Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
5 tips recruitment marketing

De COLA-regeling en ET

Leestijd: 2 minuten

De COLA-regeling is onderdeel van de ET-regeling en is gebaseerd op afspraken over de kosten voor levensonderhoud voor in Nederland verblijvende internationale werknemers. Kortgezegd wordt er na overeenkomst tussen werkgever en werknemer, loon uitgeruild voor een onbelaste onkostenvergoeding. Dit creëert een win-win situatie voor zowel werkgever als werknemer: de werkgever kan besparen op de werkgeverslasten, en de werknemer houdt aan het einde van de maand netto meer over. In dit blog vertellen we je meer over de COLA-regeling en ET, en de COLA-waardes die wij als DIRECT Payrolling & Staffing aanhouden voor 2023.

Wat is de COLA-regeling precies?

Wie werkt met arbeidsmigranten is vast en zeker bekend met de zogenaamde ‘COLA’, oftewel de Cost of Living Allowance. Buitenlandse medewerkers die tijdelijk in Nederland verblijven om hier te werken, kunnen compensatie krijgen voor de extra kosten die zij aan levensonderhoud maken. Hoe goedkoper de kosten voor levensonderhoud in hun thuisland zijn, in vergelijk met Nederland, hoe meer kosten voor levensonderhoud er uitgeruild zouden kunnen worden. Door deze uitruil wordt het loon vóór loonheffingen verlaagd waardoor er fiscale voordelen te behalen zijn, zoals minder werknemerslasten. Wel betekent dit ook dat er over het uitgeruilde loon geen reserveringen en minder sociale rechten worden opgebouwd, waardoor de grondslag voor een eventuele uitkering in de toekomst minder wordt.

De hoogte van deze levensonderhoud kosten worden vastgesteld door de belastingdienst volgens de collectieve cafetariaregeling. Op grond van nieuwe statische tabellen, de wijziging van het wettelijk minimumloon, en aanpassing van de loonheffing worden de bedragen voor kosten van levensonderhoud tussentijds aangepast. DIRECT Payrolling & Staffing houdt de waardes aan die LTO Nederland uitbrengt, in samenwerking met de belastingdienst.
De waardes die wij per 1 januari 2023 aanhouden vind je hieronder in de tabel.

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top