Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Zorgverzekering 2024: dit verandert er | DIRECT Payrolling & Staffing

Zorgverzekering 2024: dit zijn de veranderingen

Laatste update op 24 oktober 2023 om 09:09 am
  • Blog
Leestijd: 3 minuten

Op Prinsjesdag onthulde het kabinet haar begroting voor 2024. De plannen betreffen onder andere veranderingen in de zorgverzekering, die voor alle zorgverzekeraars hetzelfde zijn. Wat wijzigt er in de basisverzekering, het eigen risico, de zorgpremie en zorgtoeslag in 2024? De belangrijkste wijzigingen hebben we voor je samengevat en lees je hier!

Navigeer snel naar

Zorgpremie 2024 hoger

Met name door hogere loonkosten, stijgende zorgkosten, inflatie en vergrijzing verwacht het kabinet dat de zorgpremie in 2024 gaat stijgen. De gemiddelde maandpremie voor de zorgverzekering wordt geschat op € 149 per maand, wat € 12 hoger is dan de premie in 2023. Echter kan de hoogte van de verhoging per zorgverzekeraar verschillen. Op 12 november worden de nieuwe premies officieel bekend gemaakt. Noteer deze datum alvast in je agenda!

Zorgtoeslag 2024 lager

Terwijl de zorgpremie stijgt, daalt de maximale zorgtoeslag in 2024. In 2023 werd de zorgtoeslag eenmalig verhoogd om mensen te compenseren voor de hogere energiekosten. Deze verhoging is dus niet meer van toepassing in 2024. De verwachting is dat de zorgtoeslag maximaal € 127 per maand wordt. Eind november worden de definitieve bedragen en grensinkomens voor 2024 bekendgemaakt.

Inkomensafhankelijke bijdragen dalen

Als werkgever betaal je in principe een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zwv) aan de Belastingdienst. De werkgeversheffing wordt niet ingehouden op het loon van de werknemer, tenzij de werknemer het zelf betaald (als de werknemer bijvoorbeeld een ondernemer of gepensioneerd is). In 2024 wordt de werkgeversheffing verlaagd naar 6,57% en de individuele Zvw naar 5,32%.

WLZ-premie blijft gelijk

De Wet langdurige zorg (Wlz) is voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Deze WLZ-premie houd jij als werkgever in op het loon van je werknemer. Dit bedrag betaal je vervolgens aan de Belastingdienst. De WLZ-premie blijft voor zowel werknemers als ondernemers en gepensioneerden gelijk in 2024: 9,65%.

Verplicht eigen risico en eigen bijdrage medicijnen blijft (nagenoeg) gelijk

Het verplichte eigen risico aan zorgkosten dat iedereen in Nederland zelf betaalt blijft € 385 in 2024. Daarnaast moet je een eigen bijdrage leveren als je medicijnen gebruikt. De verwachting is dat deze eigen bijdrage in 2024 ook maximaal € 250 blijft.

Belangrijkste wijzigingen basisverzekering

Naast veranderingen in de zorgverzekering voor 2024 zijn er nog enkele belangrijke wijzigingen in de basisverzekering: 

  • Flexibelere kraamzorg: Tot nu toe vindt de kraamzorg plaats binnen 10 dagen na de bevalling. In 2024 verandert dat naar 6 weken na de bevalling.
  • Valpreventie voor ouderen: In 2024 kunnen ouderen die een hoog valrisico en onderliggende klachten hebben een vergoeding ontvangen voor een beweegprogramma met begeleiding van de fysiotherapeut.
  • Regeling coronazorg: mensen die nog steeds herstellende zijn van een ernstige COVID-19 besmetting kunnen onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van extra paramedische herstelzorg. De vergoeding uit het basispakket hiervan wordt verlengd tot 1 januari 2025.

Meer weten?

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top