Salaris in vacatureteksten moet duidelijker
Uit onderzoek door de NBBU naar arbeidsvoorwaarden in vacatureteksten blijkt dat die in veel gevallen nogal aan duidelijkheid te wensen overlaten. Het salaris werd weliswaar in ruim zeventig procent van de vacatureteksten genoemd, maar slechts in minder dan de helft van de teksten werd de daadwerkelijke beloning echt beschreven. Ook andere arbeidsvoorwaarden komen volgens de NBBU niet duidelijk genoeg aan bod.
Het overkoepelend orgaan van uitzendbureaus onderzocht 250 vacatureteksten van de vijftig grootste arbeidsmarktintermediairs op de aanwezigheid én concreetheid van arbeidsvoorwaarden. Conclusie van het onderzoek: door de arbeidsvoorwaarden veel specifieker te benoemen en duidelijker te zijn over het concrete salaris, kunnen uitzendbureaus aanzienlijk beter aansluiten op de wensen van kandidaten.
Aanwezig én concreet
De onderzoekers concentreerden zich op een tiental arbeidsvoorwaarden in vacatureteksten. Naast salaris werden de omschrijving van werksfeer, vakantie- en verlofdagen, reiskostenvergoeding, pensioenregeling, mogelijkheden voor scholing en ontwikkeling, bonussen, toeslagen, contractduur en flexibele werktijden onder de loep genomen.
Een van de conclusies is dat je met de omschrijving ‘een marktconform salaris’ als intermediair niet voldoet aan de vraag van de kandidaat. Die wil simpelweg een concreet bedrag of uurtarief lezen. Uit de inventarisatie blijkt dat het concrete salaris in slechts iets meer dan de helft van de vacatureteksten wordt genoemd. Bij de omschrijving van de contractduur (41%), scholing en ontwikkeling (24%), reiskostenvergoeding (19%) en vakantie- en verlofdagen (19%) neemt de duidelijkheid steeds verder af.
Kansen voor intermediairs
De NBBU hoopt met het onderzoek kansen te bieden aan intermediairs om in hun vacatureteksten beter in te spelen op de behoeften van de ideale kandidaat. Anchrit Edelaar, communicatieadviseur van de NBBU zei daarover: “Veel van onze leden zetten zich bijvoorbeeld in voor een optimale loopbaanbegeleiding, in veel gevallen via ons eigen programma Loopbaan Intermediair. Het is een gemiste kans als je dit niet extra benadrukt in je vacaturetekst. Leg precies uit hoe jullie de loopbaanbegeleiding vormgeven. Dat kan voor kandidaten nu net de doorslag geven bij zijn of haar keuze voor een uitzendbureau.”
Vraag van de kandidaat centraal zetten
Nog een waardevolle tip van de onderzoekers: “In vacatureteksten wordt nog steeds te vaak geredeneerd vanuit de intermediair of opdrachtgever. Zet in plaats daarvan de behoefte van de kandidaat centraal. Werkzoekenden willen allereerst een duidelijk antwoord op de vraag wat de baan in kwestie ze precies te bieden heeft. Beantwoord die vraag in je vacatureteksten zo optimaal mogelijk. Daarmee vergroot je de kans dat de ideale kandidaat voor jou kiest!”
Plan een afspraak in voor een gratis consult
Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!
Joël Knuijver
Accountmanager
Lees meer over dit onderwerp:
Verplichte certificering wordt toelatingsstelsel? Alles wat je moet weten
Eind 2022 ging de regering akkoord met het wetsvoorstel verplichte certificering voor uitzendbureaus, waarbij ondernemers…
Overstappen van backoffice: voorbereid én risicoloos blijven ondernemen
Besteed je je uitzendbureau backoffice al (langere tijd) uit, maar ben je toch niet helemaal…
Vacatureteksten: de ergste jeukwoorden en uitdrukkingen in 2023
‘Geen negen-tot-vijf-mentaliteit’, ‘we zijn een familie’ en ‘agile’ zijn (jeuk)woorden die je beter kunt vermijden…