NBBU: gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden als uitgangspunt voor nieuwe cao-overleggen
De arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten dienen, met invoering van een nieuwe uitzend-cao, meer aan te sluiten op de arbeidsvoorwaarden die gelden bij opdrachtgevers. NBBU is eind maart 2022 begonnen met de nieuwe cao-onderhandelingen met de vakbonden. Niet alleen NBBU is begonnen met het indienen van voorstellen, ook de ABU heeft haar voorstellen ingediend. In dit artikel lees je de drie randvoorwaarden die essentieel zijn volgens de NBBU voor dit overleg.
Wat stelt de NBBU precies voor?
“De NBBU ziet uitzenden als de best gereguleerde vorm van flex en voelt zich verantwoordelijk voor het behoud en het versterken van de uitzendbranche. Om dit te bewerkstelligen wil de NBBU door uitwerking van het SER MLT-advies toewerken naar gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten”, zegt Bart-Jeroen Croll, cao-onderhandelaar namens de NBBU.
Uitwerking van SER-advies
In de arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten is de inlenersbeloning altijd al leidend geweest. Afgelopen jaren werden hier bovendien steeds meer elementen aan toegevoegd. Verbetering van de positie van de uitzendkracht moet er echter niet toe leiden dat er een verschuiving plaatsvindt richting minder gereguleerde vormen van flexwerk. Verdere uitwerking van het SER MLT-advies moet daarom gepaard gaan in samenhang met andere vormen van flexwerk én met oog voor het mkb.
Drie randvoorwaarden voor gelijke arbeidsvoorwaarden
Om gelijke arbeidsvoorwaarden hanteerbaar te houden, zijn 3 randvoorwaarden cruciaal. Uitvoerbaarheid, uitlegbaarheid en handhaafbaarheid zijn wat de NBBU betreft leidend bij het uitwerken van gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden.
Bron: NBBU, 2022
Plan een afspraak in voor een gratis consult
Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!
Joël Knuijver
Accountmanager