Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
flexwerker

Gratis ontwikkeltraject is ook bestemd voor flexwerkers

Laatste update op 22 april 2021 om 02:55 pm
Leestijd: 2 minuten

Werkgevers die een beroep deden op de tweede ronde van de NOW-regeling, verplichtten zich daarmee om hun werknemers te stimuleren aan bij- en omscholing te doen. Het kabinet denkt daarin mee door € 50 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor het aan de NOW verbonden crisisprogramma NL Leert Door. Als onderdeel van dit programma kunnen zowel werknemers in loondienst als flexwerkers en zzp’ers sinds 1 augustus gratis een ontwikkeltraject volgen bij een erkende loopbaanadviseur.

Het mes snijdt in dit geval duidelijk aan twee kanten. Onder de snel veranderende omstandigheden van dit moment is het voor bedrijven belangrijk om bij de tijd te blijven en de kennis en vaardigheden van hun medewerkers up-to-date te houden. Daardoor blijven ze flexibel, productief en duurzaam inzetbaar. Ook voor de toekomst van de medewerkers zijn zowel bij- en omscholing als ontwikkeltrajecten echter van vitaal belang. Hun kansen op de arbeidsmarkt worden daarmee tenslotte aanzienlijk vergroot.

Persoonlijk ontwikkelplan

Het gratis persoonlijk ontwikkeladvies is op gericht werknemers tijdens deze crisis een beter zicht te geven op hun kansen op ander of beter werk. Daarnaast krijgen de deelnemers professionele ondersteuning bij hun keuze voor de juiste (bij)scholing en tips bij het vinden van en het solliciteren naar een passende baan. Ieder traject wordt afgerond met een persoonlijk ontwikkelplan met alle acties die ondernomen kunnen worden om optimaal voorbereid te zijn op de toekomst.

Scholingstrajecten

Werkenden en werkzoekenden die willen deelnemen aan de regeling kunnen zich aanmelden bij een erkende loopbaanadviseur in de buurt. Zie voor de aanbevolen organisaties de site van NL Leert Door. De loopbaanadviseur vraagt vervolgens subsidie aan en zorgt tevens voor de administratieve afhandeling. Later dit jaar kunnen zowel werkenden als werkzoekenden op kosten van NL Leert Door tevens scholingstrajecten gaan volgen. Daarbij gaat het om korte cursussen, vakgerichte bijscholing of de eerste module van een langer omscholingstraject. Aan de uitwerking van deze regeling wordt nog gewerkt.

Geen overbodige luxe

Uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het crisisprogramma bepaald geen overbodige luxe is: het aantal banen in Nederland daalde in het tweede kwartaal met drie procent, oftewel met het ongekende aantal van 322.000 banen. “En dan gaat het nog om een geflatteerd beeld”, aldus een woordvoerder van het CBS. “Als gevolg van de coronacrisis kon in een deel van de banen tenslotte niet of minder gewerkt worden. Wanneer we de daadwerkelijke stand van zaken op de arbeidsmarkt willen weergeven, moeten we naar het totale aantal gewerkte uren kijken. Dat lag in het tweede kwartaal maar liefst 6,1% lager dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Ook dit is een daling die we nog niet eerder tegenkwamen.”

Flexwerkers

Het aantal flexwerkers lag in het tweede kwartaal 272.000 lager dan een jaar eerder. De aantallen vaste werknemers en zelfstandigen waren wel hoger. De teruggang in het aantal flexwerkers was voor het eerst groter dan de toename van het aantal vaste krachten en zzp’ers. Die laatste groep groeide wel, maar per saldo blijft het aantal werkenden dalen.

Benieuwd naar onze dienstverlening?

Kom in contact met ons experts en laat je adviseren.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top