Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
vacature Indeed

In 7 stappen een optimale vacature schrijven voor Indeed

Leestijd: 4 minuten

Elke maand opnieuw bezoeken meer dan 250 miljoen mensen de grootste vacaturebank van de wereld: Indeed. De missie van Indeed is simpel, ze willen werkzoekenden helpen de juiste vacatures te vinden. De vacatures op Indeed moeten daarom toegankelijk, helder en transparant zijn. Tussen al die honderden vacatures op Indeed wil je jouw vacature natuurlijk laten opvallen. Door rekening te houden met de punten die Indeed belangrijk vindt, zorg je er op een makkelijke manier al voor dat je hoger geplaatst wordt.

Het is dus verstandig om je eventuele vacaturetekst van je website niet simpelweg te copy-pasten, maar hier echt even aandacht aan te besteden. Daarnaast treft Indeed maatregelen om vacatureplaatsingen continue te monitoren. Het is daarom handig om er direct voor te zorgen dat je de juiste informatie geeft. In principe brengt het plaatsen van een vacature op Indeed geen kosten met zich mee, tenzij je ervoor kiest je vacature te sponsoren. Aan de hand van deze 7 stappen kun je een optimale vacaturetekst voor Indeed schrijven, zodat je zo goed mogelijk aan deze voorwaarden voldoet.

Navigeer snel naar

Stap 1. Duidelijke beknopte vacaturetitel

Voor Indeed is het belangrijk dat je vacaturetitel niet te lang en vooral duidelijk geformuleerd is. Indeed is een zoekmachine. Dit houdt in dat de vacaturebank vacatures koppelt aan de zoekopdrachten van werkzoekenden. Vermeld de vacaturetitel ook meerdere keren in de vacaturetekst, dit zorgt ervoor dat je sneller gekoppeld wordt aan de zoekopdracht.   

Volgens Indeed zoeken maar liefst 20% van alle openstaande vacatures (en dus werkgevers) naar een ‘enthousiaste’ kandidaat. Daarnaast zijn de woorden: flexibel, gepassioneerd en gedreven ook erg populair.

Stap 2. Werkzaamheden

Start met een sterke samenvatting van de functie die de aandacht trekt. Deze samenvatting moet de verwachtingen voor de functie geven. Vervolgens geef je een overzicht van de kerntaken van de functie. Deze lijst moet gedetailleerd, maar wel beknopt zijn. Geef daarna een duidelijke, gedetailleerde omschrijving van de dagelijkse werkzaamheden van de functie. Zorg ervoor dat je deze dusdanig goed beschrijft, dat het voor iedereen goed te begrijpen is.  

Recruitment marketing voor uitzendbureaus

De wereld van flex is veranderd: de arbeidsmarkt is krap en gekwalificeerde kandidaten zijn moeilijker te vinden. Is dit herkenbaar? Recruitment marketing kan je de uitkomst bieden. Lees er meer over in onze gratis gids.

Gids recruitment marketing
  • Benut jouw recruitment kennis potentieel volledig
  • Speel in op een nieuwe manier van recruiteren anno 2022
  • Genereer een continue stroom aan gekwalificeerde kandidaten

Stap 3. Beknopte kwalificaties en vaardigheden

Natuurlijk moet je beschrijven welke vaardigheden nodig zijn voor de desbetreffende functie en benoem je de opleiding, werkervaring en taakomschrijving. Hierbij kun je ook persoonlijkheidskenmerken toevoegen die je voor ogen hebt voor een succesvolle medewerker. Vermeldt hier ook eventuele certificaten of diploma’s waar de kandidaat over moet beschikken. Maar let er vooral op dat dit geen gigantische opsomming aan eisen wordt. Je bent misschien geneigd om elke eis op te noemen waarvan je hoopt dat een kandidaat aan voldoet. Een té lange lijst met eisen kan een kandidaat echter ontmoedigen om te solliciteren.  

Stap 4. Salaris

Het opgeven van het salaris is niet verplicht in Indeed. Echter is het beter om dit wel te doen. Kandidaten zoeken naar een baan die voldoet aan hun salarisvereiste, maar toch wordt het in veel vacatures niet benoemd. Uit gegevens van Indeed is gebleken dat sollicitanten voorkeur geven aan vacatures waarin het salaris wel duidelijk wordt vermeld. Dit maakt de drempel om over te gaan op solliciteren minder groot. Daarnaast zorgt het benoemen van het salaris in je vacaturetekst ervoor dat je je onderscheid van de vacatures die dit niet benoemen.  

vacature indeed

Stap 5. Goede basisinformatie

Het lijkt simpel, maar het wordt toch soms weinig aandacht aan besteed bij het schrijven van een pakkende vacaturetekst. Benoem, bijvoorbeeld de fysieke locatie van je bedrijf, ook als het gaat om een thuiswerkfunctie. Zorg er daarnaast voor dat je een werkend telefoonnummer vermeldt, dit maakt de drempel lager om contact op te nemen.   

Geef een indruk van de bedrijfscultuur. Schrijf geen zakelijk stukje tekst over wat je bedrijf doet. Schrijf daarentegen een vlotte tekst in de stijl die je ook gebruikt wanneer je tegen collega’s praat. Beschrijf hoe het is om voor je bedrijf te werken. Wees hierbij eerlijk, maar het wel belangrijk om niet te gaan overdrijven.  

Zorg er vooral voor dat je transparant en eerlijk bent in de informatie die je in de vacaturetekst geeft. Op deze manier trek je de beste kandidaten aan.  

Stap 6. Sollicitatieproces

Maak het sollicitatieproces toegankelijk, overzichtelijk en inclusief. Vacatures op Indeed moeten beschikbaar zijn voor alle gekwalificeerde kandidaten, ongeacht hun gender, seksuele geaardheid, ras en leeftijd. Zorg er dus voor dat je vacaturetekst geen woorden bevat die bevooroordeeld of discriminerend zijn, maar ook geen termen waarmee je bepaalde leeftijden of genders uitsluit.  

Daarnaast is het belangrijk dat het sollicitatieproces toegankelijk is. Eindig de vacaturetekst met een call-to-action om de werkzoekende te activeren om te solliciteren. Maak duidelijk hoe de kandidaat kan solliciteren. Het is hierbij belangrijk om te bepalen of je een cv en motivatiebrief wil ontvangen. In Indeed kan je selecteren dat een cv vereist is, het systeem zorgt er dan voor dat elke sollicitant een cv mee stuurt. Een motivatiebrief is bij Indeed zelf niet verplicht, dus als je deze wilt ontvangen moet je dit opnemen in je vacaturetekst.  

Door het vermelden van een uiterste datum creëer je een stok achter de deur om snel te reageren. De meeste reacties komen vaak vlak na publicatie en vlak voor de deadline binnen. 

Stap 7. Vergeet de screeningvragen niet

Je kunt gebruik maken van de gratis screeningvragen van Indeed. Op deze manier zorg je ervoor dat je alleen tijd kwijt bent aan het beoordelen van geschikte kandidaten. De kandidaten die, bijvoorbeeld niet over de minimale kwalificaties beschikken worden er direct al uitgefilterd. 

Als je een vacature gaat plaatsen op Indeed let dan op het feit dat je je e-mailadres dient te verifiëren. Je vacature is namelijk pas zichtbaar voor werkzoekenden als je de verificatie doet.

Conclusie

Met bovenstaande stappen kun je er dus op een gemakkelijke manier voor zorgen dat je vacature zo goed mogelijk vindbaar is op Indeed. Zorg dat je vacature toegankelijk, helder en transparant is en de opbouw van je vacaturetekst overzichtelijk is. Door rekening te houden met wat voor Indeed belangrijk is, kom je hoger in de lijst te staan en is de kans groter dat de juiste kandidaten reageren.

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Back To Top