Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog opbouw vacature

Een kant en klare opbouw voor het schrijven van een goede vacature

Leestijd: 7 minuten

Je ziet het vaak genoeg voorbij komen; vacatures met lappen tekst vol inhoudsloze woorden. Er even snel doorheen scannen lukt niet, omdat het zo onoverzichtelijk is en de lange zinnen ervoor zorgen dat je je aandacht snel kwijt raakt. Dat kan jij natuurlijk beter!

In dit blog geven we je een kant en klare opbouw voor het schrijven van goede, wervende vacatureteksten. Op deze manier zorg je ervoor dat je de juiste mensen bereikt en hen aanzet tot solliciteren. Juist in deze krappe arbeidsmarkt is het belangrijk aandacht te besteden aan het schrijven van goede vacatureteksten om de juiste kandidaat te vinden.

Navigeer snel naar

Waarom is een goede vacaturetekst belangrijk?

Een pakkende vacaturetekst zorgt ervoor dat je de juiste, meest geschikte kandidaten aantrekt voor je vacature en de desbetreffende functie. Met het grote aantal vacatures wat in de huidige tijd online staat is een goede vacaturetekst extra belangrijk. Het zorgt ervoor dat je opvalt tussen alle andere vacatures en je kunt ervoor zorgen dat je hoger geïndexeerd wordt dan andere vacatures. Daarbij is het belangrijk om de aandacht te trekken van de kandidaat, voldoende informatie te geven en aan te zetten tot solliciteren.

Een goede vacature zorgt voor grotere zichtbaarheid en dus een betere werving en selectie van nieuwe kandidaten. Bij het maken van een goede vacaturepagina is het goed om de DALT methodiek aan te houden. Dit staat voor Description, Application, Location en Title. Deze vier onderdelen zorgen ervoor dat je vacature pakkender wordt.

Opbouw vacaturetekst

1. Titel

Zorg voor een heldere titel, waaruit gelijk duidelijk is waar de vacature over gaat. Tegenwoordig zie je vaak originele titels voorbij komen, zoals ‘gezocht: een salestijger’. Het nadeel aan deze hippe titels, is dat je vacature minder goed vindbaar is.

Het is handig om zoekwoorden te verwerken in de tekst van je vacature, daarnaast is het ook handig deze te verwerken in de titel. Dit zorgt ervoor dat je vacature beter vindbaar is in Google. Verplaats jezelf in de potentiële kandidaat en bedenk wat hij/zij in de zoekbalk in zou vullen. Zoeken ze bijvoorbeeld op functienaam, een bepaalde regio of het soort dienstverband? Deze woorden verwerk je in zowel de titel als in de tekst van je vacature.

2. Goede opening

Begin met een opening die direct de aandacht trekt van de lezer en waar hij/zij zich in herkent. Door in de eerste regels indruk te maken, maak je de lezer nieuwsgierig om verder te lezen. Hoe zorg je er dan voor dat je direct de aandacht pakt? Je kunt, bijvoorbeeld de (maatschappelijke) impact van een vacature noemen, de kandidaat uitdagen of iets opvallends benoemen dat het werk voor iemand gaat opleveren. Naast een pakkende openingszin is het belangrijk om de functietitel, eventuele synoniemen hiervan, het salaris, dienstverband en de standplaats te beschrijven in de opening. Dit zorgt ervoor dat de lezer direct wat meer informatie heeft over de functie.

Een opening voor de functie klantenservice medewerker, gericht op huismoeders, zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien: “Dankzij de flexibele werktijden bepaal je zelf wanneer je werkdag begint en eindigt. Tevens kan je als klantenservice medewerker vanuit huis werken.”

In de opening van je vacature dien je dus in ieder geval de volgende zaken op te nemen:

  • Een pakkende openingszin
  • De functietitel (en eventueel een synoniem hiervan)
  • Het salaris
  • Het dienstverband
  • De standplaats

Recruitment marketing voor uitzendbureaus

De wereld van flex is veranderd: de arbeidsmarkt is krap en gekwalificeerde kandidaten zijn moeilijker te vinden. Is dit herkenbaar? Recruitment marketing kan je de uitkomst bieden. Lees er meer over in onze gratis gids.

Gids recruitment marketing
  • Benut jouw recruitment kennis potentieel volledig
  • Speel in op een nieuwe manier van recruiteren anno 2022
  • Genereer een continue stroom aan gekwalificeerde kandidaten

3. Inhoud functie

Nu je de aandacht van de lezer te pakken hebt, kun je hem/haar gaan overtuigen hoe leuk de functie is. Zorg hierbij voor een duidelijke omschrijving van het type baan, gaat het om een fulltime baan of parttime? Verder geef je een duidelijke functieomschrijving, zodat de lezer weet waar het echt om draait. Plaats hier geen saaie stukken tekst over het functieprofiel. Je zou daarentegen de werkdag van de potentiële kandidaat kunnen beschrijven, de verantwoordelijkheden die hij/zij krijgt en met welke afdelingen hij/zij gaat samenwerken.

Voor een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden werkt het goed om deze op een rijtje te zetten aan de hand van bulletpoints. Hierdoor kunnen potentiële kandidaten snel de kern van de vacature scannen. Daarnaast is het duidelijk en overzichtelijk wanneer de taken onder elkaar uitgelegd staan. De verantwoordelijkheden van de functie kan je op dezelfde manier op een rijtje zetten, zodat ook deze overzichtelijk zijn en je hier snel doorheen kan scannen.

Wat maakt de functie echt uniek? Besteed aandacht aan de Unique Selling Points (USP’s). Deze ontbreken vaak in vacatureteksten. Eigenlijk elke vacature heeft wel een USP, wanneer je deze gevonden hebt, verwerk deze dan ook in de tekst. Waarom moet de kandidaat expliciet voor deze functie kiezen?

Bij de inhoud van de functie dien je dus in ieder geval de volgende zaken op te nemen:

  • Een beschrijving van de werkdag
  • De verantwoordelijkheden
  • Een rijtje met de werkzaamheden
  • De taken
  • Unique Selling Point
De perfecte vacature

4. Functie eisen

Benoem alleen de functie eisen die je echt belangrijk vindt. Je kunt een mega lijst met eisen geven waaraan de perfecte kandidaat zou moeten voldoen, maar je moet ook realistisch blijven. Een kandidaat die aan al die eisen voldoet is er waarschijnlijk niet. Hoe meer eisen je stelt, hoe minder mensen zich hiermee identificeren en ontmoedigd raken om te reageren. Natuurlijk is het belangrijk om de opleiding, werkervaring, technische vaardigheden en certificering die nodig zijn voor de functie te benoemen.

Daarnaast kan je een aantal soft skills benoemen, dit zijn persoonlijke eigenschappen die ervoor zorgen dat iemand, bijvoorbeeld effectief kan communiceren. Tegenwoordig kennen we verschillende recruitment trends, waar soft skills er één van is.

Bij de functie eisen je vacature dien je dus in ieder geval de volgende zaken op te nemen:

  • Alleen de écht belangrijke eisen
  • Opleiding, werkervaring en eventuele technische vaardigheden en certificering die nodig zijn
  • Soft skills

5. Salaris en arbeidsvoorwaarden

Neem een salarisschaal op in de vacature. Kandidaten zoeken vaak gericht naar een vacature die bij hen past, maar ook gericht naar een vacature die voldoet aan hun salarisvereisten. Door dit direct in de vacature te vermelden weten kandidaten waar ze aan toe zijn en het verlaagd de drempel om te solliciteren.

Daarnaast benoem je de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Wat heb je een potentiële kandidaat te bieden? Door dit duidelijk te benoemen motiveer je meer kandidaten om te solliciteren voor de aantrekkelijke voordelen en arbeidsvoorwaarden. Je kunt hier onder andere punten benoemen, zoals: vakantiedagen, reiskostenvergoeding, flexibele werktijden en hybride werken.

Bij de salaris en arbeidsvoorwaarden dien je dus in ieder geval de volgende zaken op te nemen:

  • Salarisschaal
  • Belangrijkste arbeidsvoorwaarden
  • Bijvoorbeeld: vakantiedagen, reiskostenvergoeding en hybride werken

6. Organisatie en cultuur

Geef een indruk van de bedrijfscultuur, hoe is het om voor dit bedrijf te werken? Vertel niet alleen dat het bedrijf leuk is, maar ook waarom het bedrijf dan zo leuk is. Benoem, bijvoorbeeld de privé-werkbalans, de manier waarop medewerkers worden beoordeeld en de sfeer die in het bedrijf hangt. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te beschrijven waar het bedrijf voor staat, wat het bedrijf precies doet en wat jullie belangrijk vinden.

Ook het benoemen van collega’s in de tekst kan goed werken. Leg, bijvoorbeeld uit welke collega’s er in het team werken en benoem kort hun functie. Dit zorgt ervoor dat de vacature persoonlijker aanvoelt, omdat je al een klein inzichtje krijgt in met wie je zou gaan werken.

Bij het stuk over de organisatie dien je dus in ieder geval de volgende zaken op te nemen:

  • Bedrijfscultuur
  • Wat doet het bedrijf, waar staat het voor, wat vinden jullie belangrijk?
  • Collega’s in het team

7. Afsluiting

Naast dat je aandacht besteed aan de opening van de vacature is de afsluiting ook belangrijk. Je wilt dat iemand gaat solliciteren, dus een goede call-to-action is belangrijk om de potentiële kandidaat aan te zetten om te reageren. Hoewel het vanzelfsprekend lijkt om iemand te vragen om te solliciteren, is het toch belangrijk om te doen. Geef hierbij aan op welke manier je de sollicitatie het liefst binnenkrijgt, wil je een E-mail of wil je liever dat iemand een formulier onderaan de pagina invult? Beschrijf daarnaast wat je verwacht te ontvangen van de kandidaat, verwacht je een CV en een korte motivatie in het formulier, of wil je liever een uitgebreide motivatiebrief? Geef ook de optie om contact op te nemen om vragen te stellen, met een telefoonnummer of E-mailadres erbij vermeldt. Wanneer iemand twijfelt over een vacature, kan het fijn zijn als deze optie gelijk gegeven wordt en is de drempel lager om gelijk contact op te nemen.

Zorg ervoor dat de plaatsingsdatum en de sluitingsdatum van de vacature aan het einde vermeld staan. De plaatsingsdatum geeft inzicht in hoe lang de sollicitatieprocedure al bezig is. De sluitingsdatum kan de potentiële kandidaat een gevoel van urgentie geven, wat de doorslag kan geven in het besluit om te solliciteren.

In de afsluiting van je vacature dien je dus in ieder geval de volgende zaken op te nemen:

  • Een call-to-action
  • Contactgegens voor vragen
  • Een sluitingsdatum

Lay-out

Wanneer je dit frame ingevuld hebt met de informatie van jouw vacature, besteed dan nog wat aandacht aan de lay-out. Zorg ervoor dat je de vacature mooi opmaakt, dit zorgt ervoor dat de aandacht getrokken wordt en dat de vacature beter leesbaar is. Schrijf korte alinea’s, maak gebruik van subtitels, en maak gebruik van bulletpoints. Deze dingen zorgen ervoor dat de vacature goed leesbaar is, maar ook gemakkelijk scan baar is.

Conclusie

Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan het schrijven van een goede vacaturetekst, omdat dit zorgt voor betere zichtbaarheid. Hierdoor kom je sneller bij de juiste potentiële kandidaten terecht en zet je hen aan tot solliciteren. Belangrijk is daarbij om te letten op de leesbaarheid van de vacature, een goede opening, duidelijke inhoud en een afsluiting die aanzet tot actie.

 

Op zoek naar een partner die helpt bij jouw werving en selectie?

De HR experts van DIRECT Payrolling & Staffing schieten je graag te hulp als het gaat om jouw vacaturepagina(s). Wil je gratis en vrijblijvend advies? Dat kan!

  • Snel en professioneel
  • Binnen 24 uur op contract
  • Maatwerk oplossingen

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Back To Top