Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
verplichtingen uitzenden arbeidsmigranten

5 wettelijke verplichtingen bij het uitzenden van arbeidsmigranten

Laatste update op 13 oktober 2022 om 12:29 pm
 • Blog
Leestijd: 3 minuten

Het wordt met de dag duidelijker: om de Nederlandse economie draaiende te houden en blijvend te kunnen voorzien in de behoefte van de veeleisende consument, zijn er aanzienlijk meer werknemers nodig dan er beschikbaar zijn. Arbeidsmigranten zijn in Nederland inmiddels uitgegroeid tot een onmisbaar fenomeen. Uitzendbureaus stellen alles in het werk om in de groeiende behoefte aan arbeidsmigranten te voorzien.

Aan het uitzenden van de hoognodige buitenlandse flexwerkers zijn uiteraard wel de nodige wettelijke verplichtingen verbonden. In dit blog zetten we de belangrijkste feiten op dat terrein op een rijtje.

Navigeer snel naar

Verplichting 1: arbeidscontract in eigen taal

Net zoals voor werknemers uit eigen land, geldt dat ook voor alle buitenlandse flexwerkers een arbeidscontract wordt opgesteld dat uiteraard volledig voldoet aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Omdat de overheid het belangrijk vindt dat arbeidsmigranten volledig op de hoogte zijn van de hier geldende rechten en plichten, is het verplicht de uitzendovereenkomst én alle bijbehorende stukken in de landstaal van de uitzendkracht beschikbaar te stellen.

Contracteren goed geregeld in o.a. het Roemeens, Pools, Bulgaars en meer.

Verplichting 2: bied een zorgverzekering aan

Je bent als uitzender verplicht iedere arbeidsmigrant een aanbod voor een zorgverzekering te doen. Dat houdt overigens niet in dat hij dat specifieke aanbod moet accepteren. Wanneer hij dat niet doet, is hij overigens wel verplicht zich ergens anders te verzekeren: onverzekerde arbeidsmigranten worden onherroepelijk beboet. Als uitzender ben je verplicht hem daarop te wijzen.

Verplichting 3: taaltraining

Voor arbeidsmigranten, vooral voor hen die hier langere tijd blijven werken, is het van belang dat ze de Nederlandse taal leren. Hoewel het aan te bevelen is om ze taaltraining aan te bieden, beheersing van het Nederlands maakt het niet alleen de arbeidsmigrant, maar ook jou gemakkelijker, is het niet wettelijk verplicht om ze zo’n cursus aan te bieden. Wat wél verplicht is, is arbeidsmigranten na 26 weken te informeren over welke mogelijkheden ze tot hun beschikking hebben om Nederlands te leren.

>> Lees ook: 5 tips voor het succesvol werven van arbeidsmigranten

Verplichting 4: vervoer en huisvesting

Vooralsnog ben je als uitzender niet verplicht om de arbeidsmigrant vervoer van en naar het land van herkomst aan te bieden. Dat geldt eveneens voor het vervoer van en naar de inlener. In de uitzendcao’s is echter wel opgenomen dat je als uitzender zorg moet dragen voor adequate voorlichting over het vervoer. Bied je als uitzender huisvesting aan die vervolgens door de arbeidsmigrant wordt geaccepteerd, dan dien je ervoor te zorgen dat de uitzendkracht tegen werkelijke kosten volgens de wettelijke voorschriften wordt gehuisvest.

>> Lees ook: Complexe materie helder uitgelegd over ET-regeling 

Gids: Bemiddelen in Arbeidsmigranten

Bemiddelen in arbeidsmigranten behelst nogal wat. Denk aan voldoende goede huisvesting, soepele inschrijfprocedures, een welkom vestigingsklimaat en handhaving als misstanden zich voordoen. Deze gids geeft je antwoord op alle vragen.

Mock-up_Bemiddelen in Arbeidsmigranten
 • Hoe zien de verwachtingen in toestroom eruit?
 • Welke aandachtspunten dien je op het netvlies te houden?
 • Hoe profiteer je eenvoudig van een kostprijsvoordeel?

Verplichting 5: slechte omstandigheden

Op dit moment wonen en werken nog veel arbeidsmigranten in slechte omstandigheden. De overheid neemt diverse maatregelen om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. Zo worden er momenteel plannen gesmeed om tot een verplicht certificaat voor uitzendbureaus te komen om op de Nederlandse markt te kunnen opereren. Het nieuwe kabinet komt zo snel mogelijk met het eisenpakket om voor dit certificaat in aanmerking te komen.

Buitenlandse werknemers? Wij helpen je graag!

Heb je de ambitie om te bemiddelen in buitenlandse arbeidsmigranten? Weet dan dat je er niet alleen voor staat. Met een kundige, robuuste en betrouwbare partner aan je zijde weet je zeker dat je het juiste advies ontvangt. Schakel de hulp in van DIRECT Payrolling & Staffing. Gezien het feit er jaarlijks veel veranderingen in wet- en regelgeving plaatsvinden, kan juridisch werkgeverschap een lastig punt voor je worden. DIRECT Payrolling & Staffing ondersteunt je graag door de backoffice van je onderneming over te nemen. Dit scheelt je veel tijd, moeite en ook nog eens geld.

DIRECT Payrolling & Staffing is expert in het toepassen van de ET-regeling, wij doen dit voor veel van onze klanten.

 • Onze contracten zijn in het buitenlands vertaald. Wij hebben onder andere contracten in het Roemeens, Pools, Engels, Bulgaars, Hongaars, Grieks en Nederlands;
 • Werknemers maken gebruiken van Holland Zorg verzekering;
 • Wij bieden altijd ultiem persoonlijk contact.
 • Hidden

  Marketinginformatie

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
Back To Top