Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
vrouw zit met hoofd op de tafel voor laptop

Verzuim: de trends voor 2024

Laatste update op 21 december 2023 om 02:02 pm
  • Blog
Leestijd: 3 minuten

Iedere werknemer kan ziek worden. Vaak is dat geen probleem, maar in sommige gevallen gaat het om grotere gezondheidsproblemen waardoor een medewerker langer niet op het werk verschijnt met alle vervelende gevolgen van dien. Een goed verzuimbeleid is daarom onmisbaar. Daarnaast is het belangrijk altijd op de hoogte te blijven van verzuimtrends, zodat je daar proactief op kunt handelen en het verzuim zoveel mogelijk kunt beperken. Sazas zette de verzuimtrends voor 2024 op een rij. Je leest ze in dit blog, inclusief tips, zodat jij voorbereid het nieuwe jaar ingaat!

Navigeer snel naar

Stressklachten

Werkstress is één van de grootste veroorzakers van het ziekteverzuim. Zo’n 43 procent van alle verzuimkosten ontstaat dan ook door werkstress. Sazas verwacht dat verzuimdagen als gevolg van stress in 2024 blijft toenemen. Ook onder de jongere generatie is werkstress een toenemend probleem. Bijna een kwart van de jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar ervaart regelmatig stress op werk. Als werkgever kun je stress verminderen door werknemers meer autonomie te geven, een aanspreekpunt te zijn en het werk van de medewerker aan te passen. Daarnaast is het maken van een haalbare planning met de belangrijkste werkzaamheden van groot belang.

Personeelstekort

De krapte op de arbeidsmarkt zal naar verwachting van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijven aanhouden. Niet alleen werkzoekenden, maar ook werkenden ervaren er last van. Een tekort aan medewerkers kan namelijk leiden tot een aanhoudende hogere werkdruk, wat voor toegenomen stress kan zorgen en daardoor ook voor verzuim. Je kunt verzuim door personeelstekort verminderen door werkdruk bespreekbaar te maken, samen prioriteiten te stellen met je medewerker, vrijheid te geven aan je medewerker en in gesprek te blijven gaan.

Geldproblemen

Steeds meer werknemers kampen met geldproblemen. Volgens cijfers van het Nibud had zo’n 20 procent van alle huishoudens te maken met geldproblemen in 2022. Naar verwachting zal dit aantal toenemen volgend jaar. Niet alleen is dit vervelend voor de werknemer, maar ook voor jou als werkgever. Medewerkers met schulden zijn namelijk zo’n 7 extra werkdagen per jaar ziek en doen ook minder werk. Verzuim door geldstress kun je beperken door een open cultuur te creëren voor je werknemers en het taboe rond geldproblemen te doorbreken. Biedt daarnaast hulp om geldproblemen te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld een budgetcoach aanbieden.

vrouw gefrustreerd achter laptop met betaalpas

Vergrijzing

Vergijzing neemt de komende jaren verder toe en daardoor wordt de groep 55-plussers op de arbeidsmarkt ook steeds groter. Goed voor het tekort aan arbeidskrachten, maar het is wel belangrijk de juiste werkbelasting te geven aan deze groep. Om verzuim bij deze groep te voorkomen is het daarom zeer verstandig om de werkzaamheden aan te passen op deze ‘oudere’ groep werkenden door bijvoorbeeld afwisseling van taken en hulpmiddelen te faciliteren.

Mantelzorg

Wist je dat één op de vier werkenden in Nederland mantelzorg biedt? Naar verwachting stijgt de behoefte naar mantelzorg nog meer in de komende jaren. Vaak komen mantelzorgers onverwachts voor hun (onbetaalde) zorgtaak te staan. Mantelzorg kan daarom zorgen voor een verstoorde werk-privé balans, wat tot een groter verzuimrisico leidt. Verzuim door mantelzorg kun je voorkomen door je werknemers flexibiliteit in tijd en plaats te bieden.

"Een extra (zorg)taak erbij betekent opnieuw uitzoeken en puzzelen, zodat alles weer op zijn plek valt. Dan is het fijn als je daar met je werkgever en collega’s open over kan praten."

Nasleep Long COVID

Een vervelende nasleep van de coronaperiode voor helaas nog een grote groep mensen: Long COVID, ook wel ‘Post COVID’. Naar schatting kampen tienduizenden Nederlanders met Long COVID. Aanhoudende gezondheidsproblemen als gevolg van Long COVID, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en moeilijk prikkels verwerken, kunnen leiden tot verzuim. Het is belangrijk dat jij als werkgever begrip toont voor (potentiële) Long COVID klachten en aanpassingen biedt voor medewerkers met Long COVID.

Al jouw risico's gedekt met DIRECT Payrolling & Staffing

Hulp nodig bij het gehele verzuimproces? Bij DIRECT Payrolling & Staffing hebben we verzuimspecialisten in huis die jou en je medewerkers van A tot Z verder helpen. Besteed je je backoffice uit bij ons? Dan hoef je je geen zorgen te maken over het verzuim en een goed verzuimbeleid. We doen alles in overleg met jou en zorgen dat jij en je werknemers zo min mogelijk risico’s lopen!

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top