5 slechte manieren om een vacaturetekst te beginnen
Het begin van je vacaturetekst is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw vacature aantrekkelijk genoeg wordt gevonden zodat men daadwerkelijk verder gaat lezen ook echt blijft lezen. De huidige krappe arbeidsmarkt zorgt ervoor dat er steeds meer vacatures open staan. Online vind je een wirwar aan vacatureteksten. Geen onderscheid en weinig variatie. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat je opvalt tussen al deze vacatures.
Nu denk je misschien: ‘dan gooi ik er een originele titel boven en dan val ik wel op’. Zo werkt het niet helemaal. Zo zorgt zo’n originele titel er, bijvoorbeeld vaak voor dat je vacature minder goed gevonden wordt. In dit blog nemen we je mee langs de 5 belangrijkste punten waarmee je je vacaturetekst vooral NIET moet beginnen.
Pakkende vacatures
Mensen lezen vacatures vaak selectief, ze focussen zich dan op titels, tussenkopjes, bulletpoints en de eerste zinnen. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan het de vacaturetekst. Deze moet ervoor zorgen dat mensen blijven lezen, enthousiast worden over een baan en uiteindelijk overgaan tot solliciteren. Het begin van een pakkende vacature is hierbij cruciaal. Hoe zorg je ervoor dat je de aandacht van de werkzoekende op een goede manier trekt én behoud?
Dus wat moet je vooral niet doen in het cruciale begin van je vacaturetekst?
1. Vage functietitel
De functietitel is misschien wel het belangrijkste onderdeel als je wilt dat veel mensen je vacature vinden en openen. De functietitel moet iemand aanspreken, de lezer moet zich kunnen herkennen in de titel. Ondanks dat het leuk lijkt om hier een originele benaming aan te geven, zorgt dit ervoor dat je vacature minder goed gevonden wordt. Mensen zoeken op bepaalde functietitels, wanneer zij op zoek zijn naar een nieuwe baan. Wanneer je andere titels gaat gebruiken, is de kans dus klein dat je gevonden wordt. Daarnaast verklein je de kans dat iemand de vacature verder gaat lezen. Als de functietitel onduidelijk is en onherkenbaar voor werkzoekenden, dan motiveert dat niet om de vacature verder te gaan lezen.
Let er daarbij wel op dat je functietitel ook weer niet té saai wordt. Het is lastig om hier een goede balans in te vinden. Verplaats je in de werkzoekenden, welk zoekwoord zouden zij gebruiken voor deze functie? Zorg ervoor dat je dit zoekwoord verwerkt in de functietitel. Dit zegt echter niet dat je dit niet mag aanvullen met extra informatie die de functie misschien nog interessanter maakt of onderscheid van soortgelijke functies.
- Dit is hoe het niet moet: “IT Ninja”
- Dit is hoe het wel moet: “Flexibele IT medewerker”
Recruitment marketing voor uitzendbureaus
2. Onnodig lange opening
Als je wil dat de lezer snel afhaakt, moet je vooral beginnen met gigantische lap tekst. Je hoeft iemand hier nog geen informatie te geven die ze nog helemaal niet nodig hebben. De functie-eisen en informatie over het arbeidscontract komen allemaal later wel. Wat je hier wél wil doen is de aandacht van de lezer trekken en behouden. Hoe je iemand het beste aanspreekt is afhankelijk van de doelgroep. Bedenk wat vanuit de doelgroep interessant is aan de functie en werkomgeving, en schrijf hiervan uit.
Niet alleen in het begin is het belangrijk om erop te letten dat het geen onnodig lange lap tekst is, maar ook in de rest van je vacature. Mensen haken af als teksten te lang zijn, onoverzichtelijk of te ingewikkeld. Zorg ervoor dat je genoeg kopjes gebruikt, zodat het goed leesbaar blijft. De opbouw van de vacaturetekst (linkje blog) is dus erg belangrijk.
- Dus niet: een lap tekst met alle functie eisen toegelicht, een complete uitleg over het bedrijf en alle informatie over het arbeidscontract
- Maar wel: de functie titel, de locatie, het salaris en het aantal uren
Maak de titel, locatie, salaris en het aantal uren dikgedrukt in de tekst. Op deze manier zorg je er direct voor dat je hoger gerankt wordt in Google. Dat ziet er dan, bijvoorbeeld zo uit: “Dan zou jij als Online Marketeer bij DIRECT Service Groep in Arnhem wel eens heel erg goed op je plek kunnen zitten!”
3. Takenlijstje
Sommige vacatures beginnen direct met een lijst aan taken die je krijgt binnen de desbetreffende functie. Ondanks dat dit informatie is die belangrijk is voor een vacature, hoeft dit niet direct in het begin. Het is belangrijk om iemands interesse te wekken, iemand goed aan te spreken en ervoor te zorgen dat iemand zich herkent. Zorg ervoor dat iemand zich welkom voelt en verder wil lezen over wat de functie dan precies inhoudt. Beschrijf, bijvoorbeeld eerst kort en aansprekend hoe een werkdag eruitziet binnen deze functie. Of vertel iemand hoeveel impact je kunt maken met deze functie. Beschrijf het beeldend, zodat iemand het zich kan voorstellen en maak er geen opsomming van, dat komt later wel. Wanneer je de behoeften van de doelgroep goed begrijpt kun je hier dus op inspelen.
- Dit is hoe het niet moet: direct in het begin een bulletpoints takenlijstje
- Dit is hoe het, bijvoorbeeld wel moet: “Samen met je marketingcollega’s ben je continue bezig met het ontwikkelen, uitwerken en implementeren van de juiste marketingactiviteiten en maak je hierbinnen je eigen prioriteiten en planning.”
4. Lekker veel vertellen over jezelf
Veel vacatures beginnen standaard met een alinea over de organisatie. Dit is echter niet het eerste wat iemand wil weten. Natuurlijk is het belangrijk waar je komt te werken, maar dat is informatie die prima verderop in de vacature kan staan. Iemand wil weten wat het werk kan betekenen en wat het oplevert. Als je dan verderop in de vacature wel meer informatie geeft over de organisatie. Let er dan op dan je dit aanpast aan de doelgroep van de vacature en niet het standaard verhaaltje van de website kopieert. Het vinden van de vacature behoord tot de bewustwordingsfase van de candidate journey, het is dus een belangrijke eerste indruk van het bedrijf.
5. Taalgebruik en grammatica
Het juiste taalgebruik is natuurlijk in de hele vacature belangrijk, maar zeker in het begin speelt het een cruciale rol. Wanneer je eerste alinea al vol staat met spel- en typfouten is de kans groot dat iemand afhaakt en niet verder leest. Daarnaast oogt het ook niet zo professioneel. Zorg er dus voor dat zeker in het begin geen spelfouten zitten, maar het liefst in de hele vacature niet.
Daarnaast kan het schrijven in de derde persoon er ook voor zorgen dat iemand snel afhaakt met lezen. Zeker in het begin is het belangrijk om de lezer aan te spreken. Wanneer je schrijft over hij of zij, voelt de lezer zich niet aangesproken. Schrijf, daarom altijd in de tweede persoon (jij), dan voelt de lezer zich aangesproken en betrekt de lezer de tekst sneller op zichzelf. Let er daarbij ook op dat je je qua taalgebruik verplaatst in de doelgroep. Gebruik, bijvoorbeeld geen moeilijke woorden en u, bij een vacature voor een tieners. Wanneer iemand zich aangesproken voelt door het taalgebruik, is de kans groter dat hij/zij solliciteert.
Conclusie
Het schrijven van een pakkende vacaturetekst kan lastig zijn, maar is zeker in deze arbeidsmarkt erg belangrijk om je te onderscheiden. Het begin van je vacature speelt daarin een cruciale rol. Zorg ervoor dat je direct je aandacht van de lezer trekt en deze niet in de eerste zinnen alweer verliest. Zorg er dus voor dat iemand zich herkent in de functietitel, zich aangesproken voelt door het taalgebruik en niet afhaakt door onnodig lange teksten.
Op zoek naar een partner die helpt bij jouw werving en selectie?
De HR experts van DIRECT Payrolling & Staffing schieten je graag te hulp als het gaat om jouw vacaturepagina(s). Wil je gratis en vrijblijvend advies? Dat kan!
- Snel en professioneel
- Binnen 24 uur op contract
- Maatwerk oplossingen
Plan een afspraak in voor een gratis consult
Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!
Joël Knuijver
Accountmanager