Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
salaris bepalen

Zo doe je dat: het salaris bepalen

Laatste update op 13 oktober 2022 om 12:05 pm
Leestijd: 5 minuten

Het salaris van (nieuwe) medewerkers bepalen, kan een lastige klus zijn. Om te beginnen moet het salaris conform cao zijn. Bovendien moet je de medewerker altijd tenminste het wettelijk minimumloon uitbetalen. Daarnaast heeft onder andere scholing, leeftijd en werkervaring nog invloed op het bepalen van het salaris.

Omdat het een behoorlijke klus is om het juiste salaris te bepalen, helpen we je in dit blog alvast op weg. Wat is een passend salaris voor een nieuwe werknemer? Waar moet je op letten bij het bepalen en berekenen van loon? Deze en meer vragen worden in dit blog behandeld.

Navigeer snel naar

Welke factoren bepalen de hoogte van het salaris?

Er zijn enkele factoren die flink bepalen hoe hoog het salaris van jouw toekomstige medewerker wordt. De factoren waar je rekening mee dient te houden zijn de volgende, namelijk:

 • Wat is of wordt de functie van de medewerker? 
 • Wat is het opleidingsniveau van de medewerker?
 • Wat is de leeftijd van de medewerker? 
 • Hoeveel (relevante) ervaring heeft de medewerker?
 • Wat is de branche?
 • Welke cao is van toepassing? 
 • Hoe staat de arbeidsmarkt ervoor? 
 • In welke regio gaat de medewerker aan het werk? 

1. Functie

Uiteraard is het salaris voor een groot deel afhankelijk van de functie die iemand uit gaat voeren. Dit hangt vaak samen met de opleiding en ervaring. Voor de ene functie dien je meerdere jaren gestudeerd te hebben, voor de andere kun je in enkele weken een geschikt certificaat behalen.

De mate van verantwoordelijkheden binnen een bepaalde functie dragen daarnaast ook bij aan de hoogte van het salaris. In het algemeen geldt: hoe meer verantwoordelijkheid, hoe hoger het salaris.

Checklist: Past mijn huidige backoffice partner nog bij me?

De wereld van flex is veranderd: Het zou op dit punt van jouw ondernemersavontuur weleens interessant kunnen zijn om je huidige leveranciers onder de loep te nemen. Deze gratis checklist helpt je daarbij.

Checklist - Past jouw backoffice partner nog bij je?
 • Ben je nog steeds tevreden met je backoffice partner?
 • Hoe kritisch ben jij tegenover je backoffice partner?
 • Kan het makkelijker en sneller met een andere partner?

2. Opleidingsniveau

Vaak is het zo dat hoe hoger opgeleid je bent, hoe hoger het salaris mag wezen. Het is daarom aan te raden om te kijken naar het opleidingsniveau en de afgeronde studies voor een objectieve vaststelling van het salaris.

3. Leeftijd

Naast opleiding en functie (en later ook ervaring) is leeftijd nog altijd een bepalende factor. Onthoud: hoe jong iemand ook is, er geldt altijd een minimumloon.

4. Ervaring

Wanneer iemand al een tijdje in bepaalde functies werkzaam is, betekent dat ook de nodige ‘vlieguren’ die gemaakt zijn. Met zulke bakken aan ervaring in de functie, ligt het salaris waarschijnlijk hoger dan dat van iemand die voor het eerst in de functie start.

5. Branche

De branche waarin je werkt heeft invloed op de hoogte van je salaris. Waarom? Dit heeft alles te maken met het geld dat er omgaat in de branche. Hogere marges betekent vaak meer ruimte voor hogere lonen. Ook is de mate waarin werknemers vertegenwoordigd zijn door een vakbond van invloed op de hoogte van salarissen.

6. Cao

In een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) staan afspraken die gemaakt zijn tussen werkgevers en werknemers. Dat gaat onder andere over lonen. In deze cao’s bepalen werkervaring, opleiding en de aard van de functie in welke schaal (en trede) iemand mag starten. Hieronder volgt een uiteenzetting van een cao waar je wellicht mee van doen hebt.

Cao Metaal & Techniek

Om het allemaal wat visueler (en makkelijker) te maken lichten we nu een voorbeeld toe. Stel je bent werkzaam in de Metaal & Techniek branche, dan dien je de cao voor Metaal & Techniek (ook wel kleinmetaal genoemd) te raadplegen om het salaris te bepalen. Daarnaast heb je ook het functiehandboek voor Metaal & Techniek nodig. Daarin vind je ook de kleinmetaal salaristabel. Om je even een idee te geven: de cao Metaal & Techniek bestaat uit zo’n 160 pagina’s en daar komt het functiehandboek met zo’n 280 pagina’s nog eens bovenop. Voor de functiegroepen kleinmetaal die corresponderen met de salarisgroepen in de cao vind je de verschillende salaristabellen.

De cao Metaal & Techniek heb je nodig voor het vinden van de juiste salaristabel. De salaristabellen veranderen gemiddeld twee keer per jaar. Kijk dus goed of de startdatum van de betreffende medewerker in de juiste salaristabel valt. Er zijn verschillende functiegroepen, denk aan de functiegroep metaal en techniek of functiegroepen in kleinmetaal. In welke functiegroep medewerkers vallen, bepaalt de loongroep.

Het functiehandboek

In het functiehandboek zoek je de functieomschrijving. Als je de juiste functie hebt gevonden, ken je ook de functiefamilie en het bereik van de functiegroepen. Zo kun je middels functiehandboek bepalen in welke functiegroep de werknemer zit. Deze functiegroep kun je vervolgens weer terugvinden in de cao. Komt de functie niet voor in het functiehandboek? Zoek dan een vergelijkbare functie. Een machinebankwerker valt bijvoorbeeld onder de functiegroep metaalbewerking. In het functiehandboek vind je de volgende sectoren terug:

 • Installatiebedrijven
 • Goud- en zilversmeden
 • Carrosseriebedrijf
 • Metaalbewerking
 • Isolatie

Voorbeeld

Ingewikkeld, nietwaar? Geen zorgen, we geven je een voorbeeld:

Stel, je hebt zojuist een nieuwe calculator in dienst genomen. Hij heeft twee jaar ervaring in dezelfde functie, heeft een MBO-3 opleiding en is 23 jaar oud. Op welk salaris schaal je deze werknemer in?

Stap 1: Download het ‘functiehanddoek voor Metaal & Techniek’. Zoek de functie ‘calculator’ op in het handboek (tip om gemakkelijk te zoeken: ctrl+f).

Stap 2: Als je functie hebt gevonden, zie je rechtsboven tot welke functiefamilie deze functie behoort en wat het bereik van de functiegroepen is. In dit geval is de functiefamilie ‘5, Bedrijfsbureau’. Het bereik van deze functiegroep is 5 t/m 11.

Stap 3: In het functiehandboek zoek je nu functiefamilie 5 op (ctrl+f). Functiegroepen 5 t/m 11 behoren tot de functie van calculator. Je bepaalt nu in welke groep de nieuwe werknemer precies thuishoort aan de hand van zijn scholing en verantwoordelijkheden of taken. Laten we er vanuit gaan dat jouw werknemer in functiegroep 6 thuishoort.

Stap 4: Nu pakken we de cao erbij. Ga naar de salaristabel (zie afbeelding).
Jouw werknemer zit in functiegroep 6 (E/6), dat hebben we net uitgezocht. Links zie je ‘functiejaren’ staan. De werknemer heeft twee jaar werkervaring in dezelfde functie, dus dan komen we uit op een bruto salaris van €2247,- .

Stap 5: Tot slot berekenen we het bruto uurloon. Dat doen we als volgt:
2247 x 12 (maanden)= 187,25 / 52 (weken)= 518,54 / 38 (werk uren per week) = €13,65
Het bruto uurloon voor deze nieuwe calculator bedraagt dus € 13,65 o.b.v. 38 uur.

7. Arbeidsmarkt

Wanneer de arbeidsmarkt (in een bepaalde sector) krap is, dan heeft dat vaak een positief effect op de lonen. Werkgevers hebben dan veel vacatures, terwijl er weinig beschikbare kandidaten in de markt zijn. In een ruime arbeidsmarkt is het precies andersom. Nou is het natuurlijk wel zo dat een werkgever je nooit mag betalen onder het wettelijk minimumloon.

8. Regio

In de Randstad liggen de salarissen vaak wat hoger dan in de rest van Nederland. Dat komt bijvoorbeeld door hogere maandlasten.

In 5 stappen een backoffice partij die bij je past

In jouw zoektocht naar een nieuwe passende backoffice partner moet je op veel zaken letten. Met dit stappenplan heb je alles in huis om een goede vergelijking te maken tussen verschillende aanbieders om zo jouw ideale backoffice partner te vinden.

Stappenplan

 • Je wilt een betrouwbare partner aan je zijde
 • Je wilt een partner die in al jouw behoeften voorziet
 • Je wilt een partner die snel en adequaat handelt

Hulp nodig bij het bepalen van het salaris voor je nieuwe medewerker?

Een nieuw salaris bepalen voor jouw toekomstige medewerker is zo makkelijk nog niet. Houd bij loon bepalen altijd rekening met de nieuwste wetten en richtlijnen. Door de flinke inflatie in 2022 en het aanhoudende personeels­tekort zullen werknemers waarschijnlijk eerder een loonsverhoging verwachten. Natuurlijk heb je dit zelf in de hand als werkgever. Mocht je er zelf niet uit komen, raadpleeg dan onze kennis en kunde. We adviseren graag vrijblijvend.

 • Hidden

  Marketinginformatie

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden

Kunnen we je verder helpen? Neem contact op.

Direct antwoord

Binnen 24 uur antwoord

Binnen 1 min. antwoord

Binnen 5 min. antwoord

Binnen 5 min. antwoord

Back To Top