Nieuw pensioenstelsel: hoe ziet dat eruit in 2024?
Op 1 juli 2023 ging de nieuwe pensioenwet in. Het was de start van een overgangsfase van enkele jaren waarin werkgevers en werknemers met elkaar afspraken maken over het aanpassen van hun pensioenregeling, gevolgd door pensioenuitvoerders die de gemaakte afspraken uitvoeren. De nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp) moet ervoor zorgen dat we overgaan naar een persoonlijker pensioenstelsel dat beter aansluit op de huidige arbeidsmarkt. Wat betekent dat precies voor jou als werkgever in 2024? En hoe zien de plannen voor de nieuwe pensioenregeling er de komende jaren uit? Je leest alles over het nieuwe pensioenstelsel in dit blog!
Wat houdt de nieuwe pensioenwet precies in?
Op 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet in werking getreden. Het uitgangspunt van de nieuwe pensioenwet blijft onveranderd: financiële risico’s delen we met elkaar en we bouwen het pensioen gezamenlijk op. Maar het nieuwe stelsel moet beter aansluiten op de huidige arbeidsmarkt. Daarom zorgt de nieuwe wet voor de volgende veranderingen:
1. Het pensioen via de werkgever beweegt mee met de economie.
In de afgelopen jaren gingen de meeste pensioenen niet of nauwelijks omhoog. Met het nieuwe stelsel verandert dat: gaat het goed met de economie, dan gaat het pensioen eerder omhoog. Maar dit werkt ook andersom: gaat het slecht met de economie, dan gaat het pensioen eerder omlaag.
2. Het pensioen wordt persoonlijker.
In het oude stelsel was het voor veel mensen onduidelijk hoeveel ze nu precies voor hun pensioen betalen en hoeveel ze aan het opbouwen zijn. Met de nieuwe regeling bouwt iedereen zijn eigen pensioenpotje op via een premieregeling en heeft iedereen direct inzicht in zijn of haar pensioen. In dit pensioen staat vast hoeveel premie de werknemer en de werkgever in het pensioen via de werkgever stoppen.
3. Het pensioen sluit beter aan op het wisselen van loopbanen.
Tegenwoordig wisselen mensen sneller van baan en beginnen ze steeds vaker voor zichzelf. De oude pensioenregelingen sloten daar niet goed op aan, aangezien het ervoor zorgde dat mensen het meeste pensioen opbouwden aan het einde van hun loopbaan; wisselen van baan of werkloosheid kon dan voor grote gevolgen zorgen. Daarom komen er nieuwe regels. Met de veranderingen bouw je voortaan op elke leeftijd evenveel pensioen op.
Kortom, het pensioen wordt dus persoonlijker en moderner. Voor de werknemer wordt het veel inzichtelijker hoeveel de werkgever betaalt voor het pensioen. Ook komen er stabielere pensioenpremies. Dit zorgt voor betere voorspelbaarheid in de pensioenkosten voor werkgevers.
Wat verandert er per 1 januari 2024?
De invoering van de nieuwe pensioenwet gebeurt stapsgewijs. Zo zijn de nieuwe regels ingegaan vanaf 1 juli 2023. Vanaf dat moment zijn vakbonden en werkgevers met elkaar in gesprek gegaan om af te spreken hoe de overstap op de nieuwe regels gaat gebeuren. Uiterlijk 1 januari 2025 moeten alle sociale partners een transitieplan hebben, waarin staat voor welke regeling ze kiezen en waarom ze voor deze regeling kiezen. In het plan staat ook hoe de overgang van de oude naar de nieuwe regeling verloopt. Maar wat verandert er al wel definitief per 1 januari 2024?
Werknemers vanaf 18 jaar kunnen dan starten met pensioen opbouwen. Via deze nieuwe pensioenregeling kunnen zoveel mogelijk werkenden pensioen opbouwen.
Actiepunten nieuw pensioenstelsel voor 1 januari 2024
De nieuwe pensioenwet verplicht pensioenfondsen vanaf 1 januari 2024 om de toetredingsleeftijd te verlagen van 21 jaar naar 18. Hoe werkt het pensioen regelen voor deze werknemers? Voor werkgevers betekent dat de volgende actiepunten:
- Bepaal het premiepercentage voor de leeftijdsgroep van 18 tot 21 jaar: de uitvoerder komt met een voorstel welk beschikbaar premiepercentage bij deze leeftijdsgroep hoort. Het premiepercentage is afhankelijk van de uitgangspunten van de huidige beschikbare premiestaffel.
- Bepaal de werknemersbijdrage: in het geval van een werknemersbijdrage in de pensioenregeling is het mogelijk dat de werknemersbijdrage hoger is dan het premiepercentage voor de leeftijdsgroep tussen 18 en 21 jaar. Pas de werknemersbijdrage daarom aan op het premiepercentage dat voor die deelnemer in het leeftijdscohort van toepassing is.
- Informeer de betreffende werknemers: zorg ervoor dat werknemers die voorheen geen pensioen opbouwden en nu wel voldoende geïnformeerd worden over de nieuwe pensioenregeling. Wat houdt de pensioenregeling in? Wat betekent het voor hun nettosalaris? Welke keuzes kan de werknemer zelf maken?
- Neem werknemers van 18 jaar en ouder op: meld alle werknemers van 18 jaar en ouder aan voor een pensioenregeling.
- Pas de salariskoppeling en andere systemen aan: zorg ervoor dat je salariskoppelingen en andere systemen zijn aangepast aan de nieuwe situatie.
Bij DIRECT Payrolling & Staffing hoef je hier geen zorgen over te maken. We zorgen voor een naadloze overstap naar het nieuwe pensioenstelsel voor jouw uitzendkrachten. Als expert op het gebied van personeelszaken zijn we altijd op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving en passen we ons tijdig aan.
Belangrijke data voor nieuw pensioenstelsel
Werkgevers, de vakbonden en uitvoerders van pensioenen krijgen tot 1 januari 2028 de tijd om alles tot in de puntjes te regelen. Vanaf die datum moeten alle pensioenen zijn overgezet naar het nieuwe systeem. In de tussentijd moet er dus nog een hoop geregeld worden. Hieronder de belangrijkste data en veranderingen in chronologische volgorde:
- 1 januari 2024: toetredingsleeftijd wordt verlaagd van 21 jaar naar 18 jaar.
- 1 januari 2025: uiterste datum voor de afronding van alle arbeidsvoorwaardelijke afspraken. Het transitieplan wordt uiterlijk 1 januari aan het pensioenfonds gestuurd.
- 1 juli 2025: uiterste datum voor de afronding van de opdrachtaanvaarding voor pensioenfondsen. Alle pensioenfondsen hebben het implementatieplan gereed.
- 1 januari 2026: werknemers in de uitzend- en detacheringsbranche krijgen een nieuwe pensioenregeling. Er komt één uniforme pensioenregeling die voldoet aan het SER-MLT advies en Wtp. De bruto pensioenpremie wordt vastgesteld op 23,4% van de pensioengrondslag, met een premieverdeling van 15,9% voor werkgevers en 7,5% voor werknemers, wat de pensioenregeling marktconform maakt.
- 1 januari 2028: uiterste transitiemoment. Vanaf dat moment is er geen pensioenopbouw meer mogelijk in een uitkeringsovereenkomst. Ook is er geen sprake meer van een leeftijdsafhankelijke premie.
Meer weten?
Voor actuele informatie over het nieuwe pensioenstelsel is er een speciale website voor professionals die aan de slag gaan met het nieuwe stelsel. Direct meer weten of andere vragen over bijvoorbeeld onze backoffice diensten met betrekking tot het regelen van pensioen voor je uitzendkrachten? Neem dan contact op met één van onze experts. We helpen je graag verder!
Plan een afspraak in voor een gratis consult
Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!
Joël Knuijver
Accountmanager
Lees meer over dit onderwerp:
Nieuwe pensioenregeling uitzendkrachten 2026
Begin november 2023 bereikten de ABU en NBBU een onderhandelingsresultaat met de vakbonden FNV, CNV…
Nieuw pensioenstelsel: hoe ziet dat eruit in 2024?
Op 1 juli 2023 ging de nieuwe pensioenwet in. Het was de start van een…
Nieuw pensioenstelsel: iedereen een eigen pensioenpotje
De Wet Toekomst Pensioenen is na vijftien jaar van discussies dan eindelijk goedgekeurd door de…