Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen

Oudere werknemers steeds populairder op arbeidsmarkt

Leestijd: 4 minuten

Senioren die graag willen werken maar tot voor kort zonder werk zaten, profiteren volop van de huidige krapte op de arbeidsmarkt: bedrijven kijken aanzienlijk breder dan voorheen naar kandidaten en nemen steeds vaker oudere werknemers aan. Zaten er in 2015 nog 290.000 45-plussers werkloos thuis; in april van dit jaar waren dat er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog maar 96.000.

Navigeer snel naar

Volgens arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV heeft de krapte veel hardnekkige vooroordelen over oudere werknemers voor een groot deel weggenomen: “In het verleden waren bedrijven echt huiverig om met oudere werknemers in zee te gaan”, aldus Witjes. “Zo zouden senioren duurder, trager, ouderwetser, vergeetachtiger, vaker ziek en veel minder gemotiveerd zijn dan de jongere generaties. Ondanks de meest uiteenlopende inspanningen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om dit soort clichés definitief de wereld uit te helpen, lukte het niet bedrijven ervan te overtuigen om met oudere werknemers in zee te gaan. Dankzij de krappe arbeidsmarkt lijken werkgevers nu eindelijk om te zijn.”

“Bedrijven zien jongeren momenteel vaker dan ooit van baan veranderen en kiezen daarom voor de aanzienlijk grotere loyaliteit van senioren.”

Voortzetting samenwerking

In de optiek van Witjes betekent dat uiteraard niet dat alle vooroordelen over oudere werknemers nu plotseling helemaal de wereld uit zijn, maar hij constateert wel dat werkgevers die nu voor 50-plussers kiezen in de meeste gevallen bijzonder tevreden zijn en de samenwerking graag voortzetten. “Vergeet niet dat bedrijven vooral nu op zoek zijn naar stabiliteit”, aldus Witjes. “Ze zien jongeren momenteel vaker dan ooit van baan veranderen en kiezen daarom voor de aanzienlijk grotere loyaliteit van senioren. Natuurlijk is de huidige tendens vooral te danken aan de krappe arbeidsmarkt, maar ik verwacht dat de situatie ertoe leidt dat steeds meer bedrijven eindelijk gaan inzien dat oudere werknemers wel degelijk voor langere tijd van grote waarde kunnen zijn.”

Meerwaarde

Verschillende onderzoeken onder werkgevers die er, al dan niet noodgedwongen, voor kozen om oudere werknemers een kans te bieden, leiden tot de conclusie dat senioren op de arbeidsmarkt wel degelijk een meerwaarde voor bedrijven kunnen betekenen. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen op een rijtje.

Minder vaak ziek

Eén van de hardnekkige vooroordelen over oudere werknemers is dat ze vaker ziek zouden zijn dan hun jongere collega’s. Niets is echter minder waar: onderzoek van TNO toont aan dat het vooral met de psychische gezondheid van oudere werknemers in de meeste gevallen beter gesteld is dan die van jongeren. Zo worden jongere werknemers aanzienlijk vaker langdurig geveld door klachten als burn outs. Omdat oudere werknemers zowel in hun werk als privé minder onnodige risico’s nemen, blijft ook hun plotselinge uitval door lichamelijke klachten beperkt.

Maken team veelzijdiger

Door de kwaliteiten van jongeren en ouderen samen te brengen, worden je teams veelzijdiger en meer divers. Door het bieden van kansen aan oudere werknemers lever je bovendien een belangrijke bijdrage aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. En dat heeft weer een positieve uitstraling op het imago van je bedrijf.

Op en top gemotiveerd

Oudere werknemers halen meestal veel meer voldoening uit hun werk dan hun jongere collega’s. Ze zaten in veel gevallen noodgedwongen werkloos thuis en ervaren dat werk weer de nodige inhoud aan hun leven geeft. Dat maakt ze op en top gemotiveerd.

Bijzonder loyaal

Waar jonge werknemers volop bezig zijn met carrièreplanning en mede daarom om de haverklap van baan wisselen, is dat voor ouderen met hun pensioen in zicht totaal onbelangrijk. Hun loyaliteit is dan ook groot.

Financieel voordeel

Vaak wordt gedacht dat oudere werknemers duurder zijn, maar ook dat is in de meeste gevallen onterecht. Sterker nog; het in dienst nemen van oudere werknemers zou nog wel eens financieel voordelig uit kunnen pakken. Tot 2026 kunnen werkgevers die oudere werknemers in dienst nemen namelijk nog gebruikmaken van het loonkostenvoordeel (LKV), de vervanger van de voormalige premiekorting voor oudere werknemers. Deze tegemoetkoming voor senioren kan oplopen tot maximaal € 6000,- per jaar. Per werknemer kun je als werkgever drie jaar LKV ontvangen.

Stabiel en betrouwbaar

Oudere werknemers kunnen hun volledige aandacht op hun werk richten: ze hebben meestal geen inwonende kinderen meer, staan in de weekenden niet meer tot laat op de dansvloer en zijn niet meer continu druk met zaken als vacature alerts en socials op hun telefoon. Door hun minder inspannende leven is vroeg opstaan geen enkel probleem. Ze hebben daarnaast een groot verantwoordelijkheidsgevoel en de nodige levenservaring. Met andere woorden: het zijn in de meeste gevallen stabiele en betrouwbare werknemers.

Sociale vaardigheden

Door hun kennis en ervaring in hun omgang met collega’s en klanten blinken veel ouderen uit in sociale vaardigheden. Zo zijn ze vaak toleranter en diplomatieker dan hun jongere collega’s, komen ze hun afspraken beter na en kunnen ze in geval van eventuele problemen dankzij hun ervaring meestal uitstekend communiceren.

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top