Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-zakelijk

Fiscus gaat scherper controleren op handhaving wet DBA

Laatste update op 23 april 2021 om 08:22 am
Leestijd: 3 minuten

Minister Koolmees heeft de Tweede Kamer laten weten dat de Belastingdienst tot 1 januari 2021 blijft toezien op nalevering van de wet DBA. Op die datum moet de nieuwe regelgeving omtrent zzp’ers in werking treden. Vanaf 1 januari komend jaar gaat de fiscus wel scherper optreden tegen schijnzelfstandigheid. Er wordt dan beboet bij zowel kwaadwillendheid als bij het te laat of onvoldoende opvolgen van aanwijzingen.

Om het geheugen nog even op te frissen; op 1 mei 2016 werd de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) van kracht. Daarmee kwam een einde aan de VAR voor zzp’ers en kunnen zzp’ers en hun opdrachtgevers bij het aangaan van een opdracht voortaan een modelovereenkomst sluiten.

Belangrijke positie

Het kabinet is van mening dat zzp’ers een belangrijke positie op de arbeidsmarkt bekleden. Minister Koolmees en staatssecretaris Snel willen deze grote groep ondernemers dan ook de ruimte geven om te ondernemen, maar vinden het ook belangrijk dat ze een welbewuste keuze voor het ondernemerschap maken en niet in een situatie van schijnzelfstandigheid belanden. Bovendien willen ze een einde maken aan de situatie dat zzp’ers vaak tegen een dermate laag tarief werken dat ze zich geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen veroorloven. Ook pensioenopbouw behoort in veel gevallen niet tot de mogelijkheden.

Concurrentienadeel

Aan de andere kant wil het kabinet een einde maken aan het concurrentienadeel dat bedrijven ondervinden die zich aan de regels houden omdat andere bedrijven gebruikmaken van handige constructies om lonen te drukken en risico’s af te wentelen. Koolmees en Snel vinden dat vaste werknemers, flexwerkers en zzp’er op de werkvloer zeker geen concurrenten mogen zijn. Met de wet DBA wilden ze daarom duidelijkheid scheppen over de vraag wanneer er al dan niet sprake is van een dienstbetrekking. Als snel bleek echter dat de wet juist veel onrust onder zowel zzp’ers als opdrachtgevers veroorzaakte. Vandaar dat het kabinet nu inzet op nieuwe wetgeving per 1 januari 2021.

Kwaadwillenden

Tot die tijd wordt de opschorting van de handhaving verlengd en blijft de huidige situatie voor opdrachtgevers en opdrachtnemers onveranderd. Zij krijgen geen boetes en naheffingen. Wel kunnen ze in afwachting van nieuwe wetgeving en bij onzekerheid altijd contact opnemen met de Belastingdienst om afspraken te maken. Bij kwaadwillenden handhaaft de Belastingdienst wel. De handhaving richt zich niet langer alleen op de ernstigste gevallen, maar ook op de andere kwaadwillenden. Het kabinet geeft hiermee gehoor aan de toenemende onvrede over mogelijke schijnzelfstandigheid.

Webmodule

In hun vierde voortgangsbrief ‘Werken als zelfstandige’ die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, staatssecretaris Snel van Financiën en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat onlangs aan de Tweede Kamer stuurden, schrijven de bewindslieden dat de ontwikkeling van de webmodule die bedrijven die een zzp’er willen inhuren straks vooraf kunnen invullen in een vergevorderd stadium verkeert. Inmiddels is na uitgebreid onderzoek een twee testfase in gang gezet.

‘De zzp’er bestaat niet’

Minister Koolmees: “De onderliggende vraag is: voor welke opdracht vinden we nu dat je een zzp’er kunt vragen? Deze discussie is eigenlijk nooit echt goed gevoerd. Er is altijd in techniek over gesproken (VAR/DBA), of in emotie. En met het uitgangspunt dat alle zzp’ers hetzelfde zijn. Maar de zzp’er bestaat niet. We gaan als kabinet daarom een breed gesprek voeren. Over de wetgeving en jurisprudentie en hoe dat uitpakt en met oog voor de veranderende samenleving”, aldus de minister. Dit betekent overigens niet dat er altijd een voor iedereen wenselijke uitkomst komt. Koolmees: “We werken aan de nieuwe wet- en regelgeving omdat we ook echt zorgelijke trends zien, zoals de onbedoelde concurrentie tussen werknemers en zzp’ers, tussen MKB en zzp en zzp’ers onderling. We kunnen niet stilzitten.’’

Minimumtarief

In het eerste kwartaal van volgend jaar wil het kabinet de uitkomsten van de testfase naar de Tweede Kamer sturen. Naast de webmodule komt er ook andere wet- en regelgeving. Zo komt er voor zzp’ers een minimumtarief van € 16,- per uur en kunnen zzp’ers die meer dan € 75,- per uur verdienen straks voor maximaal een jaar een zelfstandigenverklaring opstellen in overleg met de opdrachtgever. Het betreffende wetsvoorstel is momenteel in internetconsultatie.

In contact komen?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top