Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen

Hoe houd je goede medewerkers aan boord?

Leestijd: 3 minuten

Vorig jaar wisselde een recordaantal werknemers van baan. Maar liefst één op de vijf werknemers nam afscheid van hun vertrouwde werkkring om bij een andere organisatie aan de slag te gaan, in negen van de tien gevallen tegen betere arbeidsvoorwaarden. Goede medewerkers zijn schaars, dus zijn er altijd kapers op de kust.

Navigeer snel naar

In de onlangs verschenen vierde editie van ‘Arbeidsmarkt in kaart’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (CPB) kaarten werkgevers aan dat er, naast de moordende concurrentie op de krappe arbeidsmarkt, nog een andere belangrijke oorzaak voor het toenemende vertrek van personeel aan: medewerkers zeggen in steeds grotere getale te veel werkdruk en stress te ervaren. Gevolg is dat ze zich ziekmelden, of hun heil bij een andere werkgever zoeken.

Optimale werkomstandigheden

Hoe houd je goede medewerkers aan boord? Hoe voorkom je dat ze last krijgen van te veel werkdruk en stress? Met de onderstaande gouden tips van collega’s creëer je optimale werkomstandigheden die ertoe kunnen bijdragen dat het ziekteverzuim afneemt en je personeel met veel plezier bij je blijft werken!

Goede arbeidsvoorwaarden

Het is natuurlijk een open deur van jewelste, maar goede arbeidsvoorwaarden zijn een onmisbare factor om je personeelsbestand op orde te houden. En dat gaat verder dan alleen een goed salaris; het zijn vooral de secundaire arbeidsvoorwaarden die de tevredenheid van medewerkers bevorderen. Denk daarbij aan elementaire zaken als koopkrachtbevordering door loonindexering, extra vakantiedagen, flexibele werktijden, mogelijkheden tot thuiswerken en beloning bij goede prestaties, bijvoorbeeld in de vorm van een abonnement op een sportschool, krant of streamingsdienst. Zorg er daarnaast voor dat er rond de werkplek voldoende mogelijkheden zijn om even te ontspannen.

Gezonde bedrijfscultuur

Zorg ervoor dat je medewerkers voldoende mogelijkheden tot beweging hebben. Hoe fitter je werknemers zijn, hoe beter dat is voor de werksfeer, hun werkgeluk en productiviteit. Las korte pauzes in zodat ze regelmatig een blokje om kunnen, creëer zit-sta-werkplekken en stimuleer fietsgebruik, bijvoorbeeld door de introductie van deelfietsen. Ook een bedrijfskantine met een gezond aanbod kan wat dat betreft wonderen doen!

Rustmomenten

Er zijn bedrijven die in hun cao opnemen dat medewerkers het recht hebben om onbereikbaar te zijn. Er is niks mis mee om tijdens werktijd af en toe een uurtje offline te zijn. Maak ook de afspraak dat er van 12.00 tot 13.00 uur niet vergaderd wordt, zodat medewerkers zeker weten dat ze dan sowieso naar buiten kunnen of met collega’s gezellig een broodje kunnen eten.

Vertrouwenspersoon

Een veilige werkomgeving wordt als minstens zo belangrijk ervaren als een gezonde bedrijfscultuur. Benoem daarom een vertrouwenspersoon waar je medewerkers altijd terecht kunnen voor een luisterend oor; iemand die in staat is te adviseren en te bemiddelen in geval van ongewenste situaties op de werkvloer. Zorg er dus voor dat je hiervoor iemand uitkiest die niet alleen toegankelijk is, maar vooral ook over de nodige empathie beschikt.

Aandacht voor nieuwe medewerkers

Nieuwe medewerkers beslissen vaak in de eerste vier weken van een dienstverband of ze willen blijven of toch maar voorzichtig op zoek gaan naar iets anders. Besteed dus veel aandacht aan nieuwe medewerkers en zorg er vooral voor dat ze goed worden ingewerkt. Gun ze bovendien ruim de tijd om te wennen aan de nieuwe bedrijfscultuur en hun nieuwe collega’s. Een goede ‘onboarding’ draagt zeker bij aan de loyaliteit en productiviteit.

Verantwoordelijkheid en groei

Probeer je als werkgever niet met alles te bemoeien, maar geef werknemers zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid. Hoe hoger de autonomie, hoe hoger de motivatie! Te veel bemoeienis van bovenaf leidt bovendien alleen maar tot onnodige frustratie. Stimuleer daarnaast de persoonlijke ontwikkeling van individuele werknemers. Stel toekomstplannen op waarin zaken als de balans tussen werk en privé, de carrièrekansen en targets centraal staan. Dat verhoogt niet alleen de mate van betrokkenheid, maar zeker ook de productiviteit!

Flexibele werkmogelijkheden

Iedere werknemer is anders en heeft, bijvoorbeeld met het oog op de thuissituatie, andere wensen. Door je als werkgever goed in je medewerkers te verdiepen, weet je wat hen bezighoudt en wat ze belangrijk vinden. Daardoor kun je maatwerk leveren, bijvoorbeeld met het bieden van flexibele werkmogelijkheden.

Sta stil bij successen

Is er op de werkvloer een project succesvol afgrond, een target gehaald of andere mijlpaal bereikt? Sta daar altijd even bij stil, bijvoorbeeld door het succes te vieren met een borrel of met de organisatie van een gezamenlijk uitje.

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top