Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
vrouw lachend met tablet in de hand

Subsidie voor opleiding van personeel in 2024

Laatste update op 31 januari 2024 om 11:38 am
 • Blog
Leestijd: 4 minuten

Het opleiden van je personeel is niet alleen goed voor de persoonlijke ontwikkeling van je werknemers, maar ook voor het succes van je bedrijf of uitzendbureau. Het levert zodanig veel voordelen op dat de opbrengsten van scholing vele malen hoger zijn dan de kosten, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Gelukkig is er ook in 2024 weer een hoop subsidie voor opleiding van personeel beschikbaar. Speciaal voor werkgevers en uitzendbureaus hebben we de opleidingssubsidies van verschillende aanbieders op een rijtje gezet, inclusief aanvraagtijden. Doe er vandaag nog je voordeel mee, want op = op!

Navigeer snel naar

Scholingsvoucher voor uitzendkrachten

De Scholingsvoucher is speciaal voor jouw uitzendkracht en heeft een waarde van €500 (excl. BTW) voor het volgen van een training, cursus of opleiding naar keuze. Met deze subsidie voor scholing vergroot je de duurzame inzetbaarheid van je uitzendkracht.

Aanvraagperiode:

 • 5 februari 2024
 • 3 juni 2024
 • 23 september 2024

Nederlands Taalbudget voor uitzendkrachten

Voor uitzendkrachten die laaggeletterd geletterd zijn, een Nederlandse taalbarrière hebben en voor arbeidsmigranten is er het Nederlands Taalbudget. Voor deze groep uitzendkrachten is het belangrijk om de Nederlandse taal goed te beheersen, zodat ze breder en duurzaam inzetbaar worden én goed en veilig hun werk kunnen uitvoeren. Het Nederlands Taalbudget is een tegemoetkoming van maximaal €1500 (excl. BTW) in de opleidingskosten voor het beheersen van de Nederlandse taal. Je kunt dit budget ook aanvragen voor statushouders die nóg geen werk hebben, maar waar sprake is van bemiddeling vanuit de uitzendorganisatie.

Aanvraagperiode:

 • 1e ronde: 1 t/m 29 februari 2024
 • 2e ronde: 1 t/m 31 juli 2024

Kansberoepbudget voor uitzendkrachten

Het Kansberoepbudget is een financiële ondersteuning van maximaal €1500 (excl. BTW) voor kosten die worden gemaakt om je uitzendkrachten om- of bij te scholen voor een kansrijk beroep. Het gaat hier om de kansrijke beroepenlijst van het UWV. Wil je in aanmerking te komen voor dit budget, dan moet je uitzendkracht wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze vind je bij het aanvragen van de opleidingssubsidie.

Aanvraagperiode:

 • Het hele jaar door (op=op)

Tel mee met Taal voor werknemers én ouders

De Tel mee met Taal (2021-2024) is een overheidssubsidie met het doel om basisvaardigheden (taal-, reken- en digitale vaardigheden) van werknemers én ouders te verbeteren. Werkgevers, scholen, bibliotheken en andere organisaties kunnen deze subsidie aanvragen voor werknemers en ouders. Het betreft een budget van in totaal €5.100.000. Je ontvangt per aanvraag €125.000 opleidingssubsidie en daarnaast betaal je een eigen bijdrage van 33 procent. De voorwaarden vind je op de website van Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I).

Aanvraagperiode:

 • 1 januari t/m 29 februari 2024 (op=op)

Mdieu-subsidie voor duurzame inzetbaarheid

De Mdieu-subsidie (Maatwerkgegeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) is voor bedrijven die willen investeren in activiteiten die de duurzame inzetbaarheid van werknemers vergroten. Daarnaast kun je gebruik maken van deze regeling om oudere medewerkers die zwaar werk verrichten maximaal 3 jaar eerder te laten stoppen met werk. Let wel, deze ouderen subsidie kun je alleen aanvragen als je daarnaast hebt geïnvesteerd in duurzame inzetbaarheid. Je vraagt minimaal €75.000 aan voor deze subsidie.

Aanvraagperiode:

 • April 2024
 • September 2024

SLIM subsidie

De SLIM regeling is voor het stimuleren van leren en ontwikkelen en beschikbaar voor MKB-ondernemingen, samenwerkingsverbanden in het MKB en grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie. Vanaf dit jaar is het ook mogelijk om de SLIM-subsidie in te zetten voor individuele scholing.

Aanvraagperiode:

 • 1 t/m 28 maart voor individuele MKB-ondernemers
 • 3 juni t/m 31 juli voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven in de landbouw, horeca of recreatie
 • 2 t/m 30 september voor individuele MKB-ondernemers

Ontwikkelbudget

Het Ontwikkelbudget is bedoeld om jouw uitzendkrachten duurzaam inzetbaar te maken door ze concreet te ondersteunen op het gebied van scholing, training en coaching, op diverse terreinen. Je kunt een maximaal budget aanvragen van €2500 (excl. BTW).

Aanvraagperiode:

 • Het hele jaar door (op=op)

Subsidieregeling Praktijkleren

De Subsidieregeling Praktijkleren is een financiële ondersteuning voor de kosten die je als werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling of student. Denk hierbij aan het aanbieden van een praktijk- of werkleerplaats, zodat je jouw leerlingen kunt voorbereiden op de arbeidsmarkt. De aanvraag loopt per studiejaar. Niet elke opleiding, onderwijsvorm of leerweg komt in aanmerking. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je de voorwaarden per onderwijscategorie. Het budget is maximaal €2700 per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats.

Aanvraagperiode:

 • 3 juni – 17 september 2024

Startersbeurs

Wil je jong personeel (18-26 jaar) de kans geven om binnen 6 maanden het vak te leren in jouw bedrijf? Dan kun je een Startersbeurs aanvragen, waarvan de voorwaarden verschillen per gemeente. Jonge werknemers kunnen tegen een maandelijkse vergoeding van minimaal €700 voor een 32-urige werkweek bij jou aan de slag. Kandidaten ontvangen via jou de (financiële) steun. Hoeveel subsidie je voor de kandidaat ontvangt en of je bedrijf ervoor in aanmerking komt, verschilt per gemeente.

Aanvraagperiode:

 • Hele jaar door, voorwaarden verschillen per gemeente.

Toekomstproof blijven ondernemen? SLIM! Flexevent 2024!

Het SLIM! Flexevent is terug van weggeweest. Speciaal voor iedereen die actief is in de uitzendbranche of daar een link mee heeft is er het ‘SLIM! Flexevent 2024: Voorbereid op de toekomst!’ op donderdag 11 april 2024. Tijdens het kennisevent vertellen drie inspirerende sprekers je alles wat je moet weten over de laatste ontwikkelingen van AI en belangrijke wet- en regelgeving voor de flexbranche. Zo blijf jij toekomstproof ondernemen. Zien we jou dan? Meld je nu gratis aan, VOL = VOL.

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top