skip to Main Content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-zakelijk-social

Zo doe je dat: het salaris bepalen

Laatste update op 1 oktober 2020 om 12:00 pm
  • Blog
Leestijd: 2 minuten

Het salaris van (nieuwe) medewerkers bepalen, kan een lastige klus zijn. Om te beginnen moet het salaris conform cao zijn en moet je de medewerker altijd tenminste het wettelijk minimum loon uitbetalen. Daarnaast heeft onder andere scholing, leeftijd en werkervaring, invloed op het bepalen van het salaris. Omdat het een behoorlijke klus is om het juiste salaris te bepalen, helpen we je in deze blog alvast op weg. 

Om het salaris te berekenen heb je de cao voor Metaal & Techniek (ook wel klein metaal genoemd) nodig én het functiehandboek voor Metaal & Techniek. Om je even een idee te geven: deze cao bestaat uit zo’n 160 pagina’s en daar komt het functiehandboek met zo’n 280 pagina’s nog eens bovenop.

Cao Metaal & Techniek

De cao Metaal & Techniek heb je nodig voor het vinden van de juiste salaristabel.
De salaristabellen veranderen ongeveer twee keer per jaar. Kijk dus goed of de startdatum van de betreffende medewerker in de juiste salaristabel valt. 

Het functiehandboek

In het functiehandboek zoek je de functieomschrijving. Als je de juiste functie heb gevonden, ken je ook de functiefamilie en het bereik van de functiegroepen. In het functiehandboek kun je bepalen in welke functiegroep de werknemer zit. Deze functiegroep kun je vervolgens weer terugvinden in de cao. Komt de functie niet voor in het functiehandboek? Zoek dan een vergelijkbare functie.

Voorbeeld

Ingewikkeld, nietwaar? Geen zorgen, we geven je een voorbeeld:

Stel, je hebt zojuist een nieuwe calculator in dienst genomen. Hij heeft twee jaar ervaring in dezelfde functie, heeft een MBO-3 opleiding en is 23 jaar oud. Op welk salaris schaal je deze werknemer in?

Stap 1: Download het ‘functiehanddoek voor Metaal & Techniek’. Zoek de functie ‘calculator’ op in het handboek (tip om gemakkelijk te zoeken: ctrl+f).

Stap 2: Als je functie hebt gevonden, zie je rechtsboven tot welke functiefamilie deze functie behoort en wat het bereik van de functiegroepen is. In dit geval is de functiefamilie ‘5, Bedrijfsbureau’. Het bereik van deze functiegroep is 5 t/m 11.

Stap 3: In het functiehandboek zoek je nu functiefamilie 5 op (ctrl+f). Functiegroepen 5 t/m 11 behoren tot de functie van calculator. Je bepaalt nu in welke groep de nieuwe werknemer precies thuishoort aan de hand van zijn scholing en verantwoordelijkheden of taken. Laten we er vanuit gaan dat jouw werknemer in functiegroep 6 thuishoort.

Stap 4: Nu pakken we de cao erbij. Ga naar de salaristabel (zie afbeelding).
Jouw werknemer zit in functiegroep 6 (E/6), dat hebben we net uitgezocht. Links zie je ‘functiejaren’ staan. De werknemer heeft twee jaar werkervaring in dezelfde functie, dus dan komen we uit op een bruto salaris van €2247,- .

Beeld-DPR-salaristabel

Stap 5: Tot slot berekenen we het bruto uurloon. Dat doen we als volgt:
2247 x 12 (maanden)= 187,25 / 52 (weken)= 518,54 / 38 (werk uren per week) = €13,65
Het bruto uurloon voor deze nieuwe calculator bedraagt dus € 13,65 o.b.v. 38 uur.

DIRECT Payrolling heeft nu tijdelijk een speciale actie voor de metaalsector, in samenwerking met het Arbo Centrum: zet je medewerkers bij ons op de payroll en ontvang een tegoed van €300,- dat je vrij kunt besteden aan een veiligheidscursus voor (nieuwe) medewerkers*. Klik hier om naar de actiepagina te gaan.

Weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel 026 - 372 45 20 of vul onderstaand formulier in.

Back To Top