Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen

Krapte arbeidsmarkt: ET-regeling de oplossing?

Laatste update op 26 september 2023 om 09:32 am
 • Blog
Leestijd: 4 minuten

De krapte op de arbeidsmarkt blijft aanhouden, zo meldt het CBS. Ruim 75 procent van de ondernemers ervaart een tekort aan personeel, blijkt uit de de Conjunctuurenquête Nederland (COEN). Uit hetzelfde onderzoek werd duidelijk dat ruim 16 procent van de ondervraagde bedrijven een gebrek aan gekwalificeerde mensen ervaart; in de autohandel en –reparatie branche is dit één van de belangrijkste belemmeringen bij het vinden van personeel. Hierdoor wordt de behoefte om buitenlands personeel te werven steeds groter. Speciaal voor buitenlandse flexkrachten bestaat er de ET-regeling, die voor zowel de werknemer als werkgever een hoop voordelen oplevert. Wat houdt de fiscale regeling precies in en hoe kan het bijdragen aan het aantrekken van arbeidsmigranten tijdens arbeidskrapte? We leggen je het uit in dit blog!

Navigeer snel naar

Wat is de ET-regeling?

De ET-regeling (ook wel extraterritoriale regeling) is een belastingregeling voor buitenlandse uitzendkrachten; werknemers die in het buitenland wonen en tijdelijk in Nederland werken. Deze regeling houdt in dat arbeidsmigranten onder specifieke voorwaarden een belastingvrije vergoeding mogen ontvangen voor extra kosten (ook wel, ‘ET-kosten’) die zij maken tijdens hun tijdelijke verblijf. Het gaat hier om de volgende kosten:

 1. De reiskosten van en naar het land van herkomst.
 2. De dubbele huisvestigingskosten.
 3. De extra uitgaven voor levensonderhoud.

 

Tegenover de belastingvrije vergoeding staat dat het uitgekeerde bedrag wordt ingehouden van de werknemer zijn of haar brutosalaris*. Hierdoor hoeven er minder heffingen over worden betaald en omdat de vergoeding belastingvrij wordt uitgekeerd, houdt de werknemer er netto meer salaris aan over. De hoeveelheid waarmee het bruto salaris kan worden geminderd is afhankelijk van hoeveel er wordt gewerkt en wat de ruimte is in het salaris. Er kan maximaal 30% bruto worden uitgeruild. Kortom, een complexe regeling, maar het levert wel een mooi belastingvoordeel op!

*Let op: doordat het bruto loon wordt geminderd door de ET regeling wordt het bruto loon voor uitkeringen ook lager. Het uitgeruilde deel telt namelijk niet mee bij instanties die kijken naar uitkeringen, maar ook telt het geminderde deel van het bruto loon niet mee in de opbouw van reserveringen.

Mock up gids ET-regeling

Minigids: De ET-regeling

In deze mini-gids zoomen we in op het principe van het correct toepassen van de ET-regeling. We zullen stilstaan bij de voorwaarden waar je aan dient te voldoen om in aanmerking te komen, welke onderdelen uitgeruild mogen worden én hoe je een juiste kostenbesparing berekening kunt maken.

 • Wat houdt de ET-regeling precies in?
 • Hoe gaat de ET-regeling precies in z’n werk?
 • Voor welke kosten mag worden uitgeruild?

Voordeel van ET-regeling tijdens krapte arbeidsmarkt

Uitblinken tijdens krapte arbeidsmarkt. Dat kan met de ET-regeling! Door het belastingvoordeel voor zowel werknemer als werkgever kan de ET-regeling een mooie manier zijn om buitenlandse flexkrachten te aan te trekken. Met name voor uitzendbureaus in branches die specifieke vakkundigheid vereisen, zoals de bouw, IT of consultancy. Door deze fiscale regeling toe te passen, kun je jouw buitenlandse flexkracht meer nettoloon bieden, waardoor je aantrekkelijker wordt als werkgever én je onderscheidt van anderen in jouw branche.
Samengevat levert de toepassing je (flexkracht) het volgende op:

 • De uitzendkracht houdt netto meer salaris over.
 • De uitzendkracht hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over het uitgeruilde loon (de uitgekeerde belastingvrije vergoeding).
 • De werkgeverslasten zijn lager, omdat het brutosalaris lager uitvalt door de uitruil.
 • Doordat de brutoloonsom afneemt, hoeft je uitzendbureau minder premies af te dragen.

Benieuwd naar jouw kostprijsvoordeel met de ET-regeling? Doe de onderstaande check!

Bereken jouw kostprijsvoordeel met de ET-regeling

De ET-regeling is een fiscale voordeel regeling voor arbeidsmigranten uit EER-landen. Een deel van het brutoloon wordt ingehouden en vervolgens netto uitgekeerd. Het directe gevolg: veel minder belastbaar loon en dus lagere werkgeverslasten én een hoger nettoloon voor de medewerker.

 • Lagere kostprijsfactor
 • Hoger nettoloon voor de medewerker
 • Doorlopende kostenbesparing

Voorbeeld kostenbesparing met de ET-regeling voor één medewerker

ET niet toegepast ET toegepast
Bruto uurloon €13,50 €13,50
Aantal uren per week 40 40
Weekloon €540,00 €540,00
Uitruil N.v.t. €92,34
SVW €540,00 €447,66
Integrale kostprijs €923,38 €777,01
Vergoeding ET N.v.t. €114,00
Kostprijs per week €923,38 €891,01
Kostprijs factor 1,7100 1,6500
Je bespaart per medewerker 0% = €0,00 3,5% = €32,37

Als uitzendbureau arbeidsmigranten bemiddelen

Wil je als uitzendbureau in aanmerking komen voor de ET-regeling, dan dien je allereerst te voldoen aan een aantal voorwaarden van de Belastingdienst:

 1. De arbeidsmigrant heeft een tijdelijk verblijf buiten het land van herkomst. Wil je huisvestigingskosten uitruilen via de ET-regeling dan dient dit deze accommodatie/verblijf SNF gecertificeerd te zijn.
 2. De woonplaats van de arbeidsmigrant is in het land van herkomst.
 3. Er is sprake van vrije vergoedingen en verstrekkingen van extraterritoriale kosten.

Wanneer je de fiscale regeling daadwerkelijk wil gaan toepassen, dien je rekening te houden met extra voorwaarden. Deze vind je in ons eerdere ET-regeling blog.

ET-regeling arbeidskrapte blog

We kunnen ons goed voorstellen dat je niet weet waar te beginnen bij het bemiddelen van arbeidsmigranten. Alleen al het toepassen van deze regeling vergt een hoop aandacht; het is een arbeidsintensief proces, het vergt de nodige kennis en kunde en het maken van fouten in de berekening van de uitruil kan grote gevolgen hebben. Maar geen zorgen. In onze gratis arbeidsmigranten gids leggen we je stap voor stap uit hoe jij maatschappelijk verantwoord én met de juiste kennis kunt starten met het werven van buitenlands flexkrachten!

Mock-up_Bemiddelen in Arbeidsmigranten

Gids: Bemiddelen in Arbeidsmigranten

Bemiddelen in arbeidsmigranten behelst nogal wat. Denk aan voldoende goede huisvesting, soepele inschrijfprocedures, een welkom vestigingsklimaat en handhaving als misstanden zich voordoen. Deze gids geeft je antwoord op alle vragen.

 • Hoe zien de verwachtingen in toestroom eruit?
 • Welke aandachtspunten dien je op het netvlies te houden?
 • Hoe profiteer je eenvoudig van een kostprijsvoordeel?

ET-regeling voor buitenlandse flexkrachten jouw oplossing?

In tijden van historische arbeidsmarkt krapte kunnen alle kleine beetjes helpen. De ET-regeling kan in deze periode dé manier zijn om buitenlandse flexkrachten met branche specifieke kennis en vaardigheden aan te trekken. Tegelijkertijd kan de regeling helpen om de spanning op de arbeidsmarkt te verminderen. Absoluut de moeite waard om deze optie te overwegen, als je het ons vraagt.

Denk je dat de ET-regeling wat voor jouw uitzendbureau kan betekenen en wil je vrijblijvend advies hierover ontvangen? Neem dan contact op met één van onze ET-consultants, dan kijken we samen hoe jij snel en verantwoord buitenlandse flexkrachten kunt aantrekken!

Persoonlijk advies nodig?

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top