Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof

Vanaf 2 augustus 2022 nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof

Leestijd: 2 minuten

Op het moment dat je een kind krijgt, verandert er natuurlijk van alles in je leven. Je moet onder andere beslissingen gaan nemen over hoe jullie de zorg voor de kleine gaan verdelen. Goed nieuws voor (aanstaande) ouders in loondienst. Zij hebben vanaf augustus namelijk recht op een gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. In dit blog leggen we je uit wat deze verandering per 2 augustus jl.. met zich meebrengt en waar jij als werkgever rekening mee kunt houden.

Per 2 augustus 2022 gaat de Wet betaald ouderschapsverlof gelden. Het doel van deze wet is dat gezinnen meer tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe situatie na de geboorte van een kind. Daarnaast geeft het ouders de tijd om samen bewuste keuzes te maken over de onderlinge verdeling van zorgen en werken.

Hoe zag het ouderschapsverlof er eerst uit?

Op dit moment heeft een werknemer (zowel vader als moeder) recht op 26 weken ouderschapsverlof tot het achtste jaar van zijn/haar kind. Tijdens dit ouderschapsverlof krijgt de werknemer geen salaris betaald. Dit betekent dus dat, in praktijk, de inkomsten van de werknemer ineens een stuk lager zijn wanneer hij/zij ouderschapsverlof opneemt.

Ouderschapsverlof vanaf 2 augustus 2022

Vanaf 2 augustus 2022 komt hier verandering in. Vanaf dit moment kan een werknemer gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof opnemen. Beide ouders hebben recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Tijdens deze weken ontvangen zij een uitkering van het UWV. Deze bedraagt 70% van hun dagloon. Deze 9 weken dienen opgenomen te worden voor de eerste verjaardag van het pasgeboren kind.

Naast deze 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof heeft een werknemer nog recht op 17 weken onbetaald zwangerschapsverlof. Deze mag opgenomen worden tot het kind 8 jaar is.

Ook bij adoptie hebben beide ouders recht op deze 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Hierbij dient het verlof opgenomen te worden binnen het eerste jaar na de adoptie (dus niet de geboorte van het kind). Dit geldt echter alleen wanneer het kind jonger is dan 8 jaar.

Infographic gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof

Betaald ouderschapsverlof aanvragen

De aanvraag voor het betaalde ouderschapsverlof verloopt via de werkgever. Twee maanden voor aanvang van het verlof dient de medewerker dit schriftelijk aan te vragen bij de werkgever. Wanneer de ingangsdatum afhankelijk is van de bevallingsdatum kun je dit ook aangeven.

Voorbeeld situatie

Een werknemer is op de datum van de invoering van de wet ouder van een kind (6 maanden). Hij of zij heeft al 19 weken (wettelijk onbetaald) ouderschapsverlof opgenomen. Deze werknemer heeft nog 6 maanden om 7 weken ouderschapsverlof op te nemen. Dan is het kind 1 jaar. Tijdens die 7 weken heeft hij of zij recht op een uitkering.

Op de hoogte blijven van wet- en regelgeving?

Wil je graag op de hoogte blijven van gewijzigde wet- en regelgeving op het gebied van HR? Schrijf je dan in voor onze wetswijzingen-alert.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top