Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Nieuws-NBBU-cao

Hoe ga je om met personeelstekort in een krappe arbeidsmarkt?

Laatste update op 12 januari 2023 om 11:06 am
  • Blog
Leestijd: 2 minuten

De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor ondernemers – groot en klein – nog altijd een grote uitdaging om personeel te vinden. Door te weinig personeel is de werkdruk van eigen personeel enorm hoog. Daarmee komt de continuïteit van bedrijven en het behalen van hun doelstellingen in gevaar.

Hoe ga je als (uitzend)ondernemer om met zo’n groot personeelstekort in een té krappe arbeidsmarkt? Wij staan uitgebreid stil bij de mogelijkheden die je hebt.

Navigeer snel naar

De krapte op de arbeidsmarkt raakt ook uitzendondernemingen en andere flexorganisaties. Door een lagere toestroom van nieuwe flexkrachten staat het verdienmodel onder druk. Daarnaast staat de branche ook nog voor andere uitdagingen, zoals digitalisering en een strengere wet- en regelgeving. Hoe je kan voorkomen dat je last krijgt van personeelstekort leggen we uit in de volgende drie punten.

Investeren in behoud van personeel

Medewerkers kunnen op dit moment overal wel aan het werk. Doorgaans was de rol van uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars vooral om klappen op te vangen bij het “piek-en-ziek” beleid, wanneer er sprake is van veel overwerk of vaste arbeidskrachten die uitvallen. Nu is de rol van uitzenden ook veel meer het vinden en binden van personeel. Dit kan door medewerkers meteen een vast contract aan te bieden in plaats van het zo lang mogelijk aaneenrijgen van tijdelijke contracten. Maar vergeet ook niet de secundaire arbeidsvoorwaarden. Medewerkers binden en boeien doe je niet alleen met goede primaire arbeidsvoorwaarden, maar zeker ook met een goed pensioen, reiskostenvergoeding of een eindejaarsuitkering.

Werknemers uit het buitenland

Het is en blijft een optie om hardwerkend personeel uit het buitenland in dienst te nemen. In het buitenland vind je misschien zelfs kandidaten die je hier niet vindt voor bepaalde beroepen in verschillende sectoren. Meer weten over hoe je kunt beginnen met bemiddelen in arbeidsmigranten? Download dan onze gratis gids.

Gids: Bemiddelen in Arbeidsmigranten

Bemiddelen in arbeidsmigranten behelst nogal wat. Denk aan voldoende goede huisvesting, soepele inschrijfprocedures, een welkom vestigingsklimaat en handhaving als misstanden zich voordoen. Deze gids geeft je antwoord op alle vragen.

Mock-up_Bemiddelen in Arbeidsmigranten
  • Hoe zien de verwachtingen in toestroom eruit?
  • Welke aandachtspunten dien je op het netvlies te houden?
  • Hoe profiteer je eenvoudig van een kostprijsvoordeel?

Flexibiliteit

Flexibele inzetbaarheid in de arbeidsmarkt loont. Dit houdt het bedrijfsleven wendbaar en biedt daarmee economische en tevens maatschappelijke voordelen. Door het coronavirus weten we hoe belangrijk het is om werk en vrije tijd te kunnen combineren en ruimte te maken voor jezelf als individu. Geef medewerkers ook de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze hun werk inrichten.

Backoffice uitbesteden

De backoffice afdeling kan gezien worden als de stabiele ondergrond van iedere ondernemer en zorgt voor draagvlak voor de werkzaamheden aan het front(office). Ben je benieuwd hoe het werkt om jouw backoffice dienstverlening uit te besteden aan een kundige partner óf ben je benieuwd wat de kosten hiervan zijn? Onze consultants staan voor je klaar om je verder te helpen.

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Lees meer over dit onderwerp:

Back To Top