Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-uitzendondernemer

Tegenstanders WAB presenteren nieuwe website

Laatste update op 23 april 2021 om 08:19 am
Leestijd: 2 minuten

Een aantal overkoepelende organisaties van branches waarin veel met flexibel personeel wordt gewerkt, onder andere de horeca, recreatiesector, retail en de land- en tuinbouw, zijn nog steeds tegen de WAB. Nu de wet er eenmaal is, willen ze graag weten wat de ervaringen van ondernemers met de nieuwe wetgeving is. Die ervaringen kunnen ze vanaf heden delen op de website www.werktdewabvoorjou.nl.

Onder het motto ‘Zo werkt het niet’ voerden duizenden ondernemers die niet zonder flexibele personeel kunnen al eerder actie tegen de komst van de WAB. Ze probeerden minister Koolmees en consorten ervan te overtuigen dat de nieuwe wetgeving in verschillende branches wel eens catastrofale gevolgen zou kunnen hebben. “Tijdelijk werk wordt door de WAB niet alleen veel duurder, maar valt bovendien amper meer te plannen”, aldus de actievoerders. “Tijdelijk werk is voor ons geen keuze, maar niets meer of minder dan de enige optie. Werk dat afhankelijk is van seizoenen en daardoor altijd met pieken en dalen te maken heeft, laat zich niet vatten in een vast dienstverband.”

Hoge WW-premie

Helemaal zonder resultaat was die campagne overigens niet: de protesterende ondernemers kregen het uiteindelijk voor elkaar dat jongeren tot 21 jaar met een bijbaan van maximaal 12 uur per week niet onder het hoge WW-tarief vallen. Over het seizoenswerk is echter nog geen definitief ei gelegd. Op dit moment valt seizoenswerk op basis van een flexibel contract onder de hoge WW-premie. de betreffende ondernemers leggen zich daar uiteraard niet zo maar bij neer. “Wij gaan die werknemers toch nooit in vaste dienst nemen?” aldus een woordvoerder. “Er is tenslotte maar voor een paar maanden per jaar werk. Dat is nu eenmaal een vaststaand feit. Dan is het toch niet eerlijk dat we toch bestraft worden met een hoge WW-premie? Die premie gaat ons per individuele ondernemer tot wel tienduizenden euro’s per jaar kosten.”

Werkt de WAB?

Behalve ruimte om ervaringen te delen, bevat de site uiteraard ook de nodige informatie over de verschillende onderdelen van de wet. De initiatiefnemers hopen met de site een vinger aan de pols te houden. Daarnaast willen ze met de reacties van de ondernemers in de hand het kabinet duidelijk maken welke onderdelen van de WAB eventueel wél werken, maar vooral ook: welke onderdelen niet.

In contact komen met een van onze consultants?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top