Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-thuiswerken

Nieuwe cao voor uitzendbranche 30 december van kracht!

Laatste update op 23 april 2021 om 08:22 am
Leestijd: 2 minuten

Enkele maanden terug bereikten de NBBU en ABU met de bonden een akkoord over een geharmoniseerde cao voor de uitzendsector. Waar een paar wijzigingen al per 1 september in werking traden, wordt de geheel vernieuwde cao maandag 30 december aanstaande van kracht. De positie van de uitzendkrachten gaat er met ingang van die datum aanzienlijk op vooruit. Zo wordt hun rechtspositie aanzienlijk verbeterd en krijgen ze meer werkzekerheid. De nieuwe cao heeft een looptijd tot en met 31 mei 2021.

NBBU-directeur Marco Bastian vindt het nog steeds prachtig dat het akkoord met de bonden er na ellenlange onderhandelingen uiteindelijk kwam. “De nieuwe en sterk vereenvoudigde cao betekent tenslotte winst voor alle betrokken partijen”, aldus Bastian. “Zowel de uitzendorganisaties als de opdrachtgevers en uitzendkrachten hebben alle reden om blij te zijn met het bereikte resultaat: één pakket arbeidsvoorwaarden voor alle uitzendkrachten in Nederland. Met andere woorden: met deze grootste cao-herziening van de afgelopen 25 jaar zijn we erin geslaagd een gelijk speelveld te creëren.”

Sneller opbouwen van rechten

Een van de grootste veranderingen is dat uitzendkrachten onder de nieuwe cao sneller rechten opbouwen in de verschillende fasen van het uitzenden. Dat kan bijvoorbeeld als een uitzendkracht via een andere uitzender aan de slag gaat bij dezelfde opdrachtgever. Repeterende dag- en weekcontracten zijn straks niet meer mogelijk.

Betere inlenersbeloning

Werkgevers verbeteren onder de nieuwe cao bovendien de zogenoemde inlenersbeloning. Uitzendkrachten krijgen toeslagen voor fysiek en zwaar werk en een vergoeding van reisuren als dat ook het geval is bij de inlener. Verder kunnen uitzendkrachten hun werkervaring sneller verzilveren en krijgen zij betere garanties op inkomenszekerheid bij het wegvallen van uitzendwerk.

Duurzame inzetbaarheid

Verder voorziet de nieuwe cao onder andere in meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Thema’s zoals het bevorderen van gezondheid van gezond en veilig werken en het stimuleren van goed werkgeverschap komen nadrukkelijk aan bod. Om die doelstellingen te bereiken werd de scholingsbestedingsverplichting omgezet naar een bestedingsverplichting voor de bevordering van duurzame inzetbaarheid.

In contact komen?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top