Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-vakantiekrachten

WAB zorgt voor grote beroering in horecasector

Laatste update op 23 april 2021 om 08:23 am
Leestijd: 2 minuten

De naderende invoering van de WAB zorgt voor toenemende beroering in de horecasector. Omdat de nieuwe wetgeving een forse stijging van de sociale premies voor oproep- en invalkrachten en seizoenswerkers met zich meebrengt, is de horeca onevenredig veel duurder uit dan de meeste andere branches: in de horeca heeft plusminus zestig procent van alle werknemers een flexibel contract.

Tijdens een netwerkbijeenkomst van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vorige week in het Haagse Mauritshuis, waarbij ook premier Mark Rutte aanwezig was, bleek dat de zorgen onder de horecaondernemers bepaald niet ongegrond zijn. Zo rekende Camille Oostwegel jr. van de Limburgse hotelketen Oostwegel Collection de aanwezigen voor dat de WAB zijn bedrijf jaarlijks € 125.000,- gaat kosten. “De wet houdt geen rekening met de omstandigheden in de horeca”, aldus Oostwegel. “Ons bedrijf met vier hotels telt 380 medewerkers van wie er 150 een flexibel contract hebben. Een groot deel daarvan bestaat uit studenten en medewerkers die naast hun baan ook nog voor hun jonge gezin moeten zorgen. Medewerkers dus die helemaal geen vast contract willen.”

Versoepeling

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN en zelf ook horecaondernemer, becijferde dat de extra kosten voor de hele sector op om en nabij de 120 miljoen euro gaan uitkomen. “Het is nog maar de vraag of we die forse stijging van de loonsom aan onze gasten kunnen doorberekenen”, aldus de voorzitter. “Wij dringen bij minister Koolmees dan ook aan op een versoepeling van de regels voor de horeca. Zo zou ik het volkomen terecht vinden om de wet slechts op een deel van de tijdelijke werknemers toe te passen. Denk daarbij alleen al aan de seizoenswerkers. De aard van hun werk is tenslotte per definitie tijdelijk.”

Oplossing zoeken

Premier Rutte was kort en bondig in zijn reactie: “Ik vind een aandeel van zestig procent op de eerste plaats erg veel. Ondanks deze onbalans, snap ik ook de behoefte van het seizoenswerk in de horeca. Daar moeten we een oplossing voor zoeken. Temeer vanwege het enorme belang van de horeca voor de Nederlandse economie. De sector is een pullfactor van jewelste voor het toerisme en buitenlandse bedrijven.”

Grote werkgever

Tijdens de bijeenkomst werd tevens een onderzoek over het belang van de horeca voor de Nederlandse economie gepresenteerd. Uit deze analyse blijkt dat het aantal werkenden in de horeca (+ 28%) en de economische toegevoegde waarde (+ 61%) sterker stegen dan het gemiddelde van de Nederlandse economie. Met 448.000 werkzame personen is de horeca een van de grootste werkgevers van het land. Waar het aantal werkzame personen in de hele Nederlandse economie in de afgelopen tien jaar met slechts vijf procent steeg, was in de horeca sprake van een toename van bijna dertig procent. De toegevoegde waarde van de horeca steeg in die periode van negen naar vijftien miljard euro. Daarmee is de toegevoegde waarde van de horeca inmiddels groter dan die van de landbouw, bosbouw en visserij bij elkaar (dertien miljard).

In contact komen?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top