Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen

Periode loondoorbetaling zieke AOW’ers ingekort

Leestijd: 2 minuten

De kogel is dan eindelijk door de kerk. Werkgevers die AOW’ers in dienst hebben die ziek worden, moeten op dit moment nog 13 weken loon doorbetalen. Door een wetswijziging wordt die termijn per 1 juli aanstaande teruggebracht tot 6 weken. Voor AOW-gerechtigde werknemers die op 1 juli al ziek waren, blijft de termijn van 13 weken wel in stand.

Navigeer snel naar

Met dit besluit komt er een einde aan het overgangsrecht Wet Werken na AOW-gerechtigde leeftijd. Die wet werd in 2016 ingevoerd om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om AOW’ers in dienst te nemen. Om dat te bewerkstelligen werden de verplichtingen voor de werkgever als een oudere werknemer ziek wordt verminderd, waardoor de bijkomende administratieve rompslomp wordt verlicht.

Van 104 naar 13 weken

Het belangrijkste obstakel dat door deze wet verdween, was de verkorting van de verplichting om loon door te betalen voor de AOW’ers in kwestie. Deze werd van 104 weken verkort naar 13 weken. Door het nieuwe besluit wordt deze periode per 1 juli 2023 verder verkort naar 6 weken. Daarmee wordt het weer een stuk aantrekkelijker om oudere werknemers in dienst te nemen. De bedoeling was het besluit al in 2021 in te voeren, maar dat bleek uiteindelijk in de praktijk niet haalbaar.

AOW'ers steeds meer in trek

Onderzoek toonde aan dat werkgevers die bij uitval door ziekte 104 weken moesten doorbetalen, bij een keuze uit sollicitanten van respectievelijk 22, 58 en 67 jaar, slechts in 3 procent van de gevallen voor een werknemer van 67 kozen. Bij een herhaling van het onderzoek na verkorting van die termijn naar 13 weken, steeg dat percentage naar 11 procent. Bij de nu aangekondigde verkorting naar 6 weken zou dat percentage verder moeten stijgen naar 16 procent.

Kennis en kunde

Door het nieuwe besluit worden de zorgen van werkgevers over de verplichtingen bij uitval grotendeels weggenomen en wordt de drempel om AOW’ers in dienst te nemen verder verlaagd. Een aanzienlijk deel van de werkzame 67-plussers werkt overigens al langer bij een bedrijf, waardoor de werkgever volop profiteert van de al aanwezige kennis en kunde.

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top