Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen

Even snel een vacaturetekst schrijven? Nee! Belangrijker dan snelheid, is het vinden van de juiste kandidaat. Alles valt of staat dus met een goede vacaturetekst. Alleen met een goed uitgedachte en pakkende vacaturetekst spreek je de juiste mensen aan – en kan je die ook nog eens behouden. Omdat de vacaturetekst dus het startpunt is van een succesvolle match, geven we hieronder tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst.

Navigeer snel naar

Tip 1: Gebruik de juiste titel

Gezocht: een ‘salestijger’, een ‘communicatieheld’, een ‘social media guru’. Zo’n originele vacaturetitel doet hip en eigentijds aan – maar zijn ze ook vindbaar? Niet echt. Wil je zo’n eigentijdse functietitel gebruiken, doe dat dan ergens in de vacature. Beter is het om in de titel de functietitel te noemen zoals die is. Dus: sales manager, verkoopmedewerk(st)er, verkoper binnendienst, of verkoper buitendienst. Zeg wat je bedoelt.

Wij zijn jouw partner op gebied van personeelszaken.

Wij helpen graag mee in het wervingsproces door jouw vacatures onder de aandacht te brengen.

Tip 2: Vertel wat de baan omvat - en maak het niet mooier

Omschrijf wat de baan precies inhoudt. In elke vacaturetekst moet tenminste staan om wat voor soort aanstelling het gaat (tijdelijk/vast), om hoeveel uren het gaat, wat de werkzaamheden zijn, welke ervaring en scholing vereist zijn, en vanuit welke plaats er gewerkt gaat worden. Doe je de functie interessanter lijken dan hij is, met meer verantwoordelijkheden en met werkzaamheden die in het echt eigenlijk helemaal niet aan de orde zijn, dan creëer je valse verwachtingen.

Tip 3: Vermijd afgezaagde woorden

Sommige woorden zijn zo vaak gebruikt, dat ze niemand meer opvallen in vacatureland. Een ‘uitdagende’ baan met ‘marktconform’ salaris bijvoorbeeld. Dat belooft élke vacature. Kijk dus kritisch naar de tekst op je scherm. Alle algemeenheden schrap je. Betrap je jezelf er toch op? Pets jezelf dan even op beide wangen – en schrijf op wat je nou écht bedoelt. Schrijf bijvoorbeeld dat dit een nooit saaie baan is, met een salaris dat vergelijkbaar is met soortgelijke functies.

Tip 4: Schrijf niet over het bedrijf - schrijf over jezelf

Bijna elke vacature begint met informatie over het bedrijf. Logisch, toch? Maar liever zoomen we nóg meer in – liever schrijf je over de mensen áchter het bedrijf. Geef het bedrijf een gezicht. Hoeveel mensen werken er? Wat is hun drijfveer, hun passie? Wat zijn hun uitdagingen van elke dag? Het schrijven over drijfveren – waarom je doet wat je doet – zorgt voor een stukje zingeving. Zeg nou zelf: het is prettig om te lezen dat de vacature waarvoor je solliciteert zinvol is. En dat de mensen achter het bedrijf waarde hechten aan jou in hun bedrijf.

Tip 5: Maak de vacature vindbaar met SEO teksten

Heb je nog zo’n mooie vacature, wordt hij niet gelezen! Hier kan je wat aan doen door de vacature SEO-proof te maken, zodat hij goed vindbaar wordt in Google. Het zaak om de woorden die mensen gebruiken, terug te laten komen. Tijd om eens kritisch te bekijken of je eigenlijk wel de juiste woorden gebruikt – dat wil zeggen: de woorden die Nederland vandaag de dag gebruikt! Zoek je een social media specialist, of een social media manager, … redacteur, … expert, … medewerker? Hier komt Google Trends om de hoek kijken. We tikten de genoemde termen in, en zien meteen dat je met de term ‘social media manager’ altijd goed zit.

Maar een SEO vacaturetekst gaat nog verder dan het gebruiken van de juiste termen. Je wil ze namelijk meerdere keren terug laten komen, zo’n één of twee procent van de totale tekst. In een tekst van 400 woorden betekent dat dat het ‘zoekwoord’ vier tot acht keer in de vacature moet staan. Gebruik ook tussenkoppen wanneer je een vacature SEO gaat schrijven, waaronder één met de vacaturenaam.

Op zoek naar een partner die helpt bij jouw werving en selectie?

De HR experts van DIRECT Payrolling & Staffing schieten je graag te hulp als het gaat om jouw vacaturepagina(s). Wil je gratis en vrijblijvend advies? Dat kan!

 • Snel en professioneel
 • Binnen 24 uur op contract
 • Maatwerk oplossingen
 • Hidden

  Marketinginformatie

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden

Kunnen we je verder helpen? Neem contact op.

Direct antwoord

Binnen 24 uur antwoord

Binnen 1 min. antwoord

Binnen 5 min. antwoord

Binnen 5 min. antwoord

Back To Top