skip to Main Content
Buitenlandse Werknemers? Zo Werkt De ET-regeling

Buitenlandse werknemers? Zo werkt de ET-regeling

Laatste update op 26 maart 2019 om 03:30 pm
  • Blog
Leestijd: 2 minuten

Omdat er in bepaalde sectoren een behoorlijk tekort is aan Nederlandse werknemers, is de ET-regeling in het leven geroepen. Deze biedt voordeel voor zowel werkgevers als buitenlandse werknemers. Hoe dit precies werkt leggen we je uit in deze blog mét voorbeeld.

ET-regeling bestaat voor extraterritoriale werknemers Dit zijn buitenlandse werknemers die in Nederland werken, of Nederlanders die in het buitenland werken. De ET-regeling is een fiscale regeling, waarbij de werkgever een deel van het brutoloon mag inhouden en vervolgens netto kan uitruilen. De buitenlandse werknemer krijgt dus een hoger nettoloon. De reden hiervoor is het feit dat veel buitenlandse werknemers in Nederland relatief meer kwijt zijn aan levensonderhoud, reiskosten en dubbele huisvesting, dan wanneer zij in hun eigen land zouden werken. Zodoende maakt het belastingvoordeel van de ET-regeling het werken in Nederland voor buitenlandse werknemers aantrekkelijker. En dat is nodig, want er is een behoorlijk tekort in bepaalde sectoren (bijvoorbeeld de metaalsector) die niet kan worden opgevuld door Nederlandse werknemers.

Ook voor werkgevers zit er een voordeel aan deze regeling. De bruto loonsom van de werknemer wordt lager, waardoor de werkgever minder premies hoeft af te dragen aan de overheid.

Berekening ET-regeling

Voorbeeld

Werknemer X komt e.g. uit Polen en verdient €13,50 bruto per uur en werkt wekelijks 38 uur.
Het wettelijk minimumloon voor deze werknemer is €9,82.

Wat mag je maximaal uitruilen?
€13,50 (bruto uurloon) – €9,82 (wettelijk minimumloon) = €3,68
€3,68 x 38 (uur p/w) = €139,84

€139,84 is het dus het bedrag dat je maximaal kunt uitruilen.

Het bedrag wat je uiteindelijk kan uitruilen moet wél onderbouwd zijn. De werknemer moet kunnen aantonen dat hij gebruik maakt van onder andere huisvesting of een zorgverzekering in Nederland.

Buitenlandse werknemers bij ons op de payroll

Klinkt dit ingewikkeld? Je kunt ervoor kiezen om de salarisadministratie uit te besteden. DIRECT Payrolling is expert in het toepassen van de ET-regeling, wij doen dit voor veel van onze klanten. De voordelen?

  • Wij bieden de ET-regeling aan
  • Bied je jouw werknemers huisvesting aan? Wij verrekenen die met de werknemer op de loonstrook. Voor intermediairs geldt dat wij dit door factureren.
  • Onze contracten zijn in het buitenlands vertaald. Wij hebben onder andere contracten in het Roemeens, Pools, Engels en Tsjechisch.
  • Werknemers maken gebruiken van Holland Zorg verzekering
  • Wij bieden persoonlijk contact
1
Hallo, hoe kunnen we je helpen?
Powered by
Back To Top