Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-mannen-zakelijk

Minister Koolmees: ‘WAB is nog maar de grondverf’

Laatste update op 23 april 2021 om 08:22 am
Leestijd: 2 minuten

De Wet arbeidsmarkt in Balans werd pas een half jaar geleden door de Eerste Kamer aangenomen, maar in een interview met NU.nl kondigt minister Wouter Koolmees aan dat de volgende grote aanpassing van de arbeidsmarkt nu al weer in de maak is. “De kostenverschillen tussen vast en flex zijn in de toekomst in de toekomst onhoudbaar”, aldus de bewindsman. “Mijn handen jeuken om de arbeidsmarkt een stuk logischer te maken. De WAB is dan ook nog maar de grondverf.”

Nu Koolmees het pensioenhoofdstuk door het uitstel van de dreigende kortingen voor even heeft kunnen afsluiten, kan hij zich weer volledig op de herziening van de arbeidsmarkt focussen. Dat alles met het heilige doel de verschillen tussen werknemers met een flexverband en die in vast dienstverband verder te verkleinen. Dat is volgens de minister hard nodig, want die verschillen zijn, om in zijn eigen woorden te spreken, ‘kolossaal’. Daarnaast wil hij snel aan de slag met de veelbesproken situatie van de zzp’er. “Dé zzp’er? Die bestaat niet!”, zo verkondigt Koolmees al sinds zijn toetreding tot het kabinet.

Onlogisch

In het interview legt de minister aan de hand van een werkbezoek aan een tomatenkweker in het Westland uit waarom de arbeidsmarkt in zijn optiek onlogisch is: “Bij die kweker waren tien werknemers in dienst, van wie vijf via een uitzendbureau, drie in vaste dienst en twee zzp’ers. Hoe kan het dat zij allemaal hetzelfde werk doen? Dat is toch niet logisch? Contractvormen als flex, vast, payrolling, zzp en contracting sluiten niet per se aan bij de aard van het werk. En ook niet bij de manier waarop wij werknemers willen beschermen tegen arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.”

Commissie Borstlap

Koolmees zegt naar een systeem te streven dat voor alle soorten werknemers passend is. “Mensen willen zekerheid, maar vinden het ook fijn om als zzp’er te werken”, aldus de minister. Hij heeft zeker vastomlijnde ideeën over hoe de ideale arbeidsmarkt er in zijn ogen uitziet, maar houdt die voorlopig nog onder de pet. “Ik wacht met het ventileren van mijn ideeën totdat de commissie Borstlap met een advies komt.”

Meer weten?

Wil je het hele interview met de minister teruglezen? Klik dan hier. Klik hier wanneer je meer wil weten over de WAB en op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen.

In contact komen?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top