skip to Main Content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen

Een pakkende vacaturetekst schrijven

5 tips voor het schrijven van een wervende vacaturetekst

Een pakkende vacaturetekst schrijven

5 tips voor het schrijven van een wervende vacaturetekst

Een pakkende vacaturetekst schrijven: 5 tips

Een openstaande vacature zie je het liefst zo snel mogelijk opgevuld. Even snel een vacaturetekst schrijven dan maar? Nee! Belangrijker dan snelheid, is het vinden van de juiste kandidaat. Alles valt of staat dus met een goede vacaturetekst. Alleen met een goed uitgedachte en pakkende vacaturetekst spreek je de juiste mensen aan – en kan je die ook nog eens behouden.

5 tips voor het schrijven van een wervende vacaturetekst

Omdat de vacaturetekst dus het startpunt is van een succesvolle match, geven we hieronder tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst: één die compleet is en pakkend. Een vacature schrijven moeilijk? Met onze vijf tips maak je van elke standaard vacaturetekst een wervende vacaturetekst.

Binnen een handomdraai opvallen met jouw vacatures

  • Unieke en pakkende teksten
  • Good-to-knows voor online zichtbaarheid
  • Echte eye-openers voor jouw werving en selectie

Tip 1: Gebruik de juiste titel

Gezocht: een ‘salestijger’, een ‘communicatieheld’, een ‘social media guru’. Zo’n originele vacaturetitel doet hip en eigentijds aan – maar zijn ze ook vindbaar? Niet echt. Wil je zo’n eigentijdse functietitel gebruiken, doe dat dan ergens in de vacature. Beter is het om in de titel de functietitel te noemen zoals die is. Dus: sales manager, verkoopmedewerk(st)er, verkoper binnendienst, of verkoper buitendienst. Zeg wat je bedoelt.

Tip 2: Vertel wat de baan omvat - en maak het niet mooier

Omschrijf wat de baan precies inhoudt. In elke vacaturetekst moet tenminste staan om wat voor soort aanstelling het gaat (tijdelijk/vast), om hoeveel uren het gaat, wat de werkzaamheden zijn, welke ervaring en scholing vereist zijn, en vanuit welke plaats er gewerkt gaat worden.

Hoewel we in deze blog tips geven voor een pakkende vacaturetekst, maak je het hier juist niét mooier dan het is. Doe je de functie interessanter lijken dan hij is, met meer verantwoordelijkheden en met werkzaamheden die in het echt eigenlijk helemaal niet aan de orde zijn, dan creëer je valse verwachtingen.

Tip 3: Vermijd afgezaagde woorden

Sommige woorden zijn zo vaak gebruikt, dat ze niemand meer opvallen in vacatureland. Een ‘uitdagende’ baan met ‘marktconform’ salaris bijvoorbeeld. Dat belooft élke vacature. Kijk dus kritisch naar de tekst op je scherm. Alle algemeenheden schrap je. Betrap je jezelf er toch op? Pets jezelf dan even op beide wangen – en schrijf op wat je nou écht bedoelt. Schrijf bijvoorbeeld dat dit een nooit saaie baan is, met een salaris dat vergelijkbaar is met soortgelijke functies.

Tip: Lukt het niet om andere, concrete woorden te vinden? Check dan synoniemen.net.

Tip 4: Schrijf niet over het bedrijf - schrijf over jezelf

Bijna elke vacature begint met informatie over het bedrijf. Logisch, toch? Maar liever zoomen we nóg meer in – liever schrijf je over de mensen áchter het bedrijf. Geef het bedrijf een gezicht. Hoeveel mensen werken er? Wat is hun drijfveer, hun passie? Wat zijn hun uitdagingen van elke dag?

Het schrijven over drijfveren – waarom je doet wat je doet – zorgt voor een stukje zingeving. Zeg nou zelf: het is prettig om te lezen dat de vacature waarvoor je solliciteert zinvol is. En dat de mensen achter het bedrijf waarde hechten aan jou in hun bedrijf.

Tip: Loopt er een kantoorhond rond? Krijgt de werknemer personeelskorting? Of een sportschoolabonnement? Is er een verzorgde lunch? Poolen jullie tijdens de pauze? Is thuiswerken prima? Het zijn stuk voor stuk unique selling points. Schrijf ze op!

Tip 5: Maak de vacature vindbaar met een SEO vacaturetekst

Heb je nog zo’n mooie vacature, wordt hij niet gelezen! Hier kan je wat aan doen door de vacature SEO-proof te maken, zodat hij goed vindbaar wordt in Google. Het zaak om de woorden die mensen gebruiken, terug te laten komen.

Tijd om eens kritisch te bekijken of je eigenlijk wel de juiste woorden gebruikt – dat wil zeggen: de woorden die Nederland vandaag de dag gebruikt! Zoek je een social media specialist, of een social media manager, … redacteur, … expert, … medewerker? Hier komt Google Trends om de hoek kijken. We tikten de genoemde termen in, en zien meteen dat je met de term ‘social media manager’ altijd goed zit.

Maar een SEO vacaturetekst gaat nog verder dan het gebruiken van de juiste termen. Je wil ze namelijk meerdere keren terug laten komen, zo’n één of twee procent van de totale tekst. In een tekst van 400 woorden betekent dat dat het ‘zoekwoord’ vier tot acht keer in de vacature moet staan. Gebruik ook tussenkoppen wanneer je een vacature SEO gaat schrijven, waaronder één met de vacaturenaam.

Voorbeelden van creatieve vacatureteksten

Wil je écht opvallen? Dan moet je creatief zijn – en dúrven zijn. Hieronder drie creatieve vacatureteksten voorbeelden van bedrijven die je voorgingen.

Supermarkt Marqt zocht medewerkers voor de versafdeling en deden dat met een originele vacaturetekst, zoals je ziet in dit voorbeeld.

Blog-beeld-vacature-5-tips
Blog-beeld-5-tips-vacature

Maar ook een basisschool in Amsterdam zocht dringend een directeur, en besloot het over een andere boeg te gooien, zie dit vacature voorbeeld.

De smaak te pakken? Dan mag je de vacature van het communicatiebureau DeVloer uit Antwerpen niet missen. Met de creatieve vacaturetekst deed het bedrijf precies waar ze goed in zijn: opvallen.

Heb je vragen?
wij bellen terug

Back To Top