Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-werkvloer

Corona: onveilig gevoel en veel stress op de werkvloer

Laatste update op 22 april 2021 om 02:54 pm
Leestijd: 3 minuten

Uit een door Maurice de Hond uitgevoerd onderzoek onder 2500 werkenden blijkt dat één op de vijf ondervraagden van mening is dat werkgevers steeds lakser omgaan met de coronaregels van de overheid. Ze geven aan zich op het werk niet veilig tegen besmetting te voelen. Ruim dertig procent van de representatieve groep deelnemers zegt bovendien dat de coronacrisis tot een veel hogere werkdruk dan ooit leidt. Vakbond CNV, opdrachtgever van het onderzoek, maakt zich ernstig zorgen over de uitslagen.

Wie denkt dat het coronavirus wel zo’n beetje is uitgeraasd, heeft het behoorlijk mis: wereldwijd groeit het aantal besmettingen sneller dan ooit. Vanaf 1 juli werden maar liefst 2,5 miljoen nieuwe coronagevallen gemeld en worden versoepelingen op verschillende plaatsen in de wereld weer teruggedraaid. Sommige steden en regio’s gingen zelfs weer in lockdown. “We moeten dan ook zeker niet denken dat het gevaar geweken is”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Daar is voorlopig nog geen sprake van. In dat kader is het vreemd dat zoveel werkgevers daar nu lakser mee omgaan. Daar is echt geen enkele aanleiding voor. We roepen hen dringend op om zich om zich aan de richtlijnen van de overheid te blijven houden.”

Terug van buitenlandse vakantie

Opvallend is dat vooral medewerkers van de overheid (29%) en de gezondheidszorg (35%) zich op de werkvloer niet veilig voelen. Ook in het onderwijs is het onveilige gevoel met 21% in relatief hoge mate aanwezig. “Juist van de overheid zou je het goede voorbeeld mogen verwachten”, aldus Fortuin. “Voor iedere sector geldt dat werkgevers hun medewerkers een veilige werkplek moet garanderen. Wij roepen werkgevers dan ook met klem op de teugels weer wat strakker aan te trekken. Zeker met het oog op de medewerkers die de komende weken terugkeren van hun buitenlandse vakantie!”

Schokkende cijfers

Naast een onveilig gevoel leidt de coronacrisis ook tot de nodige stress op de werkvloer: 34% van alle werkenden spreekt van een veel hogere werkdruk dan ooit. Die toenemende druk om beter te presteren, leidt ertoe dat 11% van de ondervraagden door de crisis tegen een burn-out aan zit. Ruim 20% geeft aan zich vaker ziek te moeten melden, terwijl 16% te kampen heeft met ernstige vermoeidheidsverschijnselen. “Schokkende cijfers”, aldus voorzitter Fortuin. “Dit houdt tenslotte in dat miljoenen werkenden onder te hoge druk staan en dat één miljoen werknemers zo’n beetje tegen volledige uitputting aan zitten. Daarmee is de coronacrisis een ongekende aanjager van stress.”

Enorme schade

Fortuin roept werkgevers in alle sectoren op om prioriteit te geven aan het verlichten van de werkdruk. Wanneer werkgevers niet ingrijpen, voorziet hij een enorme schade door ziekteverzuim en langdurige uitval. “De eisen aan het personeel lijken de laatste tijd alleen maar hoger te worden. En dat geldt niet alleen voor de zorg en het onderwijs, maar zeker ook voor de marktsector. In veel branches wordt de stress bovendien nog eens flink verhoogd door de angst voor baanverlies. Natuurlijk begrijpen wij dat het omzetverlies voor veel ondernemers ingrijpend is, maar medewerkers mogen daar nooit de dupe van worden. Het zou dan ook mooi zijn wanneer ze er, ondanks alle problemen die ze al aan hun hoofd hebben, hun best voor zouden doen om de werkdruk voor hun medewerkers behapbaar te houden.”

Handige tips

Het RIVM heeft een generiek kader ‘Coronamaatregelen’ voor bedrijven, organisaties, lokale overheden en verenigingen opgesteld. Klik hier wanneer je dat nog eens wil doorlezen om het onveilige gevoel van je eigen werknemers of uitzendkrachten weg te nemen. Wil je daarnaast ook nog weten hoe je hun stress kunt verminderen? Klik dan hier voor de handige tips van ArboNed.

Benieuwd naar onze dienstverlening?

Kom in contact met ons experts en laat je adviseren.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top