,00 €540,00
Uitruil N.v.t. €92,34
SVW €540,00 €447,66
Integrale kostprijs €923,38 €777,01
Vergoeding ET N.v.t. €114,00
Kostprijs per week €923,38 €891,01
Kostprijs factor 1,7100 1,6500
Je bespaart per medewerker 0% = €0,00 3,5% = €32,37

Minigids: De ET-regeling

In deze mini-gids zoomen we in op het principe van het correct toepassen van de ET-regeling. We zullen stilstaan bij de voorwaarden waar je aan dient te voldoen om in aanmerking te komen, welke onderdelen uitgeruild mogen worden én hoe je een juiste kostenbesparing berekening kunt maken.

Mock up gids ET-regeling
 • Wat houdt de ET-regeling precies in?
 • Hoe gaat de ET-regeling precies in z’n werk?
 • Voor welke kosten mag worden uitgeruild?

Voor hoelang mag dit dan precies?

De tijdelijke bescherming van de richtlijn geldt in beginsel voor één jaar. De bescherming kan echter met telkens zes maanden worden verlengd voor maximaal één jaar en daarna met nog eens één jaar. Bovendien is het mogelijk om de tijdelijke bescherming eerder te beëindigen.

Wij helpen met de juiste bemiddeling van Oekraïners

Mocht je besluiten Oekraïense medewerkers te werk te stellen, dan dien je (of de werkgever) ten minste twee dagen voor aanvang van indiensttreding bij ons te melden dat zij een vreemdeling op grond van de vrijstelling tewerkstellen. Zodat wij dit volgens regelgeving tijdig kunnen melden bij het UWV. Dit heeft als doel risico’s op misstanden zoals onderbetaling en slechte arbeidsomstandigheden te kunnen signaleren en tegen te gaan.

>> Lees ook: Backoffice voor uitzendbureaus met arbeidsmigranten

Bron: NBBU, 2022

Ondervindt jouw uitzend- of detacheringsbureau een groei in medewerkers? Of sta je op het punt een eigen uitzendbureau te starten? Wat je situatie ook is, de ervaren collega’s van DIRECT Payrolling & Staffing helpen je graag verder.

Joël Knuijver

Joël Knuijver
Accountmanager

026 – 372 45 20

 • Hidden

  Marketinginformatie

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
Back To Top