Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Kritisch denken bij een sollicitant | DIRECT Payrolling & Staffing

Kritisch denken: hoe herken en beoordeel je het bij een sollicitant?

Laatste update op 19 oktober 2023 om 12:45 pm
  • Blog
Leestijd: 4 minuten

Weloverwogen beslissingen nemen, nuances herkennen en problemen vanuit verschillende invalshoeken bekijken: kritisch nadenken is voor veel functies onmisbaar. Het is daarom geen gek idee om sollicitanten te beoordelen op deze waardevolle eigenschap. Maar hoe pak je dit eigenlijk aan? In samenwerking met CVster.nl helpen wij je op weg.

Navigeer snel naar

Wat is kritisch denken?

Als werkgever wil je natuurlijk dat je personeel doordachte keuzes maakt op de werkvloer. Maar wat houdt kritisch denken eigenlijk écht in? We lichten zeven vaardigheden toe die horen bij een kritisch denkvermogen.

1. Waarnemen

Werknemers die goed kunnen waarnemen op de werkvloer, voelen problemen aan voordat deze daadwerkelijk ontstaan. Zij zijn oplettend en hebben inzicht in patronen.

2. Onderzoeken

Je kunt alleen tot een evenwichtige conclusie komen als je in staat bent om verschillende soorten informatie te verzamelen en te vergelijken. Grondig onderzoek vormt de basis voor een onderbouwd oordeel.

3. Analyseren

Wanneer je veel informatie tot je beschikking hebt, moet je in staat zijn deze te beoordelen. Wat is wel, en wat is juist niet belangrijk? En hoe betrouwbaar zijn de bronnen eigenlijk? Werknemers die goed kunnen analyseren, weten welke informatie zij in hun denkproces mee moeten nemen.

4. Tussen de regels door lezen

Soms weet je niet genoeg over een kwestie of een probleem om tot een onderbouwde oplossing te komen. Werknemers die ‘tussen de regels door kunnen lezen’ zijn in staat om met voorkennis én de context alsnog een goede keuze te maken.

5. Probleemoplossend

Vervelende problemen en conflicten kun je niet altijd voorkomen. Probleemoplossend denken helpt je naar een passende oplossing. Mensen die kritisch kunnen denken, zien tegenslagen als een mooie kans om andere wegen te verkennen.

6. Zelfbewustzijn

Kritisch denken gaat hand in hand met een goed zelfbewustzijn. Met deze denkvaardigheid kun je je eigen aannames aanpassen zodat je van richting kunt veranderen als dat nodig is.

7. Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierige mensen willen graag weten waar problemen vandaan komen. Ze blijven doorvragen totdat zij een bevredigend antwoord krijgen. Kortom, nieuwsgierigheid verruimt je geest en stelt je open voor nieuwe ideeën.

Hoe test je kritisch denkvermogen?

Ben jij op zoek naar goede werknemers die in staat zijn om kritisch na te denken? Bij het aannemen van nieuw personeel is het dan erg belangrijk om deze waardevolle eigenschap op de juiste manier te testen. Maar hoe beoordeel je dit eigenlijk?

Kritisch denken: hoe herken en beoordeel je het bij een sollicitant? | DIRECT Payrolling & Staffing

Cv en sollicitatiebrief

De eerste stap is in het cv of in de sollicitatiebrief zoeken naar de juiste termen. Benoemt de sollicitant hier zelf ook al dat hij of zij kritisch is? Of wordt één (of meerdere) van de bovenstaande kritische denkvaardigheden al genoemd? Kijk ook of er aanwijzingen zijn dat de sollicitant betrokken was bij complexe projecten of taken waarbij kritisch denken nodig was.

Stel gerichte interviewvragen

Tijdens het sollicitatiegesprek kun je gerichte vragen stellen waarmee je kunt toetsen of iemand een kritisch denkvermogen heeft. Voorbeelden van zulke vragen zijn:

  • Kun je vertellen over een fout die je ooit gemaakt hebt en hoe je hiermee om ging? Hoe heb je deze gecorrigeerd en wat heb je ervan geleerd?
  • Kun je een situatie benoemen waarin je te maken kreeg met tegenstrijdige informatie? Hoe heb je deze informatie geanalyseerd en welke conclusies heb je getrokken?
  • Kun je een voorbeeld geven van een moment waarop je een alternatieve oplossing hebt bedacht voor een probleem? Wat was het resultaat?
  • Stel dat je op korte termijn een belangrijke beslissing moet nemen met beperkte informatie. Hoe zou je te werk gaan om een weloverwogen beslissing te maken onder deze omstandigheden?

Let op houding en leergierigheid

Kritisch denken gaat vaak hand in hand met de bereidheid om nieuwe dingen te leren. Staat de sollicitant open voor nieuwe ideeën? Let tijdens het gesprek op de houding van de sollicitant over leren en verbeteren.

Opdrachten

Een andere effectieve manier om er achter te komen of een sollicitant een kritisch denkvermogen heeft, is door dit te testen door middel van een opdracht. Geef de kandidaat bijvoorbeeld een realistisch scenario van een probleem op de werkvloer. Volg nauwlettend het denkproces terwijl hij of zij probeert het probleem op te lossen.

Vraag naar referenties

Ook kun je contact opnemen met de referenties van de sollicitant. Vraag naar concrete ervaringen en observaties. Misschien kunnen oude werkgevers of opdrachtgevers voorbeelden noemen.

Kortom, kritisch denken is van groot belang op de werkplek. Het helpt problemen op te lossen en goede beslissingen te nemen. Als werkgever wil je deze waardevolle eigenschap herkennen bij sollicitanten. Hopelijk hebben de bovenstaande tips je hiermee op weg geholpen. Succes bij het vinden van geschikt personeel!

Dit gastblog is geschreven in samenwerking met het blogteam van CVster.nl.

Persoonlijk advies nodig?

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top