Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-wet-WAB

Vakantie in het buitenland? Ga wijs op reis!

Laatste update op 22 april 2021 om 03:04 pm
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk is het zo ver: de vakantieperiode is weer aangebroken. Tijd om er eens lekker even tussenuit te gaan en de suffe systeemplafonds te verruilen voor hemelsblauwe luchten. Onder het motto ‘Wijs op reis’ benoemt arbeidsrechtadvocaat Hendarin Mouselli van VRF Advocaten een aantal zaken waarmee je goed rekening moet houden wanneer jijzelf en je medewerkers en/of  uitzendkrachten een dezer dagen met vakantie gaan.

Iedereen die plannen heeft zijn of haar vakantie in het buitenland door te brengen, dient op de eerste plaats de reisadviezen van de Nederlandse overheid goed in de gaten te houden. Handig hulpmiddel daarbij is de website www.nederlandwereldwijd.nl. Hier vind je aan de hand van de volgende kleurcodes per land het actuele reisadvies:

  • Groen: In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. Let op jezelf en je eigendommen. Net zoals je dat in Nederland doet. Soms moet u je op bepaalde zaken extra letten.
  • Geel: Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat je in Nederland gewend bent. Bereid je daarop voor en let extra op.
  • Oranje: Door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer je besluit toch af te reizen, bereid je dan zeer goed voor.
  • Rood: Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

Aanbevelingen

De reisadviezen zijn niet bindend: afreizen naar een land of gebied met code geel, oranje of rood, is geheel voor de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf en de reisorganisatie. Het gaat hier dus om aanbevelingen. Het uitgangspunt is dat jijzelf bepaalt in welk land jij je vakantie wil doorbrengen. Vakantiegangers die ondanks die aanbevelingen toch besluiten af te reizen naar een bestemming met een negatief reisadvies, of naar landen te gaan waarop een code geel, oranje of rood van toepassing is, dienen rekening te houden met de volgende punten:

  • Je reist onder je eigen verantwoordelijkheid en aanvaardt daarmee dus alle samenhangende risico’s;
  • Omdat de Nederlandse overheid geen burgers repatrieert die de negatieve reisadviezen en gevarencodes in de wind hebben geslagen, kan dat betekenen dat je al dan niet voor langere tijd vast komt te zitten in het buitenland;
  • Het is de eigen verantwoordelijkheid van de reizigers om ervoor te zorgen dat ze in Nederland kunnen terugkomen en hun werkzaamheden op reguliere wijze kunnen hervatten;
  • Het eventuele risico dat ze niet kunnen terugkeren naar Nederland, is geheel voor eigen rekening en risico van de reizigers.

Géén loondoorbetaling

Met andere woorden: werknemers die er vooraf expliciet op gewezen zijn dat het onverstandig is naar door de overheid als onveilig bestempelde bestemmingen af te reizen en hun werkzaamheden na beëindiging van hun vakantie niet zonder rechtsgeldige reden (kunnen) hervatten, hebben geen recht op doorbetaling van hun loon. Het recht op loon vervalt om de simpele reden dat zo’n situatie geheel buiten de risicosfeer van de werkgever ligt. Ook indien sprake is van ‘opzettelijk veroorzaken van ziekte’, komt het recht op loondoorbetaling wettelijk te vervallen.

Benieuwd naar onze dienstverlening?

Kom in contact met ons experts en laat je adviseren.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top