Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Vacatureteksten: ergste jeukwoorden in 2023 | DIRECT Payrolling & Staffing

Vacatureteksten: de ergste jeukwoorden en uitdrukkingen in 2023

Laatste update op 24 oktober 2023 om 09:11 am
  • Blog
Leestijd: 5 minuten

Geen negen-tot-vijf-mentaliteit‘, ‘we zijn een familie’ en ‘agile’ zijn (jeuk)woorden die je beter kunt vermijden als je toekomstige werknemers wilt inpalmen. Dat blijkt namelijk uit onderzoek van Taalplatform Preply. Ze onderzochten het taalgebruik in Nederlandse vacatures onder 1003 Nederlanders van alle leeftijdsgroepen en genders met een kantoorbaan in verschillende bedrijven, sectoren en afdelingen. Welke benamingen schrikken kandidaten eerder af dan dat ze aantrekken? Wat voor invloed hebben bepaalde woordkeuzes op het beeld van een functie of bedrijf? Zeker in tijden van arbeidskrapte is het belangrijk om de juiste woorden en toon te kiezen in je vacatureteksten. In dit blog delen we de hoogtepunten van het onderzoek en ontdek je hoe je de meest pakkende vacaturetekst opstelt in 2023!

Navigeer snel naar

Top 3 ergste jeukwoorden in vacatureteksten

In het onderzoek van Preply werden respondenten gevraagd naar de ergste jeukwoorden die zij in vacatureteksten waren tegengekomen. De absolute winnaar was ‘Geen negen-tot-vijfmentaliteit‘. Deze uitspraak en de rest van de top 3 lichten vind je hieronder, gevolgd door de volledige top 10 van ‘meest irritante jargon’ in vacatureteksten:

1. Geen negen-tot-vijfmentaliteit

Als je ‘geen negen-tot-vijfmentaliteit’ tegenkomt in een vacaturetekst lees je eigenlijk: je bent extreem flexibel en bereid om ook in de avonden en in het weekend te werken. Vrijwel alle leeftijdsgroepen van de ondervraagden waren het erover eens: deze ‘geen negen-tot-vijfmentaliteit’ is écht verleden tijd. Het werd gezien als irritant, clichématig en vooral onder mensen van 45 tot 55 jaar als storend ervaren.  

2. Carrièretijger

Een ‘carrièretijger’ is hongerig naar het beklimmen van de carrièreladder. Maar alle leeftijdsgroepen jagen ook dit woord graag weg uit vacatureteksten. Door 35% van de respondenten werd het gezien als een jeukwoord.

3. Work hard, play hard

‘Work hard, play hard’, ofwel heel hard werken, maar daarnaast ook tijd vrijmaken om super hard te genieten. Gemiddeld beschouwde zo’n 30% van de respondenten deze uitdrukking als irritant of cliché. Voornamelijk de leeftijdsgroep tussen de 35 en 44 jaar ergerde zich eraan, in tegenstelling tot de respondenten tot 24 jaar, waarvan een relatief klein deel zich eraan stoorde.

Gevolgd door...

4. Teamplayer

5. Marktconform salaris

6. Outside the box denken

7. Hands-on mentaliteit

8. Stressbestendig

9. Spin in het web

10. Duizendpoot

Top 3 meest onduidelijke termen en uitdrukkingen in vacatureteksten

Niet alleen wekken bepaalde woorden en uitdrukkingen irritatie op bij sollicitanten, ook worden er vaak genoeg onduidelijke termen en vaag jargon gebruikt die voor onnodige verwarring zorgen in vacatureteksten. Een vacaturetekst zou voor iedereen begrijpelijk moeten zijn. Uiteraard gelden er uitzonderingen als je een bepaalde doelgroep wilt aanspreken die al bekend is met specifiek jargon of bepaalde woorden. Maar mocht je een vacature willen opstellen voor een breder publiek, vermijd dan onduidelijke termen en uitdrukkingen.

Hieronder vind je de meest onduidelijke termen en uitdrukkingen in vacatureteksten volgens de respondenten:

1. Agile

‘Agile’. Hoor je deze term voor het eerst? Dan is dat niet zo gek, aangezien maandelijks zo’n 6500 mensen googelen naar de betekenis van de term. Van de respondenten gaf 36% aan de betekenis van het woord niet te kennen. Vooral voor de leeftijdsgroep van 55+ was het een compleet nieuwe term. Letterlijk vertaald betekent het: wendbaar. Het is een manier van werken waarbij er snel en effectief op veranderingen wordt ingespeeld.

2. Disruptief

Disruptief kun je zien als de boel compleet opschudden of ontwrichten. In de context van vacatures gaat het hier om iemand die innovatief en creatief is. Toch is zeker niet iedereen bekend met deze bijzondere term. Maandelijks googelen zo’n 1000 Nederlanders naar de betekenis van het woord ‘disruptief’. Het onderzoek toonde ook aan dat 34% van de respondenten het woord niet kende.

3. Een schaap met vijf poten

Tja… Hoeveel mensen zouden maandelijks naar de betekenis van “een schaap met vijf poten” googelen? Zeker 20% van de respondenten kende deze uitspraak niet. Samen met zo’n 2000 Nederlanders per maand op google zijn ze niet de enige. Met deze uitspraak wordt naar een ‘alleskunner’ verwezen, iemand met uitzonderlijke kwaliteiten.

Gevolgd door...

4. Niet voor een gat te vangen

5. Bruggenbouwer

6. Neusje van de zalm

7. Hands-on mentaliteit

8. Spin in het web

9. Koe bij de horens vatten

10. Olifantenhuid

Invloed van woordkeuze in een vacaturetekst

Jouw vacaturetekst is als het ware het visitekaartje van je bedrijf. En je wilt daarmee niets minder dan een positieve indruk achterlaten. Het is daarom belangrijk om de juiste woorden te kiezen die zo min mogelijk voor verwarring of irritatie zorgen. Want heeft het gebruik van jeukwoorden en vage uitdrukkingen ook echt een negatieve impact op het beeld van je bedrijf? Preply zocht het uit.

De meerderheid van de respondenten (63%) gaf aan dat het gebruik van clichéwoorden in vacatures hun perceptie van een functie of bedrijf negatief kan beïnvloeden.

Maar als er per leeftijdsgroep naar gekeken wordt, blijkt dat het voor de leeftijdsgroep van 45+ nauwelijks impact heeft op hun beeld van een bedrijf of functie. Daarentegen gaf zo’n 71% van de respondenten tussen de 25-35 aan dat jeukwoorden en afgezaagde uitdrukkingen wel degelijk negatieve invloed kunnen hebben op hun perceptie van een bedrijf of functie. Het is dus belangrijk om je doelgroep duidelijk in je achterhoofd te houden bij het kiezen van woorden in je vacaturetekst.

Rode vlaggen in vacatureteksten? “We zijn een familie”

Rode vlaggen signaleren potentieel gevaar, wegwezen! De volgende uitspraken kunnen sollicitanten eerder afschrikken dan aantrekken en zijn daarmee rode vlaggen die extra overweging vereisen:

1. “We zijn een familie”, ofwel mogelijk vervaagde grenzen tussen werk- en privéleven.

2. “Moet kunnen omgaan met stressvolle omgevingen”, ofwel mogelijk hoge werkdruk.

3. “Moet kunnen werken met krappe deadlines”, ofwel mogelijk stressvolle werkomgeving.

4. “Bereid zijn buiten kantooruren te werken”, ofwel mogelijk verstoorde werk-privébalans.

5. “Een marktconform salaris”, ofwel sollicitanten blijven met vraagtekens over wat betreft het salaris.

Rode vlaggen in vacatureteksten 2023 | DIRECT Payrolling & Staffing

Hoe schrijf je dan een goede vacaturetekst?

Om efficiënt sollicitanten aan te trekken, is het belangrijk om een toegankelijke vacaturetekst te schrijven. Daarbij is een goede vacaturetekst voldoende informatief en beschikt het over overtuigingskracht. Gezien het feit dat het gebruik van clichéwoorden een negatief beeld van je bedrijf kunnen veroorzaken, is het cruciaal om goed over je woordkeuze na te denken.

“Woorden die in vacatures worden gebruikt, spelen een belangrijke rol bij het vormgeven van de perceptie van een functie en het bedrijf dat deze aanbiedt. Ze brengen de cultuur en waarden van het bedrijf over.”

De volgende tips, onder andere gebaseerd op het onderzoek van Preply, helpen je bij het schrijven van een pakkende vacaturetekst:

  • Vermijd vage termen en oneindig veel clichéwoorden- en uitdrukkingen
  • Wees helder en zorg dat je gekozen woorden overeenkomen met je bedrijfscultuur
  • Denk altijd aan je doelgroep: wie spreek je precies aan en welke woorden zijn gebruikelijk voor deze doelgroep?
  • Vermijd overmatig gebruik van Engelse termen
  • Let op ‘rode vlaggen’ in je vacaturetekst; je wilt sollicitanten aantrekken, niet afschrikken
  • Benadruk naast functie vereisten ook genoeg kansen en voordelen, zodat de sollicitant een weloverwogen beslissing kan maken
  • Focus op vaardigheden en kwalificaties in plaats van alleen functietitels of diploma’s
  • Gebruik positieve woorden en zinnen om de baan aantrekkelijk te maken
  • Gebruik zoveel mogelijk genderneutrale termen om functiespecificaties inclusiever te maken
  • Gebruik taal die gemakkelijk is te begrijpen voor iedereen, ongeacht iemands moedertaal

 

Hopelijk kun je nu een flink eind vooruit met de resultaten van het onderzoek en de bovenstaande tips. Uiteindelijk is balans altijd de sleutel tot succes. Advies of hulp nodig bij het opstellen van jouw pakkende vacaturetekst? Neem dan contact op met één van onze experts!

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top