Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
arbeidsmigranten uitzendbureau

5 Tips voor het succesvol werven van arbeidsmigranten

Laatste update op 6 oktober 2022 om 01:22 pm
 • Blog
Leestijd: 4 minuten

De huidige krapte op de arbeidsmarkt leidt ertoe dat werkgevers in een snel groeiend aantal branches een beroep doen op de inzet van buitenlandse flexkrachten. Nederlandse werkgevers staan daarin overigens niet alleen: ook in de ons omringende landen wordt de vraag naar arbeidsmigranten steeds groter. Schaarste is echter niet de enige hindernis. Een succesvolle werving & selectie van buitenlandse flexwerkers vergt heel wat van je marktkennis en creativiteit.

In dit blog geven we je de nodige tips om je opdrachtgevers met succes van de broodnodige flexkrachten te voorzien. In een volgend item besteden we aandacht aan de wettelijke verplichtingen die daarbij om de hoek komen kijken.

Navigeer snel naar

Tip 1: een goede voorbereiding is het halve werk

Het mag duidelijk zijn dat er bij de werving & selectie van werknemers uit het buitenland van jou als recruiter aanzienlijk meer inspanning en kennis wordt gevraagd dan bij de bemiddeling van lokale uitzendkrachten. Je krijgt tenslotte te maken met kandidaten die vaak geen Nederlands spreken, totaal geen ervaring hebben met de Nederlandse cultuur en helemaal niets afweten van Nederlandse arbeidsvoorwaarden en aanverwante zaken. Inventariseer alle mogelijke vragen die je van de kandidaten kunt verwachten en zet de antwoorden op papier, naast voor jezelf in het Nederlands, bij voorkeur ook in de taal van de kandidaten.

Arbeidsbemiddeling van buitenlandse flexkrachten met een groot kostenvoordeel.

Tip 2: onderscheid jezelf van de concurrentie

Wanneer je succesvol wil zijn in de werving van buitenlandse flexwerkers en arbeidsmigranten, is het momenteel harder dan ooit nodig om je als uitzendbureau duidelijk van de concurrentie te onderscheiden. Profileer je daarom bij de kandidaten als partij die wat service en begeleiding betreft werkelijk alles uit de kast haalt om hun verblijf in Nederland zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Probeer ze bijvoorbeeld te verleiden door ze te informeren over de uitstekende arbeidsvoorwaarden die je voor ze in petto hebt en de aantrekkelijke omgeving waarin ze komen te wonen. Overtuig ze ervan dat ze bij jou echt aan het enige echte juiste adres zijn. Daarna is het tijd voor invulling van de details.

Tip 3: huisvesting, taaltrainingen en vervoer

Zorg op de eerste plaats voor kwalitatief goede huisvesting voor de nieuwkomers en bied ze direct een taalcursus Nederlands aan. Regel niet alleen goed vervoer vanuit hun land van herkomst, maar zorg ook voor comfortabel, bij voorkeur kosteloos, woon-werkverkeer. Vergeet niet ook voor de nodige sociale begeleiding te zorgen. Daarmee weet je de arbeidsmigranten te overtuigen van het feit dat ze met jou op alle fronten de juiste keuze hebben gemaakt. Dat zorgt voor de nodige loyaliteit. Wanneer arbeidsmigranten zich door jou volledig om de watten gelegd voelen, vertellen ze hun positieve ervaringen graag door aan hun vrienden en kennissen in hun thuisland die wellicht ook op zoek zijn naar een tijdelijke baan in Nederland. Dat geeft jou bij een volgende werving- en selectieronde in dat betreffende land een mooie voorsprong.

Voorbeeld kostenbesparing met de ET-regeling voor één medewerker

ET niet toegepast ET toegepast
Bruto uurloon €13,50 €13,50
Aantal uren per week 40 40
Weekloon €540,00 €540,00
Uitruil N.v.t. €92,34
SVW €540,00 €447,66
Integrale kostprijs €923,38 €777,01
Vergoeding ET N.v.t. €114,00
Kostprijs per week €923,38 €891,01
Kostprijs factor 1,7100 1,6500
Je bespaart per medewerker 0% = €0,00 3,5% = €32,37

Tip 4: check welke vergunning er vereist is

Wanneer je een arbeidsmigrant van buiten de EU/EER (Europese Economische Ruimte) of Zwitserland aanneemt, moet er in de meeste gevallen een werkvergunning aangevraagd worden. Wanneer iemand korter dan drie maanden blijft werken, dan vraag je meestal bij het UWV een Tewerkstellingsvergunning (TWV) aan. Komt de werknemer hier langer werken, dan moet er een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) aangevraagd worden. Voorwaarde voor beide vergunningen is dat je aantoonbaar wel eerst in Nederland en Europa naar een werknemer hebt gezocht.

Gids: Bemiddelen in Arbeidsmigranten

Bemiddelen in arbeidsmigranten behelst nogal wat. Denk aan voldoende goede huisvesting, soepele inschrijfprocedures, een welkom vestigingsklimaat en handhaving als misstanden zich voordoen. Deze gids geeft je antwoord op alle vragen.

Mock-up_Bemiddelen in Arbeidsmigranten
 • Hoe zien de verwachtingen in toestroom eruit?
 • Welke aandachtspunten dien je op het netvlies te houden?
 • Hoe profiteer je eenvoudig van een kostprijsvoordeel?

Tip 5: bouw een netwerk op

Ben je als uitzendbureau nog niet in de gelegenheid een vestiging in bijvoorbeeld Polen, Bulgarije of Roemenië te openen? Probeer dan in ieder geval een band op te bouwen met betrouwbare recruiters in de betreffende landen. Daarnaast is het belangrijk om in het buitenland banenmarkten te bezoeken. Wanneer je op zoek bent naar kennismigranten, doe je er goed aan persoonlijke contacten te leggen met universiteiten. Houd bovendien de grote internationale vacaturesites goed in de gaten en probeer jezelf in de landen waar je naar mensen zoekt online goed in de kijker te spelen. Met online filmpjes waarin je jezelf voorstelt en laat zien voor welke mooie bedrijven je werknemers zoekt, zou je weleens hoge ogen kunnen gooien.

Buitenlandse werknemers? Wij helpen je graag!

Met een kundige, robuuste en betrouwbare partner aan je zijde weet je zeker dat je het juiste advies ontvangt. Gezien het feit er jaarlijks veel veranderingen in wet- en regelgeving plaatsvinden, kan juridisch werkgeverschap een lastig punt voor je worden.

 • Onze contracten zijn in het buitenlands vertaald. Wij hebben onder andere contracten in het Roemeens, Pools, Engels, Bulgaars, Hongaars, Grieks en Nederlands;
 • Werknemers maken gebruiken van Holland Zorg verzekering;
 • Wij bieden altijd ultiem persoonlijk contact.
 • Hidden

  Marketinginformatie

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
Back To Top