Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-ondernemer

Overheid start voorlichtingscampagne over WAB

Laatste update op 23 april 2021 om 08:24 am
Leestijd: 2 minuten

Nog amper twee maanden en dan treedt de Wet arbeidsmarkt in balans definitief in werking. Om werkgevers zo goed mogelijk over alle facetten van de WAB te informeren, is de overheid een voorlichtingscampagne gestart. Voor de campagne worden radio en social media ingezet. Verder worden op strategische locaties posters opgehangen en werd een checklist opgesteld met alle punten waarmee werkgevers aan de slag moeten.

De campagne is bepaald geen overbodige luxe, want uit recent onderzoek van Manpower blijkt dat een derde van het bedrijfsleven stelt nog nooit van de WAB gehoord te hebben. Bijna de helft van de ondervraagden (517 werkgevers en HR-managers) zegt geen flauw idee te hebben wanneer de wet van kracht wordt. Van de ondervraagden die wel weet hebben van de WAB, geeft een kwart aan de inhoud van de nieuwe arbeidswet niet of nauwelijks te kennen.

Pittige budgetuitdaging

Janine Bos, directeur van Manpower, is onaangenaam verrast door het feit dat er nog steeds bedrijven zijn die zich nu nog niet goed op de WAB hebben voorbereid. “Neem alleen al de veranderingen met betrekking tot de oproepkrachten als voorbeeld,” aldus Bos, “Werkgevers moeten hen 1 januari een nieuw aanbod doen op basis van het aantal in dit jaar gewerkte uren. Houden ze daar vooraf geen rekening mee, dan starten ze 2020 meteen met een pittige budgetuitdaging.” Volgens Bos is er echter nog hoop: “Het is enerzijds natuurlijk triest dat slechts 32% van de ondervraagden weet welke gevolgen de WAB voor hun bedrijf heeft, maar anderzijds is het hoopgevend dat tweederde van de respondenten aangeeft informatie over de wet te hebben opgezocht, of dit op korte termijn te gaan doen.

Checklist

Vooral voor werkgevers die zich nog steeds niet echt in de WAB en de gevolgen daarvan verdiept hebben, stelde de overheid de volgende checklist samen:

Hoge of lage WW-premie

Vanaf 1 januari geldt een lage WW-premie voor werknemers in vaste dienst. Voor werknemers met een flexibel contract moet een hoge WW-premie worden betaald. Ook voor werknemers die jonger zijn dan 21 jaar en niet meer dan 12 uur per week werken, mogen werkgevers het lagere percentage hanteren, ook als sprake is van een tijdelijk contract. Let op: vermeld de aard van de arbeidsovereenkomst op de loonstrook (bepaalde of onbepaalde tijd).

Oproepkrachten: aanbod voor vaste uren na 12 maanden

Vanaf 1 januari moet u oproepkrachten die u langer dan 12 maanden in dienst heeft, een aanbod doen voor een vast aantal uren. Dat aanbod moet een arbeidsomvang zijn gelijk aan het aantal uren dat de oproepkracht in het afgelopen jaar gemiddeld heeft gewerkt. Stel dat een oproepkracht, achteraf berekend, gemiddeld 15 uur per week heeft gewerkt, dan moet hem een arbeidsomvang van 15 vaste uren per week worden aangeboden.

Transitievergoeding vanaf de 1e werkdag

Werknemers krijgen vanaf de eerste dag recht op een transitievergoeding (ontslagvergoeding), ook tijdens de proeftijd. Het maakt dan niet meer uit hoe lang de arbeidsovereenkomst heeft geduurd.

Payrollwerkgevers: arbeidsvoorwaarden worden gelijk

Als payrollwerkgever moet u zorgen dat uw payrollwerknemers vanaf 1 januari dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als medewerkers die werken bij het bedrijf waar uw payrollwerknemer werkt.

In contact komen?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top