Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen

Per 1 januari 2026 treedt de Wet toelating terbschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) in, waarbij je alleen nog maar arbeidskrachten mag uitzenden als je daartoe bent toegelaten door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vanaf 1 januari 2027 zal de Nederlandse Arbeidsinspectie hierop gaan handhaven en boetes uitdelen bij overtreding van de wet. Het SNA-keurmerk aanvragen is jouw startpunt, aangezien het SNA-normenkader als basis dient voor de toelating. De Wtta geldt ook voor buitenlandse uitzendbureaus die arbeidskrachten uitzenden naar Nederland. Ook inleners mogen alleen arbeidskrachten inlenen van uitzendbureaus die zijn toegelaten. 

Navigeer snel naar

Waarom de Wtta voor uitzendbureaus?

Het wetsvoorstel ‘Wet Toelating Terbeschikkingstelling van Arbeidskrachten (Wtta)‘ is voortgekomen uit het ‘oude’ voorgestelde certificeringsstelsel. Na kritiek van de Raad van State is de verplichte certificering veranderd naar een verplichte toelating. Het grootste verschil tussen de twee is dat het toelatingsstelsel publiekrechtelijk is en onder direct gezag van de minister komt te staan. Het doel van het nieuwe toelatingsstelsel is gelijk gebleven aan die van het ‘oude’ voorgestelde certificeringsstelsel: malafide uitzendbureaus tegengaan en de positie van (buitenlandse) flexkrachten beschermen.

“Het toelatingsstelsel moet leiden tot een betere positie van uitzendkrachten, meer kwaliteit en een gelijker speelveld in de branche. Dat juich ik toe."
Hoe bereid ik me op tijd voor? Wtta A tot Z gids

Gids: Wat betekent de Wtta voor jou?

Vanaf 1 januari 2027 mag je volgens de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) alleen arbeidskrachten uitzenden als je daartoe bent toegelaten. Omdat we snappen dat er een hoop bij komt kijken en het niet naleven van het nieuwe normenkader grote gevolgen heeft, bereiden we je in deze gratis gids van A tot Z voor!

 • Wat is de Wtta?
 • Wat zijn de eisen in jouw situatie?
 • Hoe bereid je je op tijd voor?

Wat betekent de Wtta voor mij?

De verplichte toelating geldt voor alle ondernemingen die arbeidskrachten ter beschikking stellen en daarmee vallen onder de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). In het nieuwe toelatingsstelsel dien je als uitlener te voldoen aan de volgende eisen:

 • Aantoonbaar voldoen aan het nieuwe verplichte normenkader, met als basis het SNA-keurmerk (waarmee je voldoet aan de NEN 4400-norm).
 • Ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel;
 • In bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor rechtspersonen;
 • Financiële zekerheid aantonen middels een waarborgsom van € 100.000 (voor starters tot € 50.000).

Per 1 januari 2027 geldt de toelatingsplicht en kun je beboet worden voor het niet hebben van een toelatingscertificaat. Daarom is het belangrijk om vóór 1 juli 2026 als uitlener je aanvraag in te dienen. Het is evenzo belangrijk om voor deze datum ook in bezit te zijn van het SNA-keurmerk. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je te voldoen aan de NEN 4400 normen. Laat je inspecteren op de gestelde eisen en bij een positieve beoordeling kan jouw uitzendbureau zich inschrijven bij het SNA-register.

Let op, ben je klant bij DIRECT Payrolling & Staffing? Dan hoef jij je geen zorgen te maken over het (in bezit zijn van het) SNA-keurmerk. Via ons voldoet jouw uitzendbureau direct aan de gestelde eisen van het SNA-schema! Zie ook onze certificeringen

DIRECT Payrolling & Staffing regelt het voor je

Zodra je je bij ons aansluit, hoef je je geen zorgen te maken over het voldoen aan het normenkader van de verplichte toelating en het SNA keurmerk aanvragen. Dat betekent dus ook geen zorgen over de waarborgsom van € 100.000; wij nemen je volledige backoffice over en via ons voldoet jouw uitzendbureau direct aan de gestelde normen van het toelatingsstelsel!

Dus, wil je risicoloos blijven ondernemen en altijd een kennispartner achter de hand hebben? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Start vandaag nog met risicoloos ondernemen

Gecertificeerde HR partner.

Met de nodige certificeringen weet je dat je zaken doet met de juiste partner.

Maatwerk oplossingen

We kijken samen naar jouw persoonlijke situatie. Altijd een passende oplossing.

Binnen 24 uur op contract

Geen lange lijnen, maar snel schakelen. Jouw medewerker binnen één dag op contract.

Meer dan 15 jaar ervaring

Met ruim vijftien jaar ervaring hebben we inmiddels nagenoeg elke ondernemersvraag beantwoord.

Vraag gratis adviesgesprek aan

We beantwoorden graag al je vragen over nieuwe toelatingsstelsel. Daarnaast kunnen we je ook volledig ontzorgen, waardoor de toelatingseisen voor ons gelden, en niet voor jou! Laat je gegevens achter en één van onze experts neemt zo snel mogelijk contact met je op!

 • Het totale juridische werkgeverschap uitbesteed
 • Start vandaag nog met risicoloos ondernemerschap
 • Een vast professioneel team met korte lijnen
 • Hidden

  Marketinginformatie

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden

Kunnen we je verder helpen? Neem contact op.

Direct antwoord

Binnen 24 uur antwoord

Binnen 1 min. antwoord

Binnen 5 min. antwoord

Binnen 5 min. antwoord

Back To Top