Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-wet-WAB-boeken

Hoge Raad maakt einde aan slapende dienstverbanden

Laatste update op 23 april 2021 om 08:23 am
Leestijd: 2 minuten

De Hoge Raad heeft beslist dat bedrijven werknemers die langdurig ziek zijn en niet meer bij hun werkgever aan het werk kunnen komen, niet jarenlang tegen hun zin in dienst gehouden mogen worden. Talloze werkgevers maakten tot op heden gebruik van deze zogeheten slapende dienstverbanden om op die manier aan betaling van een transitievergoeding te ontkomen. De hoogste rechter maakt nu definitief een einde aan deze praktijken.

De kwestie kwam bij de Hoge Raad terecht na vragen van de rechtbank in Limburg. Die behandelde een zaak van een werknemer die met zo’n slapend dienstverband te maken had en al langere tijd geen loon meer ontving. De werknemer in kwestie eiste van zijn werkgever een schadevergoeding.

Per geval bekijken

Of die vergoeding toegewezen wordt, is aan de rechtbank in Limburg die de zaak voortzet en bij zijn uitspraak gebruikmaakt van de antwoorden van de Hoge Raad. Die vlieger gaat ook op voor andere rechters die met soortgelijke zaken geconfronteerd worden. De Hoge Raad is van mening dat de kwestie per geval bekeken dient te worden. De hoogste rechter vindt namelijk dat de situatie anders kan zijn wanneer een werkgever gerechtvaardigde belangen heeft om de betreffende werknemer toch in dienst te houden, bijvoorbeeld als er wel degelijk sprake is van een reëel uitzicht op terugkeer in het werkproces.

Compensatie

Werkevers mogen medewerkers die ziek zijn de eerste twee jaar niet ontslaan en moeten het salaris dus doorbetalen. Na die twee jaar stopt de verplichting van de loondoorbetaling en kan de werknemer ontslagen worden. De werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. Bij de formulering van zijn antwoord hield de Hoge Raad al rekening met het feit dat werkgevers vanaf volgend jaar april wettelijk voor die transitievergoeding gecompenseerd worden.

Verheugde reacties vakbonden

Vakbonden CNV en FNV zijn bijzonder blij met de uitspraak van de Hoge Raad. “Duizenden werknemers zitten momenteel onterecht gevangen in een slapend dienstverband”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hij roept werkgevers op om alle slapende dienstverbanden nog voor het einde van dit jaar op een nette manier te beëindigen. Eerder kondigde de bond al aan rechtszaken aan te gaan spannen om zieke en arbeidsongeschikte werknemers met slapende dienstverbanden en spookcontracten te helpen. Dat is nu dus niet meer nodig. Over hoeveel werknemers het gaat, bestaan overigens geen exacte cijfers, maar ook FNV zegt enkele honderden leden die in deze situatie verkeren bij te staan. Omdat werkgevers met ingang van volgend jaar april gecompenseerd worden voor de transitievergoeding, is er volgens de vakbond geen enkele reden meer om zieke werknemers hun transitievergoeding te onthouden. “Werkgevers moeten nu zo snel mogelijk de uitspraak opvolgen en de dienstverbanden beëindigen”, aldus een woordvoerder, “uiteraard inclusief betaling van de transitievergoeding.”

Geen goed werkgeverschap

Advocaat-generaal Ruth de Bock gaf naar aanleiding van prejudiciële vragen over deze kwestie in september al het advies dat ‘werkgevers arbeidsongeschikte werknemers niet onnodig in dienst mogen houden om zo onder betaling van een ontslagvergoeding uit te komen’. Dit advies is nu dus definitief door de Hoge Raad overgenomen. De raad acht de slapende dienstverbanden niet rijmen met goed werkgeverschap.

In contact komen?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top