Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
google for jobs

7 tips om jouw vacature op te laten vallen in Google for Jobs

Leestijd: 5 minuten

Google for Jobs – de bekende vacaturebank van Google – kwam in 2020 kwam naar Nederland en heeft direct het recruitmentlandschap veranderd. De rij vacatures van Google for Jobs is nu het eerste wat je ziet als je via Google op zoek gaat naar een nieuwe baan. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw vacature opvalt in die rij met vacatures? Met deze 7 tips kun je jouw vacatures optimaliseren om zo goed mogelijk te kunnen profiteren van Google for Jobs. 

73% van de werkzoekenden begint in Google bij het zoeken naar vacatures, volgens Careerbuilder. Veel van deze mensen zullen dus ook even door het lijstje van Google for Jobs scrollen. De beste matches komen bovenaan deze pagina te staan, niet degene met het grootste advertentiebudget. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je vacature zo compleet mogelijk is, zodat deze hoog geplaatst zal worden bij bepaalde zoektermen.  

Navigeer snel naar

Wat is Google for Jobs?

Voordat we ingaan op de mogelijkheden voor vacatures in Google for Jobs, is het goed om te weten wat Google for Jobs nu precies is. Simpel gezegd is het de vacaturebank van Google. Met andere woorden: een zoekmachine, puur gericht op vacatures. Het principe ervan werkt een beetje hetzelfde als Google Shopping. Je krijgt alleen geen producten te zien, maar vacatures. Door de prominente plek boven de organische zoekresultaten zorgt Google ervoor dat het een van de eerste dingen is die je tegenkomt. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat werkgevers en werkzoekenden elkaar sneller zullen vinden.  

google for jobs

De voordelen van Google for Jobs

Google for Jobs heeft veel voordelen met zich meegebracht. Eerst stonden vacaturesites bovenaan de eerste pagina van de zoekresultaten binnen Google. Wat ervoor zorgde dat vacatures op de eigen website minder snel gevonden werden. Met de komst van deze nieuwe vacaturebank is het makkelijk om de zichtbaarheid van je vacature te vergroten. Daarnaast hebben ook kleine bedrijven nu een kans om eigen vacatures te vervullen, zonder hulp van derde partijen. Ook voor werkzoekenden is het super makkelijk, de vacatures worden gefilterd weergegeven in een handig overzicht.  

Wanneer je als werkgever bijvoorbeeld nu al gebruik maakt van Indeed kan Google for Jobs een goede toevoeging zijn. Op deze manier vergroot je de kans dat je vacature door de passende persoon gevonden wordt, omdat hij op verschillende plaatsen te vinden is. Je leest hier hoe je een optimale vacaturetekst schrijft voor Indeed.

Hoe plaats je een vacature op Google for Jobs?

Google for Jobs blijft een zoekmachine, het is dus niet mogelijk om je vacature zelf op Google for Jobs te plaatsen. Door middel van gestructureerde data kan je ervoor zorgen dat jouw vacature in de vacaturebank zal verschijnen. Dit houdt in dat je je website of vacaturepagina op een bepaalde manier opbouwt, zodat Google deze kan indexeren. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken, die Google belangrijk vindt. Hieronder geven we 7 tips hoe je je vacaturetekst kunt laten opvallen in Google for Jobs.  

7 tips voor Google for Jobs

Tip 1. Google for Jobs wil alles weten

Hoe meer informatie je invult, hoe beter je vacature gefilterd en gevonden kan worden. Er zijn een aantal zaken die verplicht ingevuld moeten worden, dit zijn: 

  1. De datum van plaatsing 
  2. De omschrijving van de vacature 
  3. De naam van de organisatie 
  4. De locatie 
  5. De functietitel 
  6. De looptijd van de vacature 

Om je vacature verder te optimaliseren zijn er nog een aantal dingen die handig zijn om in te vullen, denk aan: het salaris vermelden, het soort dienstverband en bijvoorbeeld de woonplaats van de kandidaat wanneer deze op afstand zal gaan werken. 

Recruitment marketing voor uitzendbureaus

De wereld van flex is veranderd: de arbeidsmarkt is krap en gekwalificeerde kandidaten zijn moeilijker te vinden. Is dit herkenbaar? Recruitment marketing kan je de uitkomst bieden. Lees er meer over in onze gratis gids.

Gids recruitment marketing
  • Benut jouw recruitment kennis potentieel volledig
  • Speel in op een nieuwe manier van recruiteren anno 2022
  • Genereer een continue stroom aan gekwalificeerde kandidaten

Tip 2. Duidelijke functietitel

De functietitel is een van de belangrijkste ranking factoren. Gebruik geen vage, hippe functietitel, zoals: IT Ninja, maar zorg voor een duidelijke functietitel. Zorg dat de titel de lading dekt, overduidelijk is en compleet. Je kunt, bijvoorbeeld wel een toevoeging doen, zoals: parttime, fulltime of stage. Dit zorgt ervoor dat ook het dienstverband direct duidelijk is. Daarnaast is het bij de functietitel slim om rekening te houden met de zoekwoorden die een werkzoekende zou gebruiken. Waar zou een kandidaat op zoeken in Google? Zorg ervoor dat je deze woorden verwerkt in je titel.  

Tip 3. Zoekwoorden

Zoals we hierboven al genoemd hebben is het belangrijk om de juiste zoekwoorden te verwerken in je functietitel. Dit geldt niet alleen voor een pakkende functietitel, maar ook voor de rest van je pakkende vacaturetekst.  Op deze manier zorg je ervoor dat je naar boven komt, wanneer iemand deze zoekwoorden gebruikt en dat je vacature dus beter gevonden wordt. Denk hierbij ook aan eventuele synoniemen waar je op gevonden zou willen worden.  

google for jobs

Tip 4. Logo

Op dit moment staan er nog veel vacatures in Google for Jobs zonder bedrijfslogo. Dit is natuurlijk een gemiste kans! Je logo is één van de eerste dingen die mensen zien in een vacaturebank. Zorg er daarom voor dat ook je logo wordt geïndexeerd. In de afbeelding hierboven zie je een voorbeeld van hoe een vermelding eruitziet mét of zonder logo.

Tip 5. Pakkende inleiding

De inleiding van je vacature is direct zichtbaar in Google for Jobs. Zorg er dus voor dat dit een overtuigende tekst is die ervoor zorgt dat mensen verder gaan klikken, in plaats van dat ze verder scrollen.  

Tip 6. Benoem het salaris

Eerder benoemde we deze ook al kort, maar het is sterk aanbevolen om het salaris te vermelden in je vacature op Google for Jobs. Wanneer je geen salaris invult, daal je in de ranking. Benoem daarom het concrete salaris in euro’s of een bepaalde salarisrange in je vacaturetekst. In dit blog lees je meer over waarom het zo belangrijk is om het salaris concreet te vermelden in je vacaturetekst. 

Tip 7. Specifieke locatie

Het vermelden van de locatie is een van de vereiste van Google for Jobs. Het is hierbij belangrijk om de locatie zo specifiek mogelijk te vermelden. Dit zorgt er, namelijk voor dat je sneller als meest relevante vacature wordt gezien op basis van de locatie van de gebruiker.  

Conclusie

Het is dus vooral belangrijk om alle informatie zo specifiek mogelijk in te vullen in je vacature voor Google for Jobs. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker als beste resultaat wordt gezien en hoger komt te staan in de lijst. Daarnaast is de opbouw van de tekst ook belangrijk, zodat het overzichtelijk is en gemakkelijk te scannen.

>> Lees ook: Een kant en klare opbouw voor pakkende vacatureteksten

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Back To Top