Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-WAB

3 veelgemaakte denkfouten rondom de WAB

Laatste update op 23 april 2021 om 08:21 am
Leestijd: 2 minuten

Het is verreweg de meeste ondernemers inmiddels wel duidelijk dat de WAB bedoeld is om de kloof tussen vaste dienstverbanden en flexibele contracten een stuk kleiner te maken, maar ondertussen zijn ze duidelijk nog niet gewend aan de brij aan nieuwe regels die met ingang van het nieuwe jaar op ze afkomt. De arbeidsjuristen van DAS bieden de helpende hand en zetten drie veelgemaakte denkfouten rondom de wet op een rijtje. Voorkomen is tenslotte nog steeds beter dan genezen!

Transitievergoeding

De eerste denkfout die de juristen van DAS veelvuldig tegenkomen, heeft betrekking op de transitievergoeding. Veel ondernemers gaan er vanuit dat er een overgangsrecht geldt voor de transitievergoeding bij tijdelijke contracten die aflopen in 2020, maar al in 2019 zijn aangegaan. Dat is echter een misvatting: als een dienstverband in 2020 door de werkgever wordt beëindigd of niet wordt verlengd, dan heeft de werknemer recht op een transitievergoeding vanaf de eerste dag van het dienstverband. Er is hiervoor dus géén overgangsregeling in het leven geroepen.

Oproepkrachten

Werkgevers moeten oproepkrachten voortaan elk jaar een schriftelijk aanbod doen met een vaste urenomvang, gebaseerd op het aantal gemiddeld gewerkte uren in de afgelopen twaalf maanden. Heb je als werkgever iemand eind 2019 bijvoorbeeld een schriftelijk aanbod gegeven van 15 uur per maand en heeft de werknemer in kwestie over de laatste twaalf maanden gemiddeld twintig uur per maand gewerkt? Dan ben je verplicht hem of haar vanaf 1 januari 2020 een aanbod te doen voor een vaste urenomvang van twintig uur per week. Oproepkrachten die op 1 januari 2020 al minimaal een jaar in dienst zijn, moeten uiterlijk op 1 februari 2020 zo’n aanbod krijgen. Als je dat aanbod als ondernemer niet op tijd doet, kunnen oproepkrachten met terugwerkende kracht loon over deze extra uren opeisen.

Ketenregeling

Een werkgever mag nu, voordat er automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat, maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd sluiten in een periode van maximaal twee jaar. Vanaf 1 januari 2020 wordt die termijn van twee jaar verruimd naar drie jaar. De nieuwe regels met betrekking tot de ketenregeling treden op 1 januari 2020 onmiddellijk in werking. Dat betekent dat op een arbeidsovereenkomst die eindigt op of na 1 januari 2020 een ketenbepaling van drie jaar van toepassing is, ook als het contract vóór 1 januari 2020 is aangegaan. Veel ondernemers maken de denkfout dat de ingangsdatum van het contract het uitgangspunt is, maar dat uitgangspunt is toch echt de einddatum!

Meer informatie over de WAB?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top