WAB: nog steeds veel onduidelijkheid en kritiek
RTL Z meldt dat er onder zowel werkgevers als flexwerkers nog veel onduidelijkheid bestaat over de WAB, de nieuwe arbeidsmarktwet die over enkele dagen definitief van kracht wordt. Waar veel werkgevers bang zijn voor een sterke verhoging van de loonkosten, vrezen uitzendkrachten en werknemers met een payrollcontract hun baan kwijt te raken. In een groot aantal gevallen is dat helaas al gebeurd.
Voor hun special ‘WABlief?’ spraken redacteuren van RTL Z de afgelopen tijd tientallen arbeidsmarktexperts, werkgevers en werknemers over de WAB. Naast veel onduidelijkheid blijken er ook nog steeds bergen kritiek op de WAB te bestaan. Waar de nieuwe wetgeving de flexwerker meer zekerheid zou moeten bieden, worden momenteel talloze uitzendkrachten en payrollers de laan uitgestuurd.
Nevenschade
Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees zegt dat ‘zuur’ te vinden voor de betreffende flexwerkers, maar ziet het feit dat mensen hun werk kwijtraken als ‘een tijdelijk probleem dat zich nu eenmaal voordoet bij de invoering van een nieuwe wet’. “De arbeidsmarkt moet zich nog naar de nieuwe wetgeving zetten”, aldus de minister. “Het feit dat veel flexwerkers nu in onzekerheid verkeren, is dan ook niets meer of minder dan een typisch geval van nevenschade.”
Te snel ingevoerd
Een ander veelgehoord punt van kritiek is dat de WAB te snel ingevoerd zou worden. Op dit moment doet een groep wetenschappers onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap onderzoek naar de arbeidsmarkt en de daarmee samenhangende wetgeving. Veel direct betrokkenen vinden het vreemd dat de nieuwe wetgeving wordt ingevoerd nog voordat de commissie Borstlap de conclusies heeft gepresenteerd. “De nieuwe wet plakt hooguit wat pleisters in afwachting van de definitieve diagnose”, aldus een werkgever. “Minister Koolmees had toch beter iets meer geduld kunnen hebben om vervolgens met een integrale aanpak van de problemen op de arbeidsmarkt te komen?”
Grote tweedeling
De verantwoordelijke minister zegt die kritiek deels wel te herkennen. “Er zit dan ook wel een kern van waarheid in”, aldus Koolmees, “maar de problemen op de arbeidsmarkt zijn dermate ernstig dat snelle actie nu eenmaal vereist is. De tweedeling tussen mensen met een vast contract en mensen met een flexibel dienstverband is veel te groot en moet dus bestreden worden. Het is tenslotte niet eerlijk dat je als flexwerker exact hetzelfde werk doet als je collega in vaste dienst en dan toch slechtere arbeidsvoorwaarden hebt. Daarom hopen we het als kabinet voor werkgevers aantrekkelijker te maken om medewerkers eerder een vaste aanstelling te geven.”
Eerder afscheid nemen
Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers betwijfelt of dat ooit gaat lukken: “Je kunt niet op alle niveaus van de arbeidsmarkt zo maar even snel contracten voor onbepaalde tijd aanbieden. Dus wat gebeurt er? Inderdaad, er wordt eerder afscheid genomen. Om de WAB te ontlopen vervangen werkgevers de ene flexwerker voor de andere. Kijk bijvoorbeeld maar eens wat er bij de ANWB gebeurt. Daar krijgen per 1 januari weliswaar tachtig uitzendkrachten een vast contract, maar kunnen er tegelijkertijd ook honderd noodgedwongen vertrekken.”
Meer vastigheid
In het geval van de ANWB gaat het om uitzendkrachten die actief zijn in de winkels. Om die flexwerkers meer vastigheid te bieden, schrijft de WAB voor dat een werkgever een werknemer na twaalf maanden flexwerk een aanbod moet doen voor een vast aantal uren dat niet lager mag zijn dan het gemiddelde van het afgelopen jaar. Bij de ANWB pakt dat voor tachtig uitzendkrachten prima uit: ze krijgen een vast contract aangeboden voor minimaal het aantal uren dat ze al maakten. Voor honderd andere uitzendkrachten betekent dat echter einde oefening. Ze kunnen per 1 januari op zoek naar een nieuwe baan.
Flexibele schil
Daan Coret, commercieel manager retail van de ANWB: “Dat is niet omdat we die mensen niet meer nodig hebben, maar deze groep werkte een vast aantal uren per week; uren waaraan we als ANWB niet willen vastzitten. Simpelweg omdat we die medewerkers lang niet altijd zoveel uur nodig hebben. Omdat we ze niet mogen terugzetten in het aantal uren, kunnen we helaas niet anders dan afscheid van ze nemen. Het wrange is dat we nu wel nieuwe uitzendkrachten moeten gaan zoeken om hetzelfde werk te gaan doen. We kunnen als organisatie tenslotte niet zonder flexibele schil.”
Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.