Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Vacatureteksten schrijven voor het brein

3 Tips voor het schrijven van vacatureteksten voor het brein

Leestijd: 5 minuten

Heb jij wel eens vacatureteksten voor het brein geschreven? Je zit waarschijnlijk te denken: ‘wat betekent het schrijven van vacatureteksten voor het brein nou eigenlijk precies?’. Ruim 95% van de mensen maakt keuzes met hun onbewuste brein. Het onbewuste brein werkt met beelden en emoties. Ons onderbewustzijn kan eigenlijk ook wel gezien worden als een grote biologische ‘supercomputer’. Het regelt van alles, namelijk: bloeddruk, hoe we lopen, hoe we praten, hoe we bewegen, onze ademhaling, onze hartslag enzovoort. Dingen waar je als mens niet bewust bij stilstaat.  

Met deze informatie kan je in tijden van een té krappe arbeidsmarkt wel eens je slag slaan. Want verplaats je eens in een (latent) werkzoekende: ook dat is gewoon een mens. De rol van het onbewust brein is eigenlijk nog veel groter dan we denken. Het is dus handig om te weten hoe dit onbewuste brein met beïnvloedingstechnieken bewust gestuurd kan worden. 

In deze blog staan we stil bij enkele tips en concrete voorbeelden voor het schrijven van vacatureteksten die jouw potentiële kandidaten over de streep trekken. Denk hierbij aan arbeidsmarktcommunicatie, schrijftechnieken en andere snufjes. 

Navigeer snel naar

De reden dat medewerkers vertrekken

Slechts 5% van wat wij doen en denken is bewust. Het bewustzijn werkt met reden, logica en wilskracht. Hierbij kan gedacht worden aan sommen uitrekenen, ingrediënten bedenken voor een appeltaart of een vragenlijst. Dat zijn de simpele en eenvoudige dingen die in het dagelijks leven gedaan worden. De andere 95% van het gedrag is geheel onbewust. 

Lees ook: 5 tips voor het schrijven van pakkende vacatureteksten >>

Ons brein bestaat eigenlijk uit twee zogeheten denksystemen:

  • Denksysteem 1: het onbewuste brein

De keuzes die we maken met dit denksysteem worden voornamelijk beïnvloed door emoties, herinneringen en ervaringen. Je hoeft bijna niet na te denken als je keuzes maakt met dit systeem. We noemen dit systeem daarom het ‘onbewuste brein’. Denk hierbij aan ademen, je hartslag, je bewegingen, etc.

  • Denksysteem 2: het bewuste brein

Denksysteem twee kost meer energie. Dit denksysteem wordt beïnvloed door feiten, logica en bewijs. Beslissingen nemen met dit denksysteem vergen veel afwegingen, denkwerk en dus energie. Denk hierbij aan rekensommen maken en zo voort.

"We maken 95% van onze keuzes met ons onbewuste brein. En juist dat is interessant, zeker als we kijken naar recruitment."

Verhoog kansen op de arbeidsmarkt

De eerste indruk bij jouw vacature is bepalend voor de keuze om al dan niet te solliciteren. Toch is er bij de kandidaat ook een andere factor van invloed bij de beslissing om wel of niet te solliciteren: spanning. Realiseer je goed dat het wisselen van baan voor kandidaten een grote stap is. Naast spanning brengt verandering van werk onzekerheid en soms zelfs gierende zenuwen met zich mee. Wisselen van werkgever is heel spannend voor mensen. Je zou er als wervingsprofessional goed aan doen om deze spanning alvast uit vacatureteksten weg te halen. Zodat vervolgens de kans op conversie vergroot wordt.  

Het is tijd om als HR-professional een nieuwe weg in te slaan en je kandidaten al in het begin van de reis te beïnvloeden. In onderstaande alinea sommen we tips op die je kunnen helpen bij het schrijven van een tekst die overtuigend kan werken.

3 beïnvloedingstips voor het schrijven van vacatureteksten

Tip 1. Maak gebruik van cijfers

Een vacaturetekst is vaak een hele brei aan tekst en informatie. Cijfers kunnen zo’n tekst al heel concreet maken. Denk hierbij aan uren die gewerkt moeten worden of bijvoorbeeld het salaris. Zo is het per 1 augustus 2022 zelfs verplicht om een salaris te vermelden in vacatureteksten. 

Uit diverse onderzoeken blijkt hoe gevoelig ons onbewuste brein is voor prijzen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het gebruik van valutatekens prijspijn kan opwekken bij de lezer. In ons brein wordt hetzelfde hersendeel actief als wanneer je met een hamer op je duim slaat. Maar bij vacatureteksten werkt dit eigenlijk juist andersom. We hebben het in onze vacatureteksten over een bedrag dat iemand krijgt voor het werk dat verricht wordt. 

Aldus: maak het salaris zo groot mogelijk. Niet alleen in bedragen maar ook in lettertypen. Gebruik daarnaast ook vooral de decimalen ,00 om het bedrag ook letterlijk zo groot mogelijk te maken voor het brein. 

Lees ook: In 7 stappen een optimale vacature schrijven voor Indeed >>

Tip 2. Toepassing van de principes van Cialdini

Dr. Robert Cialdini is dé wereldwijde autoriteit op het gebied van beïnvloeden en overtuigen. Hij heeft ooit de 6+1 principes bedacht en uitgewerkt. De 7 principes waar we op doelen zijn de volgende:

  • Wederkerigheid (reciprocity)
  • Toewijding en consistentie (commitment & consistency)
  • Sociale bevestiging (social proof)
  • Sympathie (liking)
  • Autoriteit (authority)
  • Schaarsheid (scarcity)
  • Eenheid (unity)
Effectieve recruitment marketing

We lichten twee principes uit met concrete voorbeelden. De eerste waar we op inzoomen in ‘sociale bewijskracht’.

Sociale bewijskracht

We kennen allemaal het bedrijf Booking.com. Dit bedrijf is een stel in het toepassen van dit principe. Elke accommodatie heeft namelijk een beoordeling de vorm van een rapportcijfer. En onder elk rapportcijfer staat vaak ook nog een beoordeling vermeld van hoeveel mensen hebben gereageerd. Het werkt nou eenmaal goed om anderen te laten vertellen hoe zij iets ervaren. 

Hoe kan je dan concreet dit principe toepassen in vacatureteksten? Nou, bijvoorbeeld door collega’s aan het woord te laten of linkjes te plaatsen naar ‘over ons’-landingspagina’s. Mensen zullen een gevoel van vertrouwen krijgen en eerder geneigd zijn te solliciteren of contact op te nemen met de desbetreffende collega. 

Schaarste

Mensen zijn nou eenmaal gevoelig voor schaarste. In de winkel of in webshops uit dit zich in teksten zoals ‘nog 1 beschikbaar’ of ‘op=op!’. Maar in vacatureteksten kan je hier slim op inspelen door sluitingsdata toe te voegen aan vacatureteksten. Zo trek je twijfelaars over de streep om toch sneller te solliciteren.

"In de praktijk blijkt dat het toevoegen van een sluitingstermijn aan vacatureteksten ervoor zorgt dat er op het eind van de sollicitatietermijn kwalitatief betere kandidaten reageren op jouw vacature."

Tip 3. Geef de lezer van de vacature een cadeau

Zoals we al eerder hebben benoemd is spanning een grote factor in het onbewuste brein van jouw ideale kandidaat. Het is dan ook goed om allereerst deze spanning weg te nemen in de vacaturetekst. Dit kan worden gedaan door duidelijk te zijn in de tekst. Bijvoorbeeld over de procedure en de sluitingstermijn. Maak het de kandidaat zo makkelijk mogelijk door de verwachtingen direct goed te managen. Zorg dat de vacaturetekst vragen beantwoordt in plaats van oproept. 

Lees ook: 7 tips om jouw vacature op te laten vallen in Google for Jobs >>

Zelf aan de slag

We hopen je in deze blog genoeg handvatten en tips te hebben gegeven om jouw potentiële kandidaat met jouw nieuwe (geoptimaliseerde) vacatureteksten over de streep te trekken in de sollicitatieprocedure. Als je eens vrijblijvend wilt sparren over hoe het beste vacatureteksten te schrijven, voel je vrij om contact op te nemen met één van onze consultants.

Ontdek ook: Onze Backoffice Plus Dienstverlening >> 

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Back To Top