Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Opengeklapte laptop op tafel waarvoor iemand met een pen in haar hand zit

Wtta met één jaar uitgesteld: per 1 januari 2027 toelatingsplicht

Leestijd: 3 minuten

In een nieuwe brief naar de Tweede Kamer heeft minister Karien van Gennip aangekondigd dat de invoering van de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) met één jaar is uitgesteld. Dat betekent dat de wet in werking treedt per 1 januari 2026 en de Nederlandse Arbeidsinspectie zal gaan handhaven per 1 januari 2027. Het uitstel komt doordat de uitvoeringstoets van Justis vertraging heeft opgelopen. Van Gennip benadrukt een zorgvuldige aanpak om de effectiviteit van het nieuwe stelsel te garanderen. 

Navigeer snel naar

Meer tijd nodig voor zorgvuldige invoering van het stelsel

Justis is de beoogde Toelatende Instantie die namens de minister van SZW de toelatingen zal gaan verstrekken. Momenteel voert Justis een uitvoeringstoets uit die gaat bepalen of Justis daadwerkelijk kan functioneren als Toelatende Instantie binnen het toelatingsstelsel. De minister kwam tot de conclusie dat er meer tijd nodig is voor dit onderzoek dan voorzien.

Minister van Gennip: “De invoering van het toelatingsstelsel betreft een groot, complex en risicovol traject. Ik wil de uitkomsten van de uitvoeringstoets daarom zorgvuldig wegen, samen met Justis. Daarnaast zijn afspraken nodig met Justis en het Ministerie van Justitie en Veiligheid over onder andere de governance en financiering. Ik verwacht daar in totaal circa twee maanden voor nodig te hebben. Ik streef ernaar om uw Kamer in oktober a.s. te informeren over de uitvoeringstoets van Justis en mijn daaropvolgende besluitvorming daarover.”

Naast vertraging van de uitvoeringstoets van Justis, is de lagere regelgeving van het wetsvoorstel in een algemene maatregel van bestuur (AMvB) nog in de maak. De regelingen zijn dit voorjaar ter internetconsultatie gepubliceerd. De verwerking van alle reacties, toetsen en adviezen zijn nog niet afgerond. Daarnaast de minister nog in afwachting van de uitvoeringstoets van de Belastingdienst.

Eén jaar uitstel Wtta

Door de vertraging van alle uitvoeringstoetsen en activiteiten die van besluitvorming daarover afhankelijk zijn, zal de Wtta ingaan per 1 januari 2026. Voor het overgangsrecht moet je je vóór 1 januari 2026 melden en vóór 1 juli 2026 toelating aanvragen. Daarmee verschuift ook het aanvragen van een SNA-certificaat met één jaar. Zorg er dus voor dat je vóór 1 juli 2026 over een geldig SNA-certificaat beschikt. Vanaf 1 januari 2027 zal de Arbeidsinspectie gaan handhaven bij uitleners en inleners.

De ABU steunt de beslissing van de minister. Jurrien Koops (directeur ABU) zegt er het volgende over: “De invoering van het toelatingsstelsel is een omvangrijk en complex traject met grote gevolgen voor de uitzend- en payrollbranche. Ik vind het verstandig dat de minister meer tijd neemt voor een zorgvuldige uitvoering. Dat is ook in het belang van de effectiviteit van het stelsel. Kwaliteit en zorgvuldigheid zijn belangrijker dan snelheid.”

Download jouw gratis Wtta gids

We kunnen ons goed voorstellen dat de steeds veranderende regels vragen oproepen. Om jou tijd en stress te besparen, hebben we een gratis Wtta gids ontwikkeld om je verder op weg te helpen. Ontdek wat de Wtta in jouw persoonlijke situatie betekent, wat de uitzonderingen zijn en wanneer je welke stappen moet ondernemen, inclusief tijdschema en checklist!

Hoe bereid ik me op tijd voor? Wtta A tot Z gids

Gids: Wat betekent de Wtta voor jou?

Vanaf 1 januari 2027 mag je volgens de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) alleen arbeidskrachten uitzenden als je daartoe bent toegelaten. Omdat we snappen dat er een hoop bij komt kijken en het niet naleven van het nieuwe normenkader grote gevolgen heeft, bereiden we je in deze gratis gids van A tot Z voor!

  • Wat is de Wtta?
  • Wat zijn de eisen in jouw situatie?
  • Hoe bereid je je op tijd voor?

DIRECT Payrolling & Staffing is er voor jouw flexonderneming

Heb je dringende vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze experts. We adviseren je en helpen je graag verder op weg.

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top