Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
wetswijziging arbeidscontracten

Per 1 augustus 2022: wetswijzigingen arbeidscontracten

Leestijd: 2 minuten

Rondom het studiekostenbeding en het nevenwerkzaamheden beding zullen de regels wijzigen vanaf 1 augustus 2022. Deze verandering in wetgeving zorgt ervoor dat het voor medewerkers duidelijker wordt wat ze mogen verwachten van hun werkgever. In dit blog leggen we je uit wat er dan precies gewijzigd wordt.

Wet transparante- en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Vanaf 1 augustus 2022 treedt de Wet transparante- en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking Deze wet zorgt ervoor dat de arbeidsvoorwaarden inzichtelijker worden voor werknemers. Op deze manier weten zij beter waar ze aan toe zijn. Deze wet bevat onder andere maatregelen met betrekking tot uitbreiding van de informatieplicht, het verzoek om meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden, nevenwerkzaamheden en het studiekostenbeding.

Verbod op nevenwerkzaamheden

Steeds vaker hebben mensen meer dan één baan. Ze werken, bijvoorbeeld soms nog een dagje ergens anders of ze werken naast hun vaste baan ook nog voor zichzelf. Voor deze medewerkers kan het verbod op nevenwerkzaamheden beperkend werken. Dit verbod op nevenwerkzaamheden is opgenomen in veel arbeidsovereenkomsten. Vanaf 1 augustus 2022 kan zo’n verbod op nevenwerkzaamheden niet meer zomaar worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Er moet een goede, objectieve reden voor gegeven worden. Deze reden kan in de arbeidsovereenkomst worden opgenomen, maar mag ook pas worden medegedeeld op het moment dat een medewerker toestemming vraagt om nevenwerkzaamheden uit te gaan voeren.

Redenen waardoor nevenwerkzaamheden geweigerd mogen worden:

  • Gezondheid en veiligheid
  • Bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie
  • Integriteit van overheidsdiensten
  • Vermijden van belangenconflicten

Loop je afgesproken nevenwerkzaamhedenbedingen na. Heb je een goede reden, waardoor het gerechtvaardigd is om het verbod te handhaven? Dan blijft het beding geldig. Wanneer je geen geldige reden hebt, kan je een werknemer niet langer aan het verbod houden. Leg bij nieuwe werknemers de nieuwe regels vast in een arbeidsovereenkomst. De nieuwe regels moeten in lijn zijn met wat in de wet staat.

Studiekostenbeding

Een studiekostenbeding houdt in dat je met je medewerkers afspreekt dat bepaalde studiekosten gedeeltelijk of geheel worden terugbetaald op het moment dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. In de nieuwe wet wordt er straks een onderscheid gemaakt tussen niet-verplichte scholing en verplichte scholing.

Onder verplichte scholing verstaan we scholing die noodzakelijk is voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Vanaf augustus ben je als werkgever verplicht deze scholing kosteloos ter beschikking te stellen. Ook studiematerialen, zoals reiskosten en boeken, vallen onder deze regeling. Daarnaast moeten medewerkers de mogelijkheid krijgen om deze scholing tijdens werktijd te volgen. Deze tijd dient dan als werktijd te worden beschouwd.

Voorbeelden verplichte scholing:

  • Een taalcursus, zodat je medewerker buitenlandse klanten beter te woord kan staan
  • Een training in een nieuw systeem, waar je als bedrijf mee gaat werken
  • Een heftruckcertificaat voor je magazijnmedewerker, hij heeft dit certificaat nodig om zijn werk uit te voeren

Wanneer je als werkgever niet verplicht bent om de scholing aan te bieden aan een medewerker, dan blijft het studiekostenbeding gelden.

Op de hoogte blijven van wet- en regelgeving?

Wil je graag op de hoogte blijven van gewijzigde wet- en regelgeving op het gebied van HR? Schrijf je dan in voor onze wetswijzingen-alert.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top