Wijzigingen pensioenregeling per 1 januari 2023
Vanaf 1 januari 2023 gaat een flexkracht in de basisregeling door een nieuwe cao-afspraak meer pensioen opbouwen. In 2022 betaalde de werkgever een premie van 2,6% over het (pensioengevend) salaris en dit wijzigt per 1 januari 2023 naar 8% premie over de pensioengrondslag. Hieronder lichten wij toe wat de verschillen zijn tussen pensioengevend salaris en pensioengrondslag en wat de impact gaat zijn van deze nieuwe cao-afspraak.
Pensioengevend salaris
Per 1 januari 2022 is het pensioengevend salaris aangepast. Het pensioengevend salaris is een gedeelte van het salaris waar pensioen over wordt opgebouwd. Het pensioengevend salaris is aangepast omdat het beter zou passen bij het loon dat doorgegeven moet worden voor de werknemersverzekeringen. Vanaf dat moment bestond dit salaris uit: het SV loon (loon waarover je als werkgever belasting en sociale premies betaald) minus eventuele bijtelling als gevolg van het privé gebruik van een zakelijke auto, het werknemersaandeel in de premie voor de pensioenregeling en het loon dat is uitgeruild voor vrije vergoedingen of vrije verstrekking in verband met extraterritoriale kosten. Zoals hierboven ook benoemd betaalde de werkgever in 2022 2,6% premie aan StiPP over dit pensioengevend salaris.
De pensioengrondslag als basis
De pensioengrondslag is het pensioengevend salaris verminderd met de franchise. Wat wellicht goed te weten is, is dat de franchise een deel van het pensioengevend salaris waarover geen pensioen opgebouwd wordt is. Dit is tevens het gedeelte waarover de werkgever ook geen premie betaalt omdat de werknemer bij het bereiken van de AOW leeftijd een uitkering ontvangt van de Overheid. Voor 2022 is de franchise vastgesteld op €7,13 per uur en de verwachting is dat deze franchise licht zal stijgen in 2023.
De impact van de nieuwe cao afspraak
In de basisregeling betaalt de werkgever de hele pensioenpremie. Dit is anders in de Plusregeling want dan geldt er bovenop de werkgeverspremie een werknemersbijdrage van 4%. De pensioengrondslag wordt vanaf 2023 voor de Basis- en de Plusregeling gelijk en hiermee wordt de pensioenpremie voor werkgevers in beide gevallen 8% minus de uur franchise.
Een andere belangrijke wijziging in deze cao afspraak is dat per 2023 ook alle uit te betalen reserveringen pensioengevend worden. Het betreft hier ook de reserveringen die de flexkracht heeft opgebouwd in de wachttijd (de eerste 8 weken zonder pensioenopbouw). In 2022 waren alle uitbetaalde reserveringen die opgebouwd waren in de periode dat de flexkracht nog geen pensioen opbouwde (de eerste 8 weken) nog niet verplicht pensioengevend.
De impact van deze nieuwe cao afspraak voor flexkrachten in de basisregeling is dat ze meer pensioen opbouwen, de impact voor werkgevers is dat ze meer pensioenpremie gaan betalen.
Plan een afspraak in voor een gratis consult
Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!
Joël Knuijver
Accountmanager
Lees meer over dit onderwerp:
Nieuwe pensioenregeling uitzendkrachten 2026
Begin november 2023 bereikten de ABU en NBBU een onderhandelingsresultaat met de vakbonden FNV, CNV…
Nieuw pensioenstelsel: hoe ziet dat eruit in 2024?
Op 1 juli 2023 ging de nieuwe pensioenwet in. Het was de start van een…
Verplichte certificering wordt toelatingsstelsel? Alles wat je moet weten
Eind 2022 ging de regering akkoord met het wetsvoorstel verplichte certificering voor uitzendbureaus, waarbij ondernemers…