Kritisch denken: hoe herken en beoordeel je het bij een sollicitant?
Weloverwogen beslissingen nemen, nuances herkennen en problemen vanuit verschillende invalshoeken bekijken: kritisch nadenken is voor veel functies onmisbaar. Het is daarom geen gek idee om sollicitanten te beoordelen op deze waardevolle eigenschap. Maar hoe pak je dit eigenlijk aan? In samenwerking met CVster.nl helpen wij je op weg.
Wat is kritisch denken?
Als werkgever wil je natuurlijk dat je personeel doordachte keuzes maakt op de werkvloer. Maar wat houdt kritisch denken eigenlijk écht in? We lichten zeven vaardigheden toe die horen bij een kritisch denkvermogen.
1. Waarnemen
Werknemers die goed kunnen waarnemen op de werkvloer, voelen problemen aan voordat deze daadwerkelijk ontstaan. Zij zijn oplettend en hebben inzicht in patronen.
2. Onderzoeken
Je kunt alleen tot een evenwichtige conclusie komen als je in staat bent om verschillende soorten informatie te verzamelen en te vergelijken. Grondig onderzoek vormt de basis voor een onderbouwd oordeel.
3. Analyseren
Wanneer je veel informatie tot je beschikking hebt, moet je in staat zijn deze te beoordelen. Wat is wel, en wat is juist niet belangrijk? En hoe betrouwbaar zijn de bronnen eigenlijk? Werknemers die goed kunnen analyseren, weten welke informatie zij in hun denkproces mee moeten nemen.
4. Tussen de regels door lezen
Soms weet je niet genoeg over een kwestie of een probleem om tot een onderbouwde oplossing te komen. Werknemers die ‘tussen de regels door kunnen lezen’ zijn in staat om met voorkennis én de context alsnog een goede keuze te maken.
5. Probleemoplossend
Vervelende problemen en conflicten kun je niet altijd voorkomen. Probleemoplossend denken helpt je naar een passende oplossing. Mensen die kritisch kunnen denken, zien tegenslagen als een mooie kans om andere wegen te verkennen.
6. Zelfbewustzijn
Kritisch denken gaat hand in hand met een goed zelfbewustzijn. Met deze denkvaardigheid kun je je eigen aannames aanpassen zodat je van richting kunt veranderen als dat nodig is.
7. Nieuwsgierigheid
Nieuwsgierige mensen willen graag weten waar problemen vandaan komen. Ze blijven doorvragen totdat zij een bevredigend antwoord krijgen. Kortom, nieuwsgierigheid verruimt je geest en stelt je open voor nieuwe ideeën.
Hoe test je kritisch denkvermogen?
Ben jij op zoek naar goede werknemers die in staat zijn om kritisch na te denken? Bij het aannemen van nieuw personeel is het dan erg belangrijk om deze waardevolle eigenschap op de juiste manier te testen. Maar hoe beoordeel je dit eigenlijk?
Cv en sollicitatiebrief
De eerste stap is in het cv of in de sollicitatiebrief zoeken naar de juiste termen. Benoemt de sollicitant hier zelf ook al dat hij of zij kritisch is? Of wordt één (of meerdere) van de bovenstaande kritische denkvaardigheden al genoemd? Kijk ook of er aanwijzingen zijn dat de sollicitant betrokken was bij complexe projecten of taken waarbij kritisch denken nodig was.
Stel gerichte interviewvragen
Tijdens het sollicitatiegesprek kun je gerichte vragen stellen waarmee je kunt toetsen of iemand een kritisch denkvermogen heeft. Voorbeelden van zulke vragen zijn:
- Kun je vertellen over een fout die je ooit gemaakt hebt en hoe je hiermee om ging? Hoe heb je deze gecorrigeerd en wat heb je ervan geleerd?
- Kun je een situatie benoemen waarin je te maken kreeg met tegenstrijdige informatie? Hoe heb je deze informatie geanalyseerd en welke conclusies heb je getrokken?
- Kun je een voorbeeld geven van een moment waarop je een alternatieve oplossing hebt bedacht voor een probleem? Wat was het resultaat?
- Stel dat je op korte termijn een belangrijke beslissing moet nemen met beperkte informatie. Hoe zou je te werk gaan om een weloverwogen beslissing te maken onder deze omstandigheden?
Let op houding en leergierigheid
Kritisch denken gaat vaak hand in hand met de bereidheid om nieuwe dingen te leren. Staat de sollicitant open voor nieuwe ideeën? Let tijdens het gesprek op de houding van de sollicitant over leren en verbeteren.
Opdrachten
Een andere effectieve manier om er achter te komen of een sollicitant een kritisch denkvermogen heeft, is door dit te testen door middel van een opdracht. Geef de kandidaat bijvoorbeeld een realistisch scenario van een probleem op de werkvloer. Volg nauwlettend het denkproces terwijl hij of zij probeert het probleem op te lossen.
Vraag naar referenties
Ook kun je contact opnemen met de referenties van de sollicitant. Vraag naar concrete ervaringen en observaties. Misschien kunnen oude werkgevers of opdrachtgevers voorbeelden noemen.
Kortom, kritisch denken is van groot belang op de werkplek. Het helpt problemen op te lossen en goede beslissingen te nemen. Als werkgever wil je deze waardevolle eigenschap herkennen bij sollicitanten. Hopelijk hebben de bovenstaande tips je hiermee op weg geholpen. Succes bij het vinden van geschikt personeel!
Dit gastblog is geschreven in samenwerking met het blogteam van CVster.nl.
Persoonlijk advies nodig?
Plan een afspraak in voor een gratis consult
Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!
Joël Knuijver
Accountmanager
Lees meer over dit onderwerp:
Vacatureteksten: de ergste jeukwoorden en uitdrukkingen in 2023
‘Geen negen-tot-vijf-mentaliteit’, ‘we zijn een familie’ en ‘agile’ zijn (jeuk)woorden die je beter kunt vermijden…
Kritisch denken: hoe herken en beoordeel je het bij een sollicitant?
Weloverwogen beslissingen nemen, nuances herkennen en problemen vanuit verschillende invalshoeken bekijken: kritisch nadenken is voor…
Vacatureteksten: de top 10 jeukwoorden
In een vorig blog bespraken we al eens dat arbeidsvoorwaarden veel duidelijker beschreven moeten worden…