Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
wetswijziging salaris vermelden

Nieuwe richtlijn per 1 augustus 2022: salaris vermelden in vacature

Laatste update op 5 april 2022 om 02:14 pm
Leestijd: 2 minuten

De een voelt zich er niet goed bij en de ander vindt het heel belangrijk; het vermelden van het salaris in je vacaturetekst. Ondanks dat het salaris voor werkzoekende de belangrijkste factor is, wordt het salaris in de meeste vacatures niet vermeld. Echter komt hier dit jaar verandering in. Laten we eindelijk het salaristaboe doorbreken. 

Vanaf 1 augustus 2022 wordt de nieuwe Europese richtlijn voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden van kracht. Hier heeft de Ministerraad onlangs mee ingestemd. Onder andere meer duidelijkheid rondom het salaris voor verschillende functies is een belangrijk punt uit dit wetsvoorstel. Wat gaat er allemaal veranderen?

Nieuwe Europese richtlijn

Vanaf 1 augustus 2022 gaat de nieuwe Europese richtlijn in. Deze richtlijn gaat over transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Op 29 oktober 2021 werd deze richtlijn ingestemd door de ministerraad. Het belangrijkste bij deze richtlijn is dat er meer duidelijkheid moet komen over het salaris in een vacaturetekst. Door deze richtlijn worden werkgevers onder meer verplicht meer informatie over arbeidsvoorwaarden, rechten en plichten te verstrekken bij aanvang van een dienstverband. 

De nieuwe richtlijn stelt eisen als het gaat om de communicatie in vacatures over het salaris. Werkgevers mogen straks geen vage termen als: ‘marktconform’ of ‘competitief’ meer gebruiken. Volgens de richtlijn mag je straks alleen nog een exact bedrag noemen of de salarisschaal in je vacaturetekst. Je moet dus duidelijk in je vacaturetekst communiceren wat een kandidaat zal gaan verdienen. Deze nieuwe richtlijn moet ook waarborgen dat mannen en vrouwen in de EU gelijk worden beloond voor gelijke arbeid. De nieuwe richtlijn is natuurlijk een richtlijn, het is dus niet wettelijk verplicht om je hieraan te houden. 

Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 augustus 2022 is de Europese richtlijn van kracht om arbeidsvoorwaarden duidelijk te communiceren in jouw vacatureteksten. Hieronder valt dus ook het salaris. Vanaf augustus is het belangrijk dat je een concreet bedrag noemt of een concrete salarisschaal communiceert. Het is niet verplicht, maar wij adviseren je dit wel mee te nemen in je vacatureteksten.  

Wat raden we je af te communiceren:

  • Marktconform salaris 
  • Competitief salaris 
  • Dik salaris 
  • Op waarde van de kandidaat schatten 

Wat raden we je aan te communiceren:

  • €10,69 per uur 
  • €2.000,- tot €3.000,- 

Goed nieuws voor kandidaten

Het salaris staat nog steeds bovenaan als het gaat om de belangrijkste pullfactoren. Dit zijn redenen, die een functie of werkgever aantrekkelijk maken. Door het vermelden van het salaris is de kans groot dat je meer sollicitaties krijgt. Op dit moment, blijkt uit onderzoek van Jobdigger, wordt in 1 op de 3 vacatures het salaris concreet vermeld. Steeds meer organisaties snappen dat het vermelden van salaris wordt beloond. Maar vanaf augustus 2022 zal dit dus een verdere groeispurt krijgen.  

New York

Europa is niet de eerste dit jaar die regels opstelt over het vermelden van het salaris. Vanaf april 2022 is het in New York verplicht om een minimaal en maximaal startsalaris te vermelden. 

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Back To Top