Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Pensioenregeling uitzendkrachten 2026

Nieuwe pensioenregeling uitzendkrachten 2026

  • Blog
Leestijd: 3 minuten

Begin november 2023 bereikten de ABU en NBBU een onderhandelingsresultaat met de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie over een nieuwe pensioenregeling voor uitzendkrachten. Eind november stemden alle partijen officieel in met de nieuwe regeling. Dat betekent dat er per 1 januari 2026 één uniforme pensioenregeling voor uitzendkrachten komt, die voldoet aan het SER-MLT advies en de Wet toekomst pensioenen (Wtp). De nieuwe pensioenregeling gaat gelden voor zo’n 1 miljoen werkenden. Wat betekent deze nieuwe pensioenregeling voor de uitzendsector? Je leest het hier!

Navigeer snel naar

Doel nieuwe pensioenregeling voor uitzendsector

De vernieuwde pensioenregeling is voortgekomen uit het SER-MLT advies, waarbij sociale partners werden opgeroepen om samen tot een marktconforme pensioenregeling voor uitzendkrachten te komen. Hierbij gaat het voornamelijk om de werk- en inkomenszekerheid van uitzendkrachten te verbeteren en concurrentie op arbeidsvoorwaarden te voorkomen; uitzendkrachten moeten vanaf de eerste werkdag ten minste gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden hebben als bij de inlener. Hierdoor bouwen uitzendkrachten sneller en meer pensioen op dan in de huidige pensioenregeling. Daarnaast speelde de nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp) een belangrijke rol tijdens de onderhandelingen voor een betere pensioenregeling voor uitzendkrachten.

“Het SER-advies sluit aan bij onze kwaliteitsstrategie. De werk- en inkomenszekerheid van uitzendkrachten verbeteren.”

Inhoud nieuwe pensioenregeling uitzendkrachten

De nieuwe pensioenregeling voor uitzendkrachten in grote lijnen:

  • De bruto pensioenpremie wordt 23,4% van de pensioengrondslag, waarvan 15,9% voor werkgevers is en 7,5% voor werknemers. Voor werknemers wordt dit ingehouden op het bruto-loon. In de nieuwe regeling van StiPP wordt de premie leeftijdsonafhankelijk en betaalt iedereen dus evenveel premie. Dat maakt de nieuwe pensioenregeling marktconform.

 

  • De nieuwe pensioenregeling omvat ouderdomspensioen, nabestaandenpensioen en een arbeidsongeschiktheidsvoorziening, waarbij minimaal 20% van de premie wordt besteed aan de opbouw van het ouderdomspensioen.

 

  • De nieuwe pensioenregeling voor uitzendkrachten is een flexibele premieregeling. Werknemers blijven hiermee op dezelfde manier pensioen opbouwen. Wel verdwijnen de basis- en plusregeling en komt daar één nieuwe pensioenregeling voor in de plaats. Hierbij geldt dat alle uitzendkrachten vanaf de eerste dag pensioen opbouwen.
“We zijn tevreden dat we nu een resultaat hebben bereikt waarmee we met ingang van 1 januari 2026 zekerheid, stabiliteit en een goede pensioenregeling voor uitzendkrachten realiseren.”

Overgang naar nieuwe regeling

Momenteel werken sociale partners en StiPP de nieuwe pensioenregeling verder uit en stellen ze een transitieplan op. Hierin staat in detail hoe de regeling eruit komt te zien en hoe de overgang van de oude naar de nieuwe regeling zal gaan. StiPP streeft ernaar om per 1 januari 2026 over te gaan naar de nieuwe regeling, waarbij de NBBU-cao van uitzendkrachten zal worden aangepast.

Meer weten over jouw pensioen?

Voor actuele informatie over het nieuwe pensioenstelsel ga je naar de website Werken aan ons pensioen, bedoeld voor alle betrokken partijen bij de overgang naar het nieuwe stelsel. Direct meer weten over jouw persoonlijke situatie? Onze experts vertellen je graag meer over jouw pensioen in de uitzendsector! Onderaan dit artikel plan je eenvoudig een afspraak in.

Toekomstproof blijven ondernemen? SLIM! Flexevent 2024

Het SLIM! Flexevent is terug van weggeweest. Speciaal voor iedereen die actief is in de uitzendbranche of daar een link mee heeft is er het ‘SLIM! Flexevent 2024: Voorbereid op de toekomst!’ op donderdag 11 april 2024. Tijdens het kennisevent vertellen drie inspirerende sprekers je alles wat je moet weten over de aankomende Wet Toelating Terbeschikkingstelling van Arbeidskrachten (Wtta) en AI in de flexbranche. Zo blijf jij toekomstproof ondernemen. Zien we je dan? Meld je nu gratis aan, VOL = VOL.

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top