Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
actuele flexmarkt

Actuele flexmarkt zaken 2022: alles op een rijtje

Leestijd: 2 minuten

We zijn alweer even onderweg in het nieuwe jaar, 2022. Dat betekent dat er ook weer een hoop zaken zijn waar we eens goed bij stil moeten staan. Denk hierbij aan de loon wijzigingen per 1 januari 2022. Maar ook andere zaken zoals de nieuwe verwachtingen voor de arbeidsmarkt anno 2022. Bij DIRECT Payrolling & Staffing zijn we fan van het in kaart brengen van actualiteiten én het uitgebreid stilstaan bij trends en andere voorspellingen. In dit blog sommen we drie actualiteiten voor je op: we staan stil bij de salarissen, die nog altijd, een belangrijkste factor zijn én blijven, we sommen de verschillen tussen oud en nieuwe cao op en willen we je attenderen op het feit dat de kandidatenjacht steeds intensiever wordt.

Navigeer snel naar

Salaris blijft belangrijkste factor

Uit recent onderzoek van LinkedIn blijkt dat 35% van de Nederlandse sollicitanten flexibel werken vandaag de dag simpelweg als arbeidsvoorwaarde eist. Vooral door het tijdens de coronacrisis enorm toegenomen thuiswerken, zien steeds meer werknemers in dat een goede balans tussen werk en privé bijdraagt aan hun fysieke en mentale welzijn. Organisaties die mogelijkheden bieden om flexibel te werken, maken dus meer kans om goede kandidaten binnen te halen dan bedrijven die vasthouden aan fulltime kantoorbanen. Toch wijst het onderzoek uit dat flexibiliteit niet als meest doorslaggevende factor geldt: maar liefst 61% van de respondenten geeft aan bij het maken van een definitieve keuze voor een werkgever een goed salaris toch nog steeds een aanzienlijk belangrijker aspect te vinden.

>> Lees hier meer de wettelijke minimumlonen per 1 januari 2022

Verschillen tussen oud en nieuwe cao

Afgelopen 24 december 2021 werd de nieuwe tekst voor de cao voor uitzendkrachten gepubliceerd zoals die geldt voor ABU en NBBU. Heel ingrijpend zijn de verschillen met de oude cao niet, maar het is wel noodzakelijk dat de meest gehanteerde overeenkomsten op enkele kleine punten aangepast worden. Door hier te klikken, kun je controleren of jouw overeenkomsten helemaal up-to-date te zijn.

>> Lees hier de belangrijkste akkoorden aangaande nieuwe cao voor uitzendkrachten

Kandidatenjacht steeds intensiever

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is de jacht op goede kandidaten steeds intensiever geworden: in 2021 werd 1 op de 3 Nederlanders benaderd door bedrijven, uitzendbureaus en andere recruiters. Zo’n 4%, dan hebben we het bijna 500.000 Nederlanders, geeft zelfs aan vrijwel dagelijks benaderd te worden. Een en ander blijkt uit onderzoek van marktanalist No Ties onder 2000 Nederlanders. Vooral werknemers uit de sectoren ‘industrie en nijverheid’ en ‘kennisintensieve dienstverlening’ hebben de banen bij wijze van spreken voor het uitzoeken. Uitzendbureaus zijn verreweg het meest actief; daarna volgen recruiters als Maandag en Yacht. Een kleine 20% van de ondervraagden geeft aan rechtstreeks door een specifiek bedrijf benaderd te zijn.

>> Lees meer over de verwachtingen voor de arbeidsmarkt in 2022

Op zoek naar een partner in klantcontact? Neem contact op.

Laat je gegevens achter en één van onze consultants neemt op werkdagen binnen 24 uur contact met je op.

 • Flexibel op- en afschalen
 • In no time 24/7 bereikbaar
 • >60% van de meldingen direct afgehandeld
 • Een vast professioneel team met korte lijnen

 • Hidden

  Marketinginformatie

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
Back To Top