Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-flexwerker

‘WAB maakt horecabezoek onnodig veel duurder’

Laatste update op 23 april 2021 om 08:19 am
Leestijd: 3 minuten

Uit cijfers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) blijkt dat het einde van de groei van de sector in zicht is. Volgens voorzitter Robèr Willemsen wordt horecabezoek de komende tijd ‘onnodig veel duurder’. Grootste boosdoeners zijn de komst van de WAB en het toenemende personeelstekort. “Vooral de kostenstijgingen door de nieuwe wetgeving zorgen ervoor dat de marges steeds verder onder druk komen te staan”, aldus Willemsen.

Vorig jaar vertoonde de sector een omzetgroei van 3,5%: van ruim 22,7 naar 23,5 miljard. Dat lijken op het eerste gezicht mooie cijfers, maar niets is minder waar: in 2018 bedroeg de groei nog 6,8%. Desondanks blijkt uit een onderzoek onder horecaondernemers dat 64% nog steeds vertrouwen heeft in het nieuwe jaar. Ze gaan er echter wel vanuit dat de resultaten gaan afnemen. In die mate zelfs dat sommigen aangeven er echt wakker van te liggen. Daarbij wordt de WAB als verreweg de grootste bedreiging gezien.

Waakzaamheid geboden

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: De horeca staat er nog steeds goed voor, maar het wordt steeds duidelijker dat waakzaamheid geboden is. Ik ben blij dat veel horecaondernemers nog steeds positief naar de toekomst kijken, maar kan de daling in het ondernemersvertrouwen eveneens heel goed begrijpen. Onze leden kunnen rekenen op een strijdbaar KHN. De WAB is tenslotte totaal onwerkbaar voor de horeca en zorgt voor een enorme extra lastendruk in een branche waar de marges al ernstig onder druk staan.”

Reparatie WAB

“Eind 2019”, zo vervolgt hij, “merkten we al dat er onder horecaondernemers veel frustratie en onmacht leefde. Nu de WAB daadwerkelijk in werking is getreden, zien we dat de onvrede snel toeneemt. Reparatie van de WAB heeft dan ook onze hoogste prioriteit. Ik roep de politiek dan ook nadrukkelijk op nog eens goed naar de nieuwe arbeidswet en de effecten daarvan te kijken. Onze branche kan niet zonder flexkrachten. Als we die voor ons onmisbare groep inderdaad meer moeten gaan betalen, wordt horecabezoek op korte termijn onnodig veel duurder.”

Horeca de dupe

Thierry Aartsen, Tweede Kamerlid namens de VVD, is het grotendeels met Willemsen eens: “De horeca is inderdaad de dupe van deze wet. De WAB brengt op veel fronten een aantal goede punten, maar voor de horeca gaat het links en rechts inderdaad knellen. Het is aan de politiek om dit soort signalen op te pikken. Voor seizoenswerk is in de WAB al een uitzondering gemaakt. De VVD heeft er voor gepleit om de horeca daar ook onder te laten vallen, maar dat is helaas niet gelukt. De wet is bedoeld om meer mensen aan een vaste baan te helpen. Als het resultaat is dat de horeca zich genoodzaakt voelt om hoofdzakelijk nog zzp’ers in te huren, en de WAB dus eigenlijk alleen maar banen gaat kosten, schiet de politiek zichzelf in de voet. Dan is het de hoogste tijd om met de reparatiewerkzaamheden te beginnen.”

Tegengesteld effect

Financieel directeur Jeroen Verhoeven van Meyer Beheer BV, met bijna vijftig vestigingen, 2000 medewerkers (waarvan 793 fte) en een omzet van 58 miljoen euro nummer 35 in de Misset Top 100 van grootste horecabedrijven in Nederland, verwacht dat de kostenstijging vanuit de WAB, in combinatie met de verwachte cao-verhoging, tot een extra kostenpost van zeven tot tien procent per maand gaat leiden. “In ons geval hebben we het dan over enkele tonnen op jaarbasis”, aldus Verhoeven. “Zo’n onverantwoorde kostenstijging, die we naar verwachting uiteindelijk moeten doorberekenen aan de consument, jaagt de inflatie aan tot een ongewenst niveau. Ook op dat vlak bereikt de overheid dus een tegengesteld effect als oorspronkelijk bedoeld.”

Laten we in contact komen!

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top