Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
salaris vermelden

Salaris vermelden in je vacature, wel of geen goed idee?

Leestijd: 5 minuten

Er heerst nogal een taboe wanneer het gaat over het salaris. Zowel in persoonlijke situaties als in, bijvoorbeeld vacatureteksten worden vaak exacte cijfers vermeden. Is het nou wel of niet verstandig om het salaris te benoemen in je vacature? In dit blog leggen we uit waarom het wél heel belangrijk is om dit te vermelden.

De kans dat je een vacature tegenkomt waarin het salaris vermeld wordt is nog altijd klein. Vage woorden, zoals: ‘marktconform’ of ‘concurrerend’ worden nog altijd veel gebruikt. En dat, terwijl het juist in deze krappe arbeidsmarkt belangrijk is om je te onderscheiden en de drempel om te solliciteren zo laag mogelijk te maken. Een Ook voor sommige job boards is het vermelden van het salaris belangrijk. Zo geeft, onder andere Indeed het als voorwaarde, omdat de vacature dan beter gerankt wordt.

Navigeer snel naar

Een goede vacaturetekst

Een pakkende vacaturetekst schrijven kan lastig zijn, maar juist in deze krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om aandacht te besteden aan goede vacatures. Tussen ál die vacatures moet jouw vacature goed vindbaar zijn en de aandacht trekken. Een goede vacaturetekst begint bij een goede opbouw. Onnodig lange stukken tekst zorgen ervoor dat mensen afhaken en dat wil je natuurlijk niet. Verder is het onder andere belangrijk om rekening te houden met de zoekwoorden, zodat je vacature beter gevonden wordt. Verplaats je daarbij in de werkzoekende, welke zoekwoorden zou hij/zij gebruiken? Deze woorden verwerk je in de titel en de tekst van je vacature.

De belangrijkste pullfactoren

Er zijn verschillende pullfactoren die een rol spelen bij de beslissing om te solliciteren voor een functie. Pullfactoren zijn redenen waarom iemand zou kiezen voor een bepaalde functie of werkgever, deze factoren maken het aantrekkelijk. Deze pullfactoren zijn natuurlijk afhankelijk van de leeftijd, wensen en behoeften van de persoon. Uit onderzoek van Intelligence Group is gebleken dat een goed salaris de belangrijkste pullfactor is. Het is dus ook niet zo gek dat mensen sneller solliciteren, wanneer het salaris vermeld staat in de vacature. Daarnaast zijn de werksfeer, een vast contract en de inhoud van het werk belangrijke pullfactoren om te reageren op een functie.

Recruitment marketing voor uitzendbureaus

De wereld van flex is veranderd: de arbeidsmarkt is krap en gekwalificeerde kandidaten zijn moeilijker te vinden. Is dit herkenbaar? Recruitment marketing kan je de uitkomst bieden. Lees er meer over in onze gratis gids.

Gids recruitment marketing
  • Benut jouw recruitment kennis potentieel volledig
  • Speel in op een nieuwe manier van recruiteren anno 2022
  • Genereer een continue stroom aan gekwalificeerde kandidaten

1 op de 3 vacatures benoemt het salaris

Uit onderzoek van Jobdigger is gebleken dat in 1 op de 3 vacatures het salaris concreet vermeld wordt. Dus dat het exacte salaris in euro’s benoemd staat of een concrete salarisrange. In 2021 lag dit percentage dus rond de 34%. Uit voorgaande onderzoeken van Jobdigger bleek in 2018 en 2019 dat dit percentage onder de 20% lag. In 2020 werd in 26% van de vacatures het salaris vermeld. Er zit dus wel een lichte stijging in. Deze stijging heeft onder te maken met dat het belang van het vermelden van het salaris, steeds meer wordt ingezien. Daarnaast speelt de krappe arbeidsmarkt hier natuurlijk ook een rol in. Het wordt moeilijker om de juiste mensen te vinden, dus wil je de kans dat zij snel overgaan tot solliciteren zo groot mogelijk maken. Door het salaris te vermelden in de vacaturetekst onderscheid je je van andere vacatures en vergroot je de kans op meer sollicitaties.

De voordelen van het vermelden van salaris

Concreet zijn de voordelen van het wél vermelden van het salaris in een vacature de volgende, namelijk:

  • Je vacature onderscheidt zich van andere vacatures
  • Je verlaagt de drempel om snel te solliciteren
  • Salaris is de grootste pullfactor voor mensen om te solliciteren op een functie
  • Mensen weten direct waar ze aan toe zijn

Wetgeving

In Nederland zijn nog geen concrete regels over het vermelden van het salaris in een vacature. Behalve een aantal ongeschreven regels, zoals die van job boards als Indeed. In New York daarentegen, is het vanaf april 2022 verplicht om een minimaal en maximaal startsalaris te vermelden. In de Europese Unie is een voorstel gepresenteerd dat gericht is op beloningstransparantie. Dit moet waarborgen dat mannen en vrouwen in de EU gelijk worden beloond voor gelijke arbeid. Volgens dit voorstel moeten werkgevers in de vacature of vóór het sollicitatiegesprek meer informatie geven over het salaris. Daarnaast mogen werkgevers niet meer vragen wat iemand bij zijn vorige werkgever aan salaris verdiende.

Waarom doen mensen vaag over salaris?

Maar waarom wordt er in 1 op de 3 vacatures dan zo vaag over het salaris wat je kan gaan verdienen? Er zijn verschillende redenen dat mensen ervoor kiezen om het salaris niet te vermelden, deze zijn onder andere:

  • Het salaris dat ik kan bieden is niet concurrerend
  • Ik wil niet dat de sollicitant alleen voor het geld gaat
  • Mijn opdrachtgever wil niet dat ik het salaris in de vacature benoem
  • Ik wil niet dat de sollicitant het onderste uit de kan haalt
  • Als ik het salaris vermeld, krijg ik scheve gezichten met medewerkers die nu minder verdienen

Het is begrijpelijk dat je niet wil dat iemand alleen voor het salaris solliciteert, maar uiteindelijk werken we allemaal om geld te verdienen. Wie betaalt er anders de huur, hypotheek en verzekeringen? Het salaris kan een belangrijke drijfveer zijn voor iemand om te solliciteren. En ondanks dat het salaris misschien niet concurrerend is, is het nog altijd beter het wel te benoemen. Je filters de mensen die daarop afhaken direct eruit en bent geen onnodige tijd kwijt aan hun sollicitaties.

Vanaf 1 augustus 2022 geldt er een nieuwe Europese richtlijn over het vermelden van salaris in je vacaturetekst. Lees hier meer over wat deze richtlijn inhoudt.

Conclusie

Het komt er dus op neer dat het wel verstandig is om het salaris te vermelden in je vacaturetekst. Dit zorgt ervoor dat werkzoekende weten waar ze aan toe zijn, de drempel om te solliciteren lager wordt en je inspeelt op de grootste pullfactor. Daarnaast zorgt het ervoor dat je je onderscheidt van andere vacatures, wat in deze krappe arbeidsmarkt natuurlijk ook belangrijk is.

Hulp nodig?

Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan het schrijven van een goede vacaturetekst, omdat dit zorgt voor betere zichtbaarheid. Hierdoor kom je sneller bij de juiste potentiële kandidaten terecht en zet je hen aan tot solliciteren. Belangrijk is daarbij om te letten op de leesbaarheid van de vacature, een goede opening, duidelijke inhoud en een afsluiting die aanzet tot actie.

 

De HR-experts van DIRECT Payrolling & Staffing schieten je graag te hulp als het gaat om jouw vacaturepagina(s). Zo kunnen we je, onder andere helpen met het herschrijven van je vacatureteksten, zodat deze beter gevonden worden. Daarnaast kunnen we je, bijvoorbeeld helpen met recruitment marketing, ook dit zorgt ervoor dat je vacatures een beter bereik krijgen.

  • Snel en professioneel
  • Binnen 24 uur op contract
  • Maatwerk oplossingen

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Back To Top