SNA-keurmerk: hoe zit dat met het toelatingsstelsel in 2026?
Met het nieuwe toelatingsstelsel (Wtta) voor uitzendbureaus mag je uitzendbureau vanaf 1 januari 2026 alleen nog maar arbeidskrachten ter beschikking stelling als je daartoe bent toegelaten door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vóór 1 juli 2025 dien je als uitlener toelating bij het ministerie aan te vragen. Om toegelaten te worden, moet je uitzendbureau voldoen aan het verplichte normenkader, met het SNA-keurmerk als uitgangspunt. Hoewel het SNA-keurmerk vrijwillig is, word je met het nieuwe toelatingsstelsel indirect verplicht je te laten certificeren met het SNA-keurmerk. Experts in de flexbranche raden je sterk aan om je op tijd te laten certificeren. In dit blog lees je alles wat je moet weten over het SNA-keurmerk in de aanloop naar het verplichte toelatingsstelsel!
Wat is het SNA-keurmerk?
Het SNA-keurmerk is een certificaat speciaal voor de uitzendbranche om risico’s te beperken voor zowel opdrachtgevers als inleners. Met het SNA-keurmerk toon je aan dat jouw uitzendbureau voldoet aan de wettelijke verplichtingen rondom administratie, financiën en personeelsbeleid en daarmee een betrouwbaar uitzendbureau bent. Bedrijven in het SNA-register worden periodiek gecontroleerd op hun verplichtingen uit arbeid. Hiermee biedt het SNA-keurmerk extra zekerheid aan je opdrachtgevers en inleners en draagt het tegelijkertijd bij aan een gezonde sector met een gelijk speelveld.
Waar moet ik aan voldoen voor het SNA-keurmerk?
Om in aanmerking te komen voor het SNA-keurmerk dient je uitzendbureau te voldoen aan de NEN-normen. Dit zijn Nederlandse normen die worden gebruikt om de kwaliteit van bedrijfsprocessen te meten. Welke NEN-norm voor jou geldt, hangt af van je type uitzendbureau: een Nederlands uitzendbureau of een uitzendbureau in het buitenland die actief is in Nederland. Over het algemeen word je gecontroleerd door een onafhankelijke certificeringsinstelling op de volgende onderdelen:
- Staat je uitzendbureau overal goed ingeschreven?
- Voer je de aangifte en afdracht van Nederlandse loonheffingen en omzetbelasting goed uit?
- Voer je de loonbetaling correct uit volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag?
- Voer je identiteitscontroles goed uit?
- Controleer je of uitzendkrachten in Nederland mogen werken?
- Voorkom je aansprakelijkheidsrisico’s en boetes?
SNA-keurmerk aanvragen: waar begin ik?
Het SNA-keurmerk aanvragen is niet van de één op de andere dag geregeld. Om in het SNA-register te komen, moet je je uitzendbureau eerst door een onafhankelijke inspectie-instelling laten controleren op de NEN-normen. Kom je positief uit de inspectie? Dan krijgt jouw uitzendbureau het SNA-certificaat! Let wel, ook al ben je in bezit van het SNA-keurmerk, je uitzendbureau zal ieder (half) jaar opnieuw worden gecontroleerd of je voldoet aan de gestelde eisen.
Je kunt er ook voor kiezen om in zee te gaan met gecertificeerde en betrouwbare backoffice partij. Zo’n partij neemt je uitzendbureau backoffice van A tot Z over en is daarbij jouw kennispartner op het gebied van personeelszaken. DIRECT Payrolling & Staffing voldoet aan alle (verplichte) certificeringen, waaronder het SNA-keurmerk. Zodra we jouw uitzendbureau backoffice overnemen, hoef jij je dus geen zorgen te maken over de SNA-certificering. Daar zorgen wij voor!
Ik ben al SNA-gecertificeerd, en nu?
Is jouw uitzendbureau al (via ons) SNA-gecertificeerd? Dan kun je gebruik maken van de overgangsregeling en hoeft je uitzendbureau niet het nieuwe uitgebreide normenkader te ondergaan om te worden toegelaten. Wel moet je aan de andere voorwaarden voldoen, zoals de VOG en waarborgsom. Wanneer je voor 1 juli toelating hebt aangevraagd voor het verplichte stelsel en je ook over een geldig SNA-certificaat beschikt, dan komt je uitzendbureau in aanmerking voor het overgangsrecht. Je kunt dan instromen in het toelatingsstelsel. Meer informatie vind je op de website van Stichting Normering Arbeid.
Zorg dat je vóór 1 juli 2025 positief bent gecertificeerd
Ben je op 1 januari 2026 nog niet toegelaten of sta je niet vóór 1 juli 2025 in het SNA-register? Dan mag je geen arbeidskrachten meer uitlenen. Ook al lijkt het ver weg, volgens directeur van Bureau Cicero Patrick Tom moet je er op tijd bij zijn. Het inspectietraject kan namelijk een hoop tijd in beslag nemen. Daarnaast verwacht Patrick Tom dat er dit jaar en komend jaar extra veel SNA-aanmeldingen zullen komen, wat ook extra capaciteit van inspectie-instellingen eist. Dit zorgt ervoor dat wachttijden oplopen. Begin daarom vandaag al met voorbereiden en meld je zo snel mogelijk aan, zodat jouw uitzendbureau ook in 2026 arbeidskrachten kan uitzenden.
Patrick Tom, directeur van Bureau Cicero
Gids: Wat betekent de Wtta voor jou?
Vanaf 1 januari 2027 mag je volgens de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) alleen arbeidskrachten uitzenden als je daartoe bent toegelaten. Omdat we snappen dat er een hoop bij komt kijken en het niet naleven van het nieuwe normenkader grote gevolgen heeft, bereiden we je in deze gratis gids van A tot Z voor!
Met DIRECT Payrolling & Staffing direct SNA-gecertificeerd
Er komt nogal wat kijken bij de personeelszaken van je uitzendbureau, zeker met de nieuwe wetgeving die eraan zit te komen. Bij DIRECT Payrolling & Staffing zijn we gespecialiseerd in het overnemen van backoffice werkzaamheden en personeelszaken, met name in de uitzendbranche. We beschikken over alle benodigde certificaten (waaronder het SNA-keurmerk) en zijn altijd op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving. Jouw backoffice werkzaamheden nemen we van A tot Z over, en daarmee dus ook alles wat komt kijken bij SNA-certificering en het nieuwe toelatingsstelsel. Minder risico’s voor jou, en meer ruimte om te blijven doen waar jij goed in bent: flex ondernemen.
Vrijblijvend sparren over jouw mogelijkheden of vragen over het SNA-keurmerk en het nieuwe toelatingsstelsel? Neem dan contact op met één van onze experts, dan kijken we samen hoe jij toekomstproof kunt blijven ondernemen.
Plan een afspraak in voor een gratis consult
Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!
Joël Knuijver
Accountmanager
Lees meer over dit onderwerp:
Zorgeloos navigeren door de Wtta: zo doe je dat!
Het is niets nieuws dat de flexbranche continu verandert. Dat brengt niet alleen mogelijkheden, maar…
Wtta met één jaar uitgesteld: per 1 januari 2027 toelatingsplicht
In een nieuwe brief naar de Tweede Kamer heeft minister Karien van Gennip aangekondigd dat…
Dit was het SLIM! Flexevent 2024: Voorbereid op de toekomst!
Op donderdag 11 april vond de 7e editie van het SLIM! Flexevent plaats, hét kennisevent…