Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
man met baard en helm op kijkt in de camera en lacht breed met handen over elkaar

Arbeidsmarkt cijfers: iets minder spanning op de arbeidsmarkt

Leestijd: 3 minuten

Uit de nieuwste UWV arbeidsmarkt cijfers blijkt dat de spanning op de arbeidsmarkt lichtelijk is afgenomen. Vanaf begin 2022 tot eind 2023 was de arbeidsmarkt ‘zeer krap’. In het laatste kwartaal van 2023 daalde de spanning dan eindelijk een beetje, waardoor de arbeidsmarkt voor het eerst sinds eind 2021 ‘krap’ werd in plaats van ‘zeer krap’. Ondanks de daling hebben we dus nog steeds te maken met arbeidskrapte. Arbeidsmarktexpert Wim Davidse zegt het volgende over de lichtelijke daling: “Het is nu pauze. Neem alsjeblieft de voorbereidingen voor de tweede helft. Dan wordt het echt weer super spannend.” In deze blog lees je meer over de arbeidsmarkt cijfers en hoe jij voorbereid de toekomst tegemoet gaat met jouw flexonderneming.

Navigeer snel naar

Oorzaken afgenomen spanning arbeidsmarkt

De afgenomen spanning op de arbeidsmarkt in het laatste kwartaal van 2023 heeft twee hoofdoorzaken:

  1. Minder vacatures: het aantal openstaande vacatures is gedaald van 416.800 naar 389.200 ten opzichte van het derde kwartaal in 2023 (een daling van 6,6%). Voornamelijk de vacatures in de industrie, cultuur en horeca namen af.
  2. Kortdurende WW’ers toegenomen: we zien een toename van 5,9% in personen met een WW-duur van maximaal 6 maanden ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dit was het gevolg van een lichte economische krimp in het vierde kwartaal van 2023.

Arbeidsmarkt cijfers verschillende beroepsgroepen

Uit de UWV spanningsindicator blijkt dat voor 60 van de 93 beroepsgroepen de arbeidsmarkt zeer krap bleef in het laatste kwartaal van 2023. Echter komen deze beroepsgroepen steeds dichter bij het omslagpunt van zeer krap naar krap.

Voor de volgende drie beroepsgroepen was er een ‘gemiddelde spanning’, met ongeveer evenveel openstaande vacatures als werkzoekenden:

  • Reisbegeleiders
  • Hulpkrachten bouw en industrie
  • Chauffeurs auto’s, taxi’s en bestelwagens

‘Pauze’ volgens arbeidsmarktexpert Wim Davidse

Arbeidsmarkexpert Wim Davidse spreekt zich uit over de laatste arbeidsmarktcijfers. Hij ziet de huidige situatie meer als een soort pauze die snel weer voorbij kan zijn. Volgens Davidse is de flexbranche momenteel in ‘rustig vaarwater’ terechtgekomen, maar verwacht dat de markt later dit jaar weer zal aantrekken.

“Vanaf de zomer, of misschien begin volgend jaar, gaan we weer los op de arbeidsmarkt.”

Zijn belangrijkste advies: benut de pauze goed om je voor te bereiden op de krappere periodes. “Op het moment dat er weer meer vacatures bijkomen omdat werkgevers meer mensen nodig hebben, wanneer de economie weer wat aantrekt, dan zitten we bij wijze van spreken binnen een paar seconden weer op zo’n super krappe arbeidsmarkt. Dan komt de vergrijzing erbovenop en wordt het alleen maar spannender.”

Persoonlijke band en bijscholing steeds belangrijker

Nu tijdens de arbeidskrapte is het volgens Davidse essentieel dat we onze focus verleggen en echt vanuit de kandidaat beginnen te denken. Zorgen voor aanstekelijk werkgeverschap, ook in de flexbranche. Volgens Davidse en Han Mesters (ABN Ambro) is het daarbij belangrijk om te focussen op:

  1. Persoonlijke banden: door een persoonlijke band, met zowel je kandidaten als de opdrachtgever, weet je beter wie past bij een vacature en wat je moet doen om te zorgen dat de werkgever en kandidaat aansluiten op elkaar. Opdrachtgevers waarderen dit, des te belangrijker om hier aandacht aan te besteden in tijden van arbeidskrapte.
  2. Bijscholing en ontwikkeling: werkenden zijn op zoek naar uitdaging, ontwikkeling en een werkgever die echt bij hun past. Contractvorm zal hierbij steeds minder belangrijk worden.

 

Tot slot spreekt Davidse over de veranderende rol van uitzendbureaus. Zij zullen steeds meer in dienst staan van de kandidaat, waarbij ze kandidaten helpen bij het flexibel door hun leven bewegen, hun ontwikkeling en het vinden van passend werk. Davidse is over het algemeen optimistisch over de toekomst van de flexbranche.

Jij maakt de match, wij doen de rest

In tijden van een uitdagende arbeidsmarkt ben je als uitzendbureau al genoeg tijd kwijt aan het vinden en plaatsen van geschikte kandidaten. Het maken van de perfecte match door te focussen op persoonlijke banden en ontwikkeling. Laat ons één zorg van je wegnemen: het juridisch werkgeverschap. Hierbij nemen we je volledige backoffice over. Dat houdt in alles wat komt kijken bij salarisadministratie (zoals verloning), contractering, verzuimbegeleiding, HR-begeleiding, enzovoort.

Jij maakt de match, wij doen de rest. Vrijblijvend sparren? Neem dan contact op via onderstaande kalender!

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top