Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Vrouw houdt roze spaarvarken vast in haar hand

Verhoging minimumloon 2024: per 1 juli met 1,2% extra omhoog

Leestijd: 3 minuten

Terwijl het wettelijk minimumloon in januari al flink steeg door de invoering van het wettelijk minimumuurloon, stijgt het minimumloon per 1 juli 2024 nog eens met 1,2%. Dit is bovenop de stijging van de reguliere indexatie. De extra verhoging komt voort uit een wetsvoorstel van minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Hoe hoog het minimumloon per 1 juli daadwerkelijk wordt, moeten we nog even afwachten. De halfjaarlijkse indexatie vindt plaats in het voorjaar van 2024.

Navigeer snel naar

Minimumuurloon wordt minstens €13,43

Momenteel is het minimumuurloon €13,27. Met de 1,2% stijging wordt dat minstens €13,43. Hierbij vermelden we ‘minstens’, omdat de reguliere indexatie van het minimumloon hier nog bovenop komt. Indexatie van het minimumloon houdt in dat het minimumloon wordt aangepast aan de cao-lonen en economische omstandigheden zoals inflatie. In het voorjaar van 2024 weten we de exacte hoogte van het minimumuurloon.

De actuele brutobedragen voor het minimumloon vind je op de website van Rijksoverheid.

Meer inkomenszekerheid voor de minima

In het kader van de bestaanszekerheid wil de minister van SZW het inkomen en de inkomenszekerheid van werknemers aan de basis van de arbeidsmarkt en sociale minima versterken. De verhoging van het minimumloon zorgt net voor dat extra steuntje in de rug. Het thema bestaanszekerheid kwam tijdens Prinsjesdag vaker aan bod.

"Gelijkwaardige kansen, beloning van inzet en prestaties en een vangnet voor wie dat nodig heeft, vormen belangrijke pijlers van het fundament dat deze samenleving mogelijk maakt."

Stijging minimumloon door wijziging WML

Op 1 januari 2024 steeg het minimumloon meer dan normaal door de invoering van het minimumuurloon. De nieuwe Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) zorgde voor een extra stijging in minimumloon, omdat er in plaats van met minimumloon per maand werd gerekend met minimumloon per uur. Met name de werknemers die meer dan 36 uur per week werken profiteren van de nieuwe wet met een loonstijging van 9,49% (38 uur) tot 15,29% (40 uur). In juli 2024 wordt het minimumloon verder verhoogd.

Hogere loonkosten voor jou als werkgever

Door de invoering van het wettelijk minimumuurloon, de verlaging van de toetredingsleeftijd voor pensionopbouw en de reguliere verhoging van het minimumloon zijn de loonkosten vanaf 1 januari 2024 al hoger geworden. Niet alleen worden de loonkosten vanaf 1 juli nog hoger voor minimumloners, maar naar verwachting ook voor het totale salarishuis. Uit onderzoek van Loket.nl en MKB Servicedesk over het jaar 2023 blijkt namelijk dat loonschalen net boven het minimumloon voor een deel meegroeien met de minimumloonstijging.

Altijd voorbereid op veranderingen

Heb je advies nodig over werkgeverschap of het uitbesteden ervan? We helpen je graag verder. Met de benodigde certificaten, up-to-date kennis, en moderne salarissystemen zijn wij jouw betrouwbare partner op het gebied van personeelszaken. We zijn direct, hebben korte lijntjes en denken altijd met je mee. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met ons via de planner onderaan dit blog.

Toekomstproof blijven ondernemen? SLIM! Flexevent 2024

Het SLIM! Flexevent is terug van weggeweest. Speciaal voor iedereen die actief is in de uitzendbranche of daar een link mee heeft is er het ‘SLIM! Flexevent 2024: Voorbereid op de toekomst!’ op donderdag 11 april 2024. Tijdens het kennisevent vertellen drie inspirerende sprekers je alles wat je moet weten over de aankomende Wet Toelating Terbeschikkingstelling van Arbeidskrachten (Wtta) en AI in de flexbranche. Zo blijf jij toekomstproof ondernemen. Zien we je dan? Meld je nu gratis aan, vol = vol!

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top